nova poruka

Predsjednica o demografiji: Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Predsjednica o demografiji: Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere
10.11.2017.
u 12:55
Treba dobro još jednom dobro razmisliti o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije koje već godinama predlažu naši ugledni demografi. Parcijalne mjere nisu dovoljne – poručila je predsjednica.
Pogledaj originalni članak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je u petak, u govoru na svečanoj sjednici u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije i blagdana njezina zaštitinika sv. Martina, da je demografsko pitanje u Hrvatskoj i Slavoniji "pitanje svih pitanja" koje zahtjeva poduzimanje izvanrednih mjera.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, navela je kako su prošle godine najveći negativan saldo emigracije u inozemstvo imale Vukovarsko-srijemska (-2369 osoba) i Osječko-baranjska županija (-3122 osobe), koje imaju i negativan saldo unutarnje migracije, a najveći je upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (1257 osoba).

"Stoga još jednom naglašavam: demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere. Treba još jednom dobro razmisliti o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije koje već godinama predlažu naši ugledni demografi. Parcijalne mjere nisu dovoljne", poručila je  Grabar Kitarović.

Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, kojim Vlada želi povećati ulaganja u te dijelove Hrvatske, pruža dobru platformu za demografski oporavak, ali ga treba što prije operacionalizirati konkretnim projektima, dodala je.

Hrvatski građani žele zapošljavanje i veće plaće, "žele život, a ne životarenje", rekla je predsjednica upozorivši kako se u ime štednje godinama guše male sredine, a pri tom se gube iz vida velike dugoročne štete koje se na taj način čine. Vukovarsko-srijemska županija među pet posto najnerazvijenijih područja EU-a

Čestitajući Dan Vukovarsko-srijemske županije u ime premijera Andreja Plenkovića i Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac ustvrdila je kako je sadašnja Vlada u proteklih deset mjeseci uložila u Vukovarsko-srijemsku županiju više sredstava nego protekla Vlada u četiri godine. Po njezinim riječima, u proteklih godinu dana u tu je županiju uloženo više od milijardu kuna. Istaknula je podatak da se Vukovarsko-srijemska županija nalazi među pet posto najnerazvijenijih područja EU-a, tako da zaslužuje iznimnu pozornost zbog koje se nitko ne bi trebao ljutiti.

"Želim naglasiti odlučnu i nedvojbenu opredjeljenost Vlade da svim građanima ove zemlje osigura socijalnu sigurnost, ravnopravni pristup obrazovanju i europski životni standard", kazala je Žalac. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozvao je na poduzimanje konkretnih mjera kako bi se zaustavila propast slavonskog sela rekavši kako s ljudima koji odlaze nestaju i sela, a s njima se gasi i cijeli život.

Svečanoj sjednici Županijske skupštine, tijekom koje su dodjeljene županijske nagrade i priznanja, nazočni su bili brojni gosti, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, te nadbiskup i metropolit đakovački i osječki Đuro Hranić, koji je u županjskoj Župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja predvodio svetu misu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 94

Avatar jest
jest
13:22 10.11.2017.

Posebno su izvanredne mjere demografije kada mladi, srednje stari i svi drugi visokoobrazovani sjede mjesecima i godinama na burzama a nudi im se samo posao konobarenja za 1800 kn na ruke. Istovremeno po gradskim upravama, županijama, ministarstvima rade neobrazovani i nekompetentni ljudi, pa čak oni sa lažiranim diplomama, sve redom izvrsno plaćeni i jako dobro umreženi rođako-kumsko-stranačkom mrežom. Preostali mogu samo gledati u smjeru granice i odlaska iz zemlje.

Avatar Grunf
Grunf
15:09 10.11.2017.

jel se to nama netko probudio iz zimskog sna?!

BM
branko.mihalic1
18:06 10.11.2017.

svo su oni isti samo su ljudi naivni vide crvene crne a ne lopove treba napravit lobotomiju kopletno svima pa ispočetka