Neiskorijenjeni katolički antisemitizam

Kontroverzni bivši boksač uvrijeđen izjavom da je Isus bio Židov

Foto: Jens Wolf/DPA/Pixsell
Kontroverzni bivši boksač uvrijeđen izjavom da je Isus bio Židov
02.12.2019.
u 09:54
U tršćanskoj vijećnici čuo se žamor dok je Tuiach govorio kako, pošto je “duboki katolik”, ga je uvrijedilo što je Segre kazala da je Isus bio Židov
Pogledaj originalni članak

Ja kao katolik osjetio sam se uvrijeđen jer je rekla (Liliana Segre, preživjela konclogor u Auschwitzu i sada je doživotna senatorica pr.s.t.) da je Isus bio Židov - kazao je tršćanski vijećnik Fabio Tuiach (39), bivši boksač, pa član Lige, onda neofašističkog pokreta Forza Nuova, a sada nestranački član gradskog vijeća Trsta. To je kazao tijekom rasprave (18. studenoga) na gradskom vijeću o proglašenju Liliane Segre počasnom građankom Trsta. U tršćanskoj vijećnici čuo se žamor dok je Tuiach govorio kako, pošto je “duboko katolik”, ga je uvrijedilo što je Segre kazala da je Isus bio Židov. 

U mnogim talijanskim gradovima Segre je proglašena počasnom građankom. Ima desničara koji tijekom rasprave iznose raznorazna stajališta od onih kako nisu postojali konclogori do, evo, antisemitskih. Slučaj Tuiacheve izjave, zapravo izrekao je jednu rečenicu u kojoj je pokazao sve svoje neznanje, je sada izašao u javnost. Inače bio je izabran u gradsko vijeće 5. lipnja 2016. godine na listi Lige. Nakon što je kazao kako je feminicid (ubijanje žena) izmišljotina ljevice isključen je iz Lige, pa je prešao u neofašističku stranku Forza Nuova koju je napustio nakon godine dana. Sada je u gradskom vijeću ali bez stranke, kao neovisni. Polemiku je izazvala i njegova izjava kako je “Muhamed bio pedofil, a mi ne prihvaćamo tu kulturu”. U siječnju ove godine predložio je zabranu održavanja Gay prida u Trstu.

Nakon stoljeća antisemitizma u katolika, Drugi je vatikanski koncil pokrenuo pravi proces zbližavanja sa Židovima. Papa Ivan Pavao II. je tijekom posjeta rimskoj sinagogi 1986. kazao kako su “Židovi naša starija braća”. No, već 1938. u godini u kojoj je fašistička Mussolinijeva vlada usvojila proturasne zakone, papa Pio XI. je skupini belgijskih hodočasnika kazao “mi smo Abramovi duhovni nasljednici … Mi smo duhovno Semiti”. 

Sve to, pa ni činjenica da je Isus bio obrezan osmog dana nakon rođenja po židovskom zakonu (Tora), a o čemu je pisano i u evanđeljima (Evanđelje po Luki prenosi da je Isus bio obrezan osmog dana po rođenju - Luka 2:21), još uvijek ne otklanja antisemitizam u glavama nekih koji sebe proglašavaju katolicima. U starim kalendarima je 1. siječanj bio označen kao dan Obrezivanja Našeg Gospodina Isusa Krista (N.G.I.K.), a prema Mateju (15:24) Isus kaže: “Ja sam bio poslan samo k izgubljenim ovcama Izraelovim”. 

Kada li će se iskorijeniti antisemitizam u glavama “pravih” ili “dubokih”, kako je kazao Tuiach, katolika? 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
14:25 02.12.2019.

Vjerojatno nije nikad ni procitao bibliju.

Avatar B
B
11:28 02.12.2019.

Klasičan desničar-fašist. Podsjeća na pojedine s ovog foruma.