Kolumna

Koronavirus ne bira između grešnika i pravednika

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Koronavirus ne bira između grešnika i pravednika
29.06.2020.
u 18:50
Crkva je među prvima prihvatila protuepidemijske mjere i zbog toga sada nije predmet prozivanja
Pogledaj originalni članak

Premda je situacija sa širenjem koronavirusa u Đakovu i okolici, odnosno u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji iz dana u dan sve ozbiljnija i bilježi se sve veći broj zaraženih, lijepo je što se Crkvi ne nabija na nos da u širenju virusa ona ima znatnog udjela. Naime, često smo skloni greške i propuste tražiti u drugima, a rjeđe u sebi. U ovoj pandemiji najbolje se pokazuje da nas vlastiti propusti mogu stajati ne samo vlastita zdravlja, nego i zdravlja drugih.

Poznato je da je najveći broj novozaraženih potekao s krizme koju je mladima udijelio umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, koji je virus „pokupio" u samostanu časnih sestara u petak prije krizme, a da nije pojma imao da je zaražen. Dakle, bio je posve bez simptoma. Korona je i ovom slučaju pokazala svoje podmuklo lice. Može se biti zaražen i bez ikakvih simptoma i tako zaraziti druge. Ni samome nadbiskupu Srakiću, s obzirom na njegovu poodmaklu dob, sigurno nije bilo svejedno što će biti s njime, pa je prihvatio prijedlog i hospitaliziran je u osječkoj bolnici. A otad je u samoizolaciji, praktički, cijeli ordinarijat i svi službenici ureda nadbiskupa Hranića, kao i on sam. Sve prve pričesti i krizme odgođene su do daljnjega.

Crkva je, valja priznati, među prvima prihvatila protupandemijske mjere i upravo zbog toga sada nije predmet prozivanja.
HBK je, kao što je poznato, u prvi mah izbacila iz obreda rukovanje, blagoslivljanje blagoslovljenom vodom i pričest na usta, a nakon toga je, na prijedlog HZJZ-a, uvela i rigoroznu mjeru i zabranila mise s narodom. Mnogi su to, upravo iz crkvenih krugova, kako vjerničkih tako i kleričkih, kritizirali i dovijali se na sve moguće i nemoguće načine dokazati kako se „svetim" tj. blagoslovljenim predmetima čovjek ne može zaraziti. Sada se pokazalo da ipak može, kao što su u crkvenim medijima i tumačili teolozi i crkveni autoriteti.

Pokazalo se, naime, da virus ne razlikuje grešnike od pravednika. I đakovački slučaj dobar je podsjetnik za vjernike u ostalim krajevima da se drže propisanih crkvenih protupandemijskih mjera, koje su još uvijek na snazi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RO
romobil
07:26 30.06.2020.

Eto kad Srakić čita biblijske vijesti od prije 2000 godina, a ne čita aktualne horoskope u kojima sve lijepo piše u rubrici "zdravlje"....