DRAGAN PRIMORAC:

'Ukidanje državne mature bio bi sumrak hrvatskog obrazovnog sustava'

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
'Ukidanje državne mature bio bi sumrak hrvatskog obrazovnog sustava'
19.06.2015.
u 17:07
Dragan Primorac: Ono što imamo danas samo su ostaci ostataka onoga što je projekt bio i predstavljao za vrijeme mog mandata
Pogledaj originalni članak

Ovotjednu državnu maturu i prateće incidente, kao što su krađa ispita i curenje tema eseja, za Večernji list je komentirao prof. dr. Dragan Primorac, bivši ministar obrazovanja u čijem je mandatu 2010. uvedena državna matura.

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

Izgleda mi da mi svi imamo kolektivnu amneziju barem što se tiče problema vezanih uz državnu maturu. Donedavno su se pojedinci natjecali koliko će uštedjeti na sustavu obrazovanja, ne znajući da će zbog nepromišljenih poteza dovesti do kraha jednog od najvažnijih projekta u povijesti hrvatskog obrazovanja

Naime, koliko se ja sjećam, nakon što smo je jednom zbog učenika strukovnih škola na samom početku nakratko odgodili, problema s državnom maturom nije bilo.

Pri tom ne smijemo zaboraviti da je za vrijeme mog mandata prvi put takav projekt uveden u Hrvatskoj. Dakle, morali smo od nule graditi cijeli iznimno bitan i osjetljiv projekt jer je o njemu neposredno ovisila sudbina 40 000 učenika. Dakle, morali smo napraviti sve, od osmišljavanja pitanja do tiskanja i prijevoza testova i njihove tajnosti, ali i prihvaćanje državne mature kao jedinog uvjeta upisa na fakultete, što je prema mom osobno sudu bio najteži zadatak. Mi smo probijali led i hvala Bogu i svima koji su na tom projektu sudjelovali, na prvoj državnoj maturi nije bio niti jedan ni manji ni veći incident. Ono što se zadnjih godina događa jest da se u sustavu koji je savršeno funkcionirao u praksi rade eksperimenti. Svoje neuspjehe opravdavaju uštedama, a krivicu prebacuju na druge. Sramota koju su nanijeli sebi i sustavu je nepopravljiva. O problemima koje su stvorili učenicima, nastavnicima i roditeljima, suvišno je govoriti.

Ne smijemo zaboraviti da su prvi problemi počeli kada je nasljednik ministra Fuchsa zbog nekoliko anonimnih e-mailova koji su se žalili na težinu pitanja u testovima doveo u pitanje kredibilitet državne mature! I što se na kraju pokazalo? Da je 85% učenika točno riješilo pitanja koja je bivši ministar proglasio teškima.

Međutim, šteta je već bila napravljena, kredibilitet državne mature bio je ozbiljno poljuljan. To se najbolje manifestiralo u tome što su pojedini fakulteti zbog toga incidenta kojeg je bivši ministar osobno potencirao konferencijama za medije ponovo počeli uvoditi prijamne ispite!

Kako su se problemi i incidenti oko državne mature iz godine u godinu nastavljali, tako je kredibilitet tog odličnog i jako korisnog projekta za Hrvatsku padao na sve niže grane.

Ono što imamo danas samo su ostaci ostataka onoga što je projekt bio i predstavljao za vrijeme mog mandata. Zbog toga me više i ne čudi da su sve glasniji oni koji se ranije nisu usuđivali ni šaptati i koji spominju ukidanje državne mature. Koristim priliku da zamolim sve, a posebno medije, da ne dopuste da se to dogodi jer, kad bi se to dogodilo, bio bi to sumrak hrvatskog obrazovnog sustava, prikrivanje nesposobnosti onih koji su do ovog stanja doveli, a EU poruka da RH nije sposobna ni jedan važan projekt dovesti do kraja.

>> Otkriveni detalji krađe ispita državne mature: Uhićena majka maturanta ih uništila

>> Procurila i tema eseja razine A iz engleskog jezika, Ministarstvo traži istragu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

KL
Klarahrv
17:31 19.06.2015.

Evo vec se javljaju ljubitelji petokrake i brane nesposobne kukurikavce. Gospodjo Ankice B. evo sta rade od Hrvatske.

OL
olrajt
18:47 19.06.2015.

...kao ravnatelju osnovne škole u vrijeme ministra Primorca , drago mi je reći da je što se tiče vanjskog vrednovanja osnovnih škola ,Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje ,koji vodi mature to odradio savršeno -od edukacije ravnatelja i nsame provedbe....sve se znalo u minutu što tko treba učiniti,od čuvanja testova do provedbe vanjskog vrednovanja!Gospodin Sirovatka vrhunski je vodio NCCV-o!....u našoj školi testovi su bili pod tri ključa na tajnom mjestu!....isto tako vođena su vanjska vrednovanja u srednjim školama pa i prve mature!

NV
novo vriijeme
22:01 19.06.2015.

Kako nam ide nikad nije bilo više neukih jadnika u ovoj zemlji nego danas. A kada 8 od 10 mladih u dobi od 16-18 godina misli da se latinski jezik govori u Latinskoj Americi onda je to dokaz da nam je obrazovanje upravo na tragu konačnog cilja neprijatelja ove zemlje, potpunog zatupljivanja nacije nakon čega slijedi sluginska budućnost. Stoga nemam pohlanu riječ niti za jednog ministra u posljednjih 25 godina.