Cjelovita kurikularna reforma

Boris Jokić: Dajemo ministru rok do srijede. Spremni smo odstupiti s našeg mjesta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Boris Jokić
23.05.2016.
u 12:12
– Od početka naš rad ima načelnu podršku politike, ali ta podrška je samo načelna – istaknuo je Jokić
Pogledaj originalni članak

Voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić najavio je da su članovi skupine spremni odstupiti ako ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar do srijede, 25. svibnja ne odbaci zaključke saborskog odbora za znanost među kojima je i onaj da je skupinu potrebno proširiti s desetoro novih članova s različitih područja. - Zaključci (saborskog odbora) pokazuju potpuno nepoznavanje procesa cjelovite kurikularne reforme - rekao je Jokić na konferenciji za novinare utvrdivši da je riječ o političkom pritisku jer je odbor donio zaključke koji su "u potpunosti u suprotnosti s odlukama Vlade i resornog ministra“ koji su dali potporu načinu provedbe kurikularne reforme.

- Ovoj zemlji nisu potrebne nadskupine, cenzorske skupine, skupine koje bi nas vratile u neka tamna, daleka vremena i ovakvi elementi ukazuju, ako baš hoćete, na ostavštinu bivšeg komunističkog sustava u nekom obliku odlučivanja i na to jednostavno ne možemo pristati. Na dijalog smo… više nego spremni, a na političke pritiske, politikanstvo, jednostavno ne možemo pristati - rekao je uz ostalo, Jokić. Stoga su članovi radne skupine, poručio je, spremni odstupiti. - Ali, uvažavajući važnost onoga što radimo i da to dira svako dijete i svakog roditelja, uvažavajući činjenicu da je to važno za budućnost zemlje, barem koliko kao i smanjivanje javnog duga, spremni smo dati rok do 25. svibnja u 10 sati ministru Šustaru i da se osvrne na ove zaključke i da ih između ostalog i odbaci - rekao je. 

– Od početka naš rad ima načelnu podršku politike, ali ta podrška je samo načelna – istaknuo je Jokić te je pročitao primjere opstrukcije reforme s kojim su se susreli njegovi suradnici.  – Ako država ovo želi raditi na pošten način, resursi moraju biti osigurani. Podrška mora biti stvarna i operativna – kazao je Jokić te se osvrnuo na zaključke saborskog odbora.  – Mi smo imenovani kao ekspertna radna skupina dva puta, prvi put je to napravio ministar Mornar, a drugi put ministar Šustar – rekao je Jokić te dodao da su oni i predlagali da se ekspertna skupina proširi.  – Ovo je nacionalna stvar, a ne neke političke opcije ˜– kazao je Jokić i dodao da je reforma obrazovanja "reforma ljudi". – Živjeli odgoj i obrazovanje i živjela Hrvatska – kazao je Jokić.

Naglasio je da je politički pritisak kada "saborski odbor donese ovakve zaključke". – Mislim da ministar Šustar stoji iza ove reforme – kazao je Jokić te dodao da je potrebno da postoji "jasna podrška za ovu reformu".  – Nema našeg ultimatuma. Za nas sedam nema gore stvari od toga da kažemo da odstupamo – kazao je Jokić i dodao da ne bi trebao biti kraj reforme čak i da njih sedam odstupi.  – Mi nemamo moralni integritet za vođenje toga ako nema jednoznačnih i jasnih odgovora – kazao je Jokić te dodao da ne žele više čuti od nikoga iz politike da "daje načelnu podršku reformi".

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Gordana Rusak rekla je sinoć u Dnevniku 3 HRT-a da bi joj bilo žao kada bi ekspertna skupna dala ostavku. – A još više bi mi bilo žao ako bi to bio rezultat odluka koje smo donijeli u Saboru vezane uz proširenje ekspertnog tima – kazala je Rusak te dodala kako je saborski odbor pronašao kompromisno rješenje. 

– Imali smo dvije mogućnosti: ili da ekspertna skupina u sadašnjem obliku sama odluči koje će primjedbe iz stručne rasprave usvojiti, a koje neće, ili da se napravi nadpovjerenstvo koje će njima biti nadređeno, a što bi, po meni, blokiralo svaki dijalog – kazala je Rusak i dodala da je kompromisno rješenje da se proširi ekspertna skupina. Jokić sinoć informaciju o njegovoj ostavci nije želio niti potvrditi niti opovrgnuti. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 126

PO
postolar
11:19 23.05.2016.

Po čemu je Jokić stručan raditi na ovoj reformi,šta je radio do ove reforme,koje uspjehe je imao osim šta je sdp kadar?? I zašto ga smeta prijedlog Petrova da se ekipi koja radi na reformi pridruže novi stručnjaci? Ovo nije samo Jokićeva reforma,najbolje neka odstupi i pusti stručnjake da odrade posao nakon kojeg neče biti nekoliko desetaka tisuća prijedloga ,jer to bi samo značilo kao i sad da reforma ili nacrt reforme nije dobro napravljen.Smiješno je koliko je kod nas politička podobnost ispred stručnosti i znanja.Zato i jesmo država u neredu.

Avatar crv od porculana
crv od porculana
09:50 23.05.2016.

što prije da ostavku manja šteta, i još da vrati novac koji je ulupao

DU
Deleted user
11:28 23.05.2016.

Povjesničari, ali i profesori hrvatskoga jezika te istaknuti pisci i autori su jako nezadovoljni "Jokićevom" kurikularnom reformom u kojoj ima mjesta za notornog hrvatomrsca i jugoslavena Štulića, a istovremeno se izbacuje Marulić. Ili pak povijesti gdje se nedovoljno obrađuju pitanja hrvatske povijesti s posebnim naglaskom na Domovinski rat. Djeca su naša budućnost i ne smije ih se dati u ruke kojekakvim hohštaplerima koji rade za interes određene politike. Neka samo odlaze, s budućnošću Hrvatske se nitko ne bi smio igrati!