JUŽNA KOREJA

Koronavirus zabilježen ponovo kod 91 pacijenta koji ga preboljeli

Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Južnoj Koreji
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Južnoj Koreji
10.04.2020.
u 15:07
„Postoje različite interpretacije i mnoge varijable“, rekao je Jung Ki-suck, profesor plućnih bolesti sa sveučilišne bolnice Hallym.
Pogledaj originalni članak

Južnokorejski dužnosnici u petak su izvijestili kako je više od 90 pacijenata za koje se vjerovalo da su ozdravili ponovno pozitivno na koronavirus.

Jeong Eun-kyeong, direktorica korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), rekla je da je veća vjerojatnost da je virus „reaktiviran“ nego da su pacijenti ponovno zaraženi. 

Južnokorejski zdravstveni radnici ističu da je nejasno kako se to dogodilo i da su epidemiološka istraživanja i dalje u tijeku. 

Međunarodna zajednica istražuje mogu li se oni koji su preboljeli koronavirus ponovno zaraziti. Države se nadaju da oni koji prebole bolest razviju imunitet koji će spriječiti ponovno izbijanje pandemije. Govoreći o 91 pacijentu u Južnoj Koreji, koja broji 7 tisuća ozdravljenih, Kim Woo-joo, profesor zaraznih bolesti sa sveučilišne bolnice Guro, ističe da je „to samo početak“ i da će „ta brojka rasti“. 

I Kim smatra kako je veća vjerojatnost da se pacijentima bolest vratila, a ne da su se ponovno zarazili. 

Drugi stručnjaci tvrde kako bi „krivci“ mogli biti i neispravni testovi, kao i da ostaci virusa i dalje mogu biti u tijelima pacijenata, no da nisu zarazni i da ne predstavljaju opasnost za druge. 

„Postoje različite interpretacije i mnoge varijable“, rekao je Jung Ki-suck, profesor plućnih bolesti sa sveučilišne bolnice Hallym. 

„Vlada mora osmisliti odgovore za svaku od tih varijabli“. 

Južna Koreja je u petak izvijestila o 27 novih slučajeva zaraze, što je najmanje od veljače kad je bilo i do 900 slučajeva dnevno. Grad Daegu u kojem je izbila epidemija po prvi put od veljače nema niti jedan novi slučaj. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MT
mel_torme
15:12 10.04.2020.

A što ako tijelo ne stvara imunitet na virus i on u tijelu perzistira nakon ulaska? To bi mikrobiolog koji se bavio koronavirusima kod voćnih šišmiša znao reći. Perzistirajuća infekcija kod šišmiša prolazi neopaženo no kod ljudi bi mogla biti fatalna za puno širu populaciju.

DA
davidbraco
21:52 10.04.2020.

Bože nek sunce zađe nad tvojom srdžbom.

Avatar MargaretHG99
MargaretHG99
15:36 10.04.2020.

Helen, 19. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅k︆︅i︆︅s︆︅s︆︅t︆︅o︆︅k︆︅.︆︅c︆︅o︆︅m