Pomoć države

Koja prava imaju djeca razvedenih roditelja

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL, ilustracija
Koja prava imaju djeca razvedenih roditelja
12.09.2014.
u 18:04
Bez posljedica – Ako znaju što se događa, da su sigurni i da će vidjeti oba roditelja, djeca će prihvatiti i njihov rastanak
Pogledaj originalni članak

Razvodi su uvijek teški. Kada se raspada obitelj u kojoj ima djece, najviše pažnje treba posvetiti upravo najmlađima kako im eventualne ružne posljedice razvoda ne bi postale teret kojeg se neće moći riješiti cijeli život.

Novi Obiteljski zakon sadrži odredbe koje bi trebale pomoći da dijete kroz razdoblje tijekom i nakon razvoda roditelja prođe što bezbolnije.

Sve ovisi o dobi

– Roditelji često u cijeloj toj muci oko razvoda ne vide dijete. Dobro je, a uvijek i pomaže, kada se s njima sjedne te im se objasni kako cijelu situaciju objasniti djetetu i kako se ponašati dalje – osvrnula se na nove zakonske mjere Ella Selak Bagarić, psihologinja i voditeljica grupa za razvedene roditelje u zagrebačkom savjetovalištu udruge Hrabri telefon. Kaže da je na Hrabrom telefonu u posljednje četiri godine u prosjeku jedan poziv dnevno vezan uz razvod, bilo da zovu roditelji ili djeca, a u posljednjih godinu dana osobito je porastao broj poziva mama i tata. Roditelji uglavnom pitaju kako djeci reći da se razvode, kako im olakšati da prihvate tu činjenicu. S takvim molbama za savjet najčešće zovu mame. A koliko često zovu – djeca? Što njih muči? Kakvu pomoć oni traže?

– Godišnje primimo oko 10 tisuća poziva djece, od čega je jedan od pet najčešćih razloga za poziv upravo razvod roditelja. Naravno, puno ovisi i o dobi djece. Mala djeca ne razumiju što je razvod. Oni nešto veći, u ranoj školskoj dobi, već počinju shvaćati o čemu je riječ i tada se javljaju teškoće ako je dijete izloženo roditeljskim svađama, ako ne znaju što će se dogoditi jer im nitko ništa nije rekao, ako su izložena manipulacijama roditelja, ako ih jedan roditelj počne zanemarivati pa izgube kontakt s njim. Djeca nas tada zovu jer misle da su ona za nešto kriva. Često roditelji misle da su djeca premala da razumiju, a već u predškolskoj dobi treba ih posjesti, reći im, po mogućnosti zajedno, ostaviti im dovoljno vremena i prostora da pitaju sve što ih zanima. Inače će djeca sama razmišljati o razlozima, fantazirati, i to najčešće tako da sebe proglašavaju krivcem – kaže psihologinja, napominjući da su adolescenti vrlo često tada ljutiti i ne prihvaćaju razvod. Oni razumiju što se događa, ali imaju potrebu izraziti svoju ljutnju i razočaranje.

Preuzimaju kontrolu

Nerijetko se imaju potrebu umiješati u razvod i preuzeti kontrolu u obitelji kako bi eventualno spasili situaciju nadajući se sretnom završetku te kako bi oni mogli obitelj ponovno okupiti. Upravo zbog ovakva njihova ponašanja vrlo često pomoć traže i roditelji adolescenata koji ne znaju kako izaći nakraj s razvodom. No, odrasli se često tijekom i nakon razvoda toliko zaborave da vlastiti djecu uvlače u uloge i situacije koje su posve neprihvatljive.

– Djeci teško pada kad jedan roditelj od njih traži da prenosi poruke drugom roditelju, poput: “Reci ti svom tati da ne može doći u sedam, nego u osam.” Osjećaju se preopterećeno kada jedan roditelj ispituje dijete o privatnom životu drugog i tako mu nameće ulogu špijuna. Djeci je teško i slušati kako se roditelji međusobno vrijeđaju. To je loše, dijete voli oba roditelja te uvredu kojeg od roditelja doživljava i kao vlastitu uvredu. Djeci teško padaju i pitanja – voliš li više mamu ili tatu, s kim bi više želio živjeti... Djetetu se time na leđa stavlja golem teret, koji nije njegov. Ono se ne smije izlagati biranju. Kao ni neprimjerenim pričama i povjeravanjima koja su namijenjene odraslima jer se ih se time stavlja u ulogu odraslih osoba i od njih se očekuju savjeti i razumijevanje. Djeca tome nisu dorasla – poručuje psihologinja. Većina djece uspješno svlada promjene koje donosi razvod te odrastu u psihički zdrave osobe. No u jedne trećine djece čiji su se roditelji razveli javljaju se emocionalne i teškoće u ponašanju koje nisu vezane uz sam razvod, već uz sukobe roditelja nakon razvoda.

– Kada se dijete osjeća sigurno, kada zna da će viđati oba roditelja, kada dobije većinu odgovara, sve je dobro. Posljedice ostaju ako je dijete svjedočilo fizičkom i verbalnom nasilju, od kojeg ono nije moglo pobjeći, nije ga moglo zaustaviti niti je moglo pružiti zaštitu – navodi psihologinja te dodaje da su tuga i ljutnja normalne prve dječje reakcije na razvod, ali pojavi li se dugotrajnija anksioznost, depresivnost, povlačenje u sebe ili ispadi bijesa, tad bi roditelji trebali potražiti stručan savjet.

>>'Promjene će omogućiti lakše djelovanje stručnim institucijama'

>>Djecu u sudskom razvodu odvjetnik zastupa besplatno

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BA
bajo2
12:41 13.09.2014.

tih 10.000 poziva bi ustvari trebalo biti upuceno onome tko odredjuje visinu i isplacuje djecje doplatke.familije nemaju novca,djecji je jadan zbog toga u jednoj dobroj mjeri i dolazi do svadja i svega toga.puno djece samo sanja o normalnim stvarima.roditelji su bespomocni.kada se desi razvod onda je kasno.ispastaju opet djeca!