Sindikalnog povjerenika M. B. (46) iz Sindikata željezničara Hrvatske u Virovitici uhitila policija

Kolege željezničare i trgovce "olakšao" za 224.000 kuna

Foto: Dragutin Šantoši
Kolege željezničare i trgovce "olakšao" za 224.000 kuna
03.02.2010.
u 13:35
Iz kase uzajamne pomoći, za koju sindikalna središnjica nije ni znala da postoji, povjerenik je otuđio 84.000 kuna.
Pogledaj originalni članak

VIROVITICA – Da se nešto čudno događa sa M. B. (46), povjerenikom podružnice Sindikata željezničara Hrvatske u Virovitici, prvi su primijetili kolege željezničari. Povjerenik je sve manje surađivao s ostalim sindikalnim aktivistima, a mnoge poslove obavljao je bez znanja i nadzora podružnice. No željezničari su reagirali kada je već bilo kasno, krajem studenoga prošle godine, kada je M. B. već obavio najveći dio prevarantskog posla.

Policija je svoj posao obavila, a prema njihovim nalazima sindikalni povjerenik M. B. 2008. godine lažnim prikazivanjem podataka osmero građana doveo je u zabludu, a u četiri trgovine s tehničkom robom na virovitičkom i osječkom području nabavio je desetak perilica, hladnjaka i drugih artikala bijele tehnike. Da bi došao do novca, nabavljenu bijelu tehniku žurno je prodavao po cijeni nižoj i do 30 posto, a trgovcima i drugim vjerovnicima nije uplaćivao dogovorene rate.

Prema kriminalističkom istraživanju policije, koja je u utorak dovršila kriminalističku obradu, M. B. je počinio 12 kaznenih djela prijevare te jedno kazneno djelo pronevjere oštetivši svoje kolege, građane i trgovce za cjelokupan iznos od oko 224.000 kuna.

- Najviše nas je iznenadilo što je iz kase uzajamne pomoći, koju smo mu, kao sindikalnom povjereniku i voditelju te kase, povjerili na čuvanje, otuđio 84.000 kuna - kaže nam jedan od željezničara koji je do prije kraja prošle godine s M. B. bio u prijateljskim odnosima.

Za mutne poslove svoga povjerenika kasno su doznali i u Sindikatu željezničara Hrvatske gdje po saznanju nisu čekali ni trenutak.

– Po saznanju o navedenim nepravilnostima M. B. je suspendiran i onemogućeno mu je djelovanje u ime sindikata. Sve radnike o tome smo obavijestili putem oglasnih ploča. Nadzorni odbor SŽH 1. prosinca 2009. godine utvrdio je nepravilnosti raspolaganja sindikalnom članarinom, a za kasu nismo ni znali da postoji jer nije bila registrirana na podračunu sindikata kako je to predviđeno aktima SŽH i zakonima.

Oštećenim članovima ponudili smo pravnu zaštitu i pomoć u potraživanju njihovih prava. O daljnjem postupanju prema M. B., koji je narušio ugled sindikata i prouzročio štetu članovima, 18. veljače raspravljat će Središnji odbor SŽH, izjavio je danas predsjednik Branko Kreš.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

OB
-obrisani-
14:09 03.02.2010.

Kmetovi su temelj društva jer skupljaju pečurke na planini ! ! !

OB
-obrisani-
16:36 03.02.2010.

Kmetovi imaju državu! ! ! Uživajte! ! !

OB
-obrisani-
13:46 03.02.2010.

Kmetovi uživajte u demokraciji ! ! ! Kad dođe ljeto upalite svoje televizore pa možete gledati kolone čeških turista kako uživaju na jadranskoj obali ! ! ! Kmetovi imaju državu! ! !