Kolumna

Komšić priznao da nema legitimitet kod Hrvata, Bošnjaci mu objavili pobjedu

Foto: Reuters/PIXSELL
Komšić priznao da nema legitimitet kod Hrvata, Bošnjaci mu objavili pobjedu
10.10.2018.
u 11:35
Da su znali tvorci Daytonskog sporazuma iz 1995. da će jednom konstitutivnom narodu drugi konstitutivni narod u BiH birati političke predstavnike, takav sporazum nikada ne bi bio potpisan
Pogledaj originalni članak

Rezultati parlamentarnih izbora u BiH, a posebice izbora za članove Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, pokazali su nekoliko neviđenih apsurda, nezabilježenih nigdje u svijetu. U novijoj povijesti nikada se nije dogodilo da se kandidat koji je biran iz “svog” naroda, a riječ je o Željku Komšiću, tom istom narodu, koji ga je “velikom” većinom izabrao, obraćao riječima: “Nemate nikakvog razloga za strah, ja sam vaš predsjednik”.

Zamislite, taj strah nije upućen drugima, već njegovim biračima koji su ga “izabrali”. Zar je moguće da se čovjek koji pobijedi glasovima svog naroda i s njima dijeli izborni rezultat obraća takvim riječima? No, budući da je svjestan kako je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH došao glasovima nehrvatskog biračkog tijela, čovjek koji već treći put vara bosanskohercegovačku političku, međunarodnu, a, prije svega, hrvatsku biračku scenu, pred nekim osobnim strahom njemu se na taj način obratio, znajući da nema njegovu potporu, pa tako i nesvjesno priznao nepostojanje legitimnosti svoga izbora. Kako će ga i imati, kad ih je dobro “zadužio”.

Za vrijeme nekadašnjih dvaju mandata, na isti način uzeta, nije boravio na prostoru gdje živi većinski hrvatski narod. Za razliku od njega, drugi izabrani članovi Predsjedništva BiH (Šefik Džaferović i Milorad Dodik) svom biračkom tijelu su se slavodobitno naklonili i pljesak dobili. Zaista, nevjerojatno i nezabilježeno u novijoj, ne samo bosanskohercegovačkoj nego uopće političkoj sceni. Zamislite da se njegov prethodnik na tom mjestu Dragan Čović na isti način obratio svom biračkom tijelu, Bakir Izetbegovović svojim biračima ili, pak, Kolinda Grabar-Kitarović u Hrvatskoj, Aleksandar Vučić u Srbiji...

Takvom izjavom nesvjesno je priznao sve manipulacije koje su dogovorom bošnjačkih političkih elita, od ljevice do desnice, suradnjom svih stranaka, ostvarene na štetu Hrvata i njihova legitimnog izbora. Nimalo manji apsurd i potvrda muslimansko-bošnjačke političke urote su i riječi glavnog tajnika SDA Halida Genjca koji je prije ostalih stranaka ili, pak, iz Središnjeg izbornog povjerenstva, kazao kako je Željko Komšić, član Demokratske fronte, pobjednik izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Zamislite, čovjek iz SDA prije Komšićeve stranke DF koja ga je kandidirala, Središnjeg izbornog povjerenstva ili, još apsurdnije, prije izbora člana Predsjedništva BiH iz njegova naroda proglasi Komšićevu pobjedu. Sve je to pokazatelj u kakvom su položaju Hrvati u BiH i kako su žrtva majorizacije većinskog naroda.

Da su znali tvorci Daytonskog sporazuma iz 1995. da će jednom konstitutivnom narodu drugi konstitutivni narod birati političke predstavnike, takav sporazum nikad ne bi bio potpisan.

Izbori u BiH

Foto: Reuters/PIXSELL
Izbori u BiH
Foto: Reuters/PIXSELL
Izbori u BiH
Foto: Reuters/PIXSELL
Izbori u BiH
Foto: Reuters/PIXSELL
Izbori u BiH
Foto: Reuters/PIXSELL
Izbori u BiH
Foto: Reuters/PIXSELL
Izbori u BiH

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

DU
Deleted user
12:21 10.10.2018.

Osvrtom u retrovizor, tzv. kompleksne države (npr. Švicarska, Kanada i dr.) su imale izgleda jedino ako su bile ekonom. uspješne, tj. gospodarski napredak i blagostanje su "ljepilo" koje ih drži na okupu već stoljećima. U slučaju BiH, kako nema ni naznaka gospodarskog oporavka, "crni im se peteljka" i samo je pitanje godina kad će se ta nakaradna tvorevina (1 moneta, 2 entiteta, 3 naroda, 4 religije itd.) raspasti - ostaje pitanje da li će ili neće biti rata u toj prigodi, ali dodajte tome i da su unutra ne samo tri naroda koji su ratovali po liga sistemu, nego smo svjedočili i intramuslimanskoj ratnoj epizodi oko Kladuše. Da sad ne duljim, lik kao što je bio Fikret svojedobno bi možda i nešto napravio na ekonom. planu na razini cijele države, ali "dinastije" tipa Izetbegović ili ovakvi drčni političari kao Komšić - nula, forget! Tako da ne treba Hrvatska ništa poduzimati, sama će uvenuti BiH kao (pre)složena država, a Komšić slučaj će biti čavao u lijes.

Avatar @proma-trač
@proma-trač
12:10 10.10.2018.

Komšiću, Hrvati nemaju straha od tebe, ali ti imaš od Hrvata. Ne treba ti nitko naglašavati da si gnjida od čovjeka, to i sam znaš, možda samo još ne znaš da će i muslimane koji su te izabrali uskoro u međunožju od tebe zasvrbiti i neće dugo proći pa će te se oni riješiti.

BI
bikica7
14:40 10.10.2018.

Smrad koji sebe naziva Hrvatom a sve radi protiv njih,zabraniti mu da pređe državnu granicu Hrvatske.