Stižu brojni državnici

Kongres EPP-a jedan je od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti – očekuje se više od 2000 sudionika

Foto: Reuters/Pixsell
Ursula Von Der Leyen
Foto: Reuters/Pixsell
Ursula Von Der Leyen
Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Angela Merkel
19.11.2019.
u 12:01
Kongres će sutra u zagrebačkoj Areni otvoriti premijer Plenković, nakon čega slijedi izbor novog čelnika te njegovo obraćanje. Također, govore će održati Angela Merkel, Ursula von der Leyen te hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Pogledaj originalni članak

Wolfgang Schäuble, njemački političar čija karijera traje više od 40 godina, dobit će posebnu nagradu za zasluge na izbornom kongresu EPP-a koji se održava u Zagrebu. Schäuble je trenutačno predsjednik Bundestaga, bio je predsjednik CDU-a te obnašao više ministarskih funkcija, od onih za posebne poslove, unutarnjih poslova, a možda je bio najpoznatiji kao ministar financija i glavni arhitekt politike štednje i zaštitnik eurozone. 

Osobno je vodio pregovore o ujedinjenju Njemačke te je potpisao taj dokument s tadašnjim državnim tajnikom DDR-a Güntherom Krausom, a bio je glavni zagovornik inicijative o preseljenju institucija iz Bonna u Berlin. Dok je 1990. obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova, preživio je pokušaj atentata – upucan je u leđa i lice s tri metka, nakon čega ostaje paraliziran od struka naniže, no to mu ne smeta da se tri mjeseca kasnije, u invalidskim kolicima, vrati na posao. Tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća bio je redom omiljeni političar u Njemačkoj. Nekoliko desetljeća kasnije postat će pak najomraženiji njemački političar, ali ne u svojoj zemlji, već u Grčkoj, gdje je s A. Merkel apostrofiran kao glavni krivac za oštre mjere štednje.

Uoči kongresa, danas se država sastanak predsjedništva EPP-a, a potom i politička skupština, nakon čega će uslijediti večera u palači Dverce. Iako je prvotno bilo najavljeno da će se taj dio odvijati u Hrvatskom saboru, nakon kritika prebačen je u hotel Sheraton. Također, danas premijer Andrej Plenković počinje s bilateralnim sastancima kojih će u sljedećim danima biti više od 25.

Prvi će danas biti s predsjednikom Europskog vijeća na odlasku Donaldom Tuskom, a upravo on bit će novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP), potvrdila je stranka. Taj je Poljak, naime, jedini kandidat za to mjesto na kojem će zamijeniti Francuza Josepha Daula koji je EPP vodio od kraja 2013.

Kongres će sutra u zagrebačkoj Areni otvoriti premijer Plenković, nakon čega slijedi izbor novog čelnika te njegovo obraćanje. Također, govore će održati Angela Merkel, Ursula von der Leyen te hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kongres na kojem se očekuje više od 2000 sudionika, među kojima su boksač i političar Vitalij Kličko te Julija Timošenko, politički, logistički i sigurnosno jedan je od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti sam po sebi, ali i uvod u hrvatsko predsjedanje Vijećem EU. 

Izostat će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, čija je stranka pridružena članica EPP-a,  te će ga najvjerojatnije zamijeniti ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović. 

Govoreći o Srbiji i nedolasku Vučića, posebno nakon jučerašnjeg Dana sjećanja na Vukovar, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman danas je rekao kako "Hrvatska pruža ruku, ali se Srbija svakako mora vratiti u prošlost i uvidjeti pogreške koje je učinila kako bi se krenulo dalje". – Mi jesmo za dijalog, ali ne bilo kakav, nego onaj koji će iznjedriti rezultate –  istaknuo je Grlić Radman.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

JA
Jazo
12:47 19.11.2019.

Ma pustite Vucica na miru, što bi taj dao da se u Srbiji održi takav skup

LU
Lui
12:43 19.11.2019.

EPP je najveća politička obitelj u Europi,a ovo zasigurno najveci europski politicki skup ikad održan u Hrvatskoj

VA
Vagabundo
12:53 19.11.2019.

Svaka čast premijeru Plenkovicu za odlične poteze na europskoj politickoj sceni, napokon nas svi shvacaju ozbiljno ,a Kongres je potvrda. Zoki, Bero, Maras i njima slicni mogu samo plakati od jada.