SIGURNOST I STABILNOST

Kotromanović na sastanku ministara obrane članica A-5 povelje

Foto: MORH
Ante Kotromanović,A-5
Foto: MORH
Ante Kotromanović,A-5
15.10.2014.
u 16:40
Kotromanović je naglasio da je i dalje ključni cilj ove povelje - prijem svih njenih članica u punopravno članstvo NATO-a
Pogledaj originalni članak

U sklopu drugog Sveobuhvatnog regionalnog sastanka ministara jugoistočne Europe koji se održava u crnogorskoj Budvi, u Crnoj Gori, danas je održan i sastanak ministra obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A-5) koje je prisustvovao i ministar obrane RH Ante Kotromanović.

Poseban naglasak bio je na temi održavanja interoperabilnosti kroz regionalna partnerstva te mogućnostima suradnje zemalja povelje u NATO misijama nakon završetka operacije ISAF u Afganistanu. U svojem obraćanju, napominje MORH, Kotromanović je naglasio da je i dalje ključni cilj ove povelje - prijem svih njenih članica u punopravno članstvo NATO-a. To je najčvršća garancija sigurnosti i stabilnosti u našem okružju, rekao je Kotromanović te istaknuo: ''Nedavni događaji na istoku Europe i rastuća nestabilnost na Bliskom istoku predstavljaju nedvosmislenu prijetnju našoj sigurnosti. Ti događaji samo potvrđuju da oni prostori koji nisu dio euro-atlantske zajednice ostaju izloženi, bez čvrstog jamstva kako njihova sigurnost neće biti stavljena na kušnju.“

Ministar se osvrnuo i na postignuti napredak Crne Gore, kojoj je zahvalio na suradnji i zajedničkom angažmanu u operaciji ISAF u Afganistanu. Pozvao je i predstavnike Makedonije i BiH da ustraju na putu prema članstvu u NATO-u.

- Nastavak politike proširenja dvosmjeran je proces – pored nastojanja Saveza, velika odgovornost je i na državama aspiranticama koje provode teške, ali i nužno potrebne reforme - rekao je Kotromanović i dodao da će Hrvatska i dalje isticati važnost politike proširenja, a to je i jedna od najvažnijih zadaća Američko-jadranske povelje. Pohvalio je i inicijativu unapređivanja regionalne suradnje u suočavanju s posljedicama katastrofa, ali u središtu pozornosti povelje, rekao je moraju biti prije svega aktivnosti usmjerene na povećanje interoperabilnosti i dostizanje drugih uvjeta za članstvo u NATO-u.

Kao pozitivan primjer u tom pogledu ministar je istaknuo regionalnu suradnju na projektu BRAAD (Balkans Regional Approach to Air Defense), koji je prihvaćen kao dio koncepta Pametne obrane NATO-a. Ministar je kazao i da će 100-tinjak pripadnika Oružanih snaga sudjelovati i u misiji ''Resolute Support“ u Afganistanu.

- Nastavak procesa izgradnje stabilnog Afganistana je važan, posebno u trenutku kada se nestabilnosti i prijetnje međunarodnoj sigurnosti šire, od Ukrajine, Sjeverne Afrike sve do Sirije i Iraka - naglasio je Kotromanović.

>>'Hrvatska pozdravlja odluku Turske da se priključi borbi protiv ISIL-a'

>>Kotromanović i Lovrić na vojnoj vježbi s bojevim gađanjem haubica PzH 2000

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MX
MXLCLGTG
16:56 15.10.2014.

Jesmo li mi u NATOu ili u nekoj regionalnoj vojnoj organizaciji zasto nas ovaj SDP Kadar u svemu vuce u Region pa cak i predsjednik.

VE
verakruz
16:59 15.10.2014.

Vidi ih što su ulickani i zategnuti. Mislim da ovi bolje znaju kako se nanosi šminka i puder, nego kako se repetira puška.