MÜNCHEN

Kolinda Grabar-Kitarović se sastala s predsjednicima Azerbajdžana i Afganistana

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović se sastala s predsjednicima Azerbajdžana i Afganistana
17.02.2017.
u 18:19
"Izuzetno sam zadovoljna odlukom Europske komisije da Hrvatskoj dodijeli 102 milijuna eura za izgradnju LNG terminala na Krku"
Pogledaj originalni članak

Prvog dana održavanja Minhenske sigurnosne konferencije predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović održala je dva bilateralna sastanka, s predsjednicima Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i Afganistana, Ashrafom Ghanijem. Predsjednica je izjavila kako se najvažniji dio tih razgovora odnosio na gospodarsku suradnju i snaženje trgovine i investicija. Navečer se predsjednica sastaje i s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom radi dogovora oko idućeg sastanka Inicijative triju mora, koji se održava u Poljskoj u srpnju ove godine.

- Izuzetno sam zadovoljna odlukom Europske komisije da Hrvatskoj dodijeli 102 milijuna eura za izgradnju LNG terminala na Krku, što je iznimno dobra vijest, a kojoj je, vjerujem doprinijela i naša Inicijativa, svakako čestitam i hrvatskoj vladi na radu s Komisijom uspjeli osigurati ta sredstva, izjavila je u Münchenu predsjednica. Podsjetila je kako je poanta spomenute inicijative upravo povezivanje sjevera i juga, srednjoeuropskog prostora Europe.

Na konferenciji u Münchenu mnogo se raspravlja o transatlantskim odnosima, o budućnosti Europe i EU, a ono što se Grabar-Kitarović ne sviđa su mišljenja o "Europa u nekoliko brzina", koja bi imala jezgru od 6 država-članica, plus onu periferiju, tako da u ovim fluidnim vremenima doista treba puno raditi na povezivanju država, jačanju europskih vrijednosti i na snažnijem pozicioniranju Hrvatske u Bruxellesu.

Na pitanje što očekuje od sutrašnjeg susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom predsjednica kaže da se mora biti postojan u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta i prava svake države da donosi odluke o svojoj budućnosti, te da se taj stav odnosi na Ukrajinu, ali i na BiH, Crnu Goru, Makedoniju. A ovaj stav se ne odnosi samo na Rusku federaciju. Ponovila je da "mi u EU želimo držati otvorenim prostor za proširenje i integraciju i ne želimo da o tome odluke donosi bilo koja treća strana, osim države kandidatkinje i same EU". Na drugom kolosijeku, treba naravno surađivati s Rusijom, od koje ne smijemo raditi neprijatelja, a želimo jaču gospodarsku suradnju i jači dijalog. Kazala je da je uvjerena i u nastavak strateškog partnerstva RH i SAD-a, te da se pozornost mora vratiti nad Jugoistočnom Europom, jer ima više destabilizirajućih čimbenika.

>> Plenković o LNG terminalu: To je jako dobra vijest, povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Becarina
Becarina
18:41 17.02.2017.

"Republika Hrvatska je imala strašan oslobodilački rat i Sjedinjene države ne insistiraju da Republika Hrvatska u narednih 10 godina zadovolji participaciju os 2% od svojega BDP-a. Sjedinjene države u Republici Hrvatskoj imaju puzdanoga partnera i učiniti će sve, da Republika Hrvatska ima svoje ratno zrakoplovstvo" GENERAL JAMES "MAD DOG" MATTIS, ministar obrane SAD-a

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
19:50 17.02.2017.

koliko eura mora plenkovic prebaciti pupiju za novosti poz.. od HOSa

ZH
zhecko
19:44 17.02.2017.

Baš je odabrala najveće svjetske političare sa visokim rejtingom!