Pregovori

Koalicija HDZ-a i HNS-a nije nemoguća

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Antonio Bronić/REUTERS/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Ivan Vrdoljak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Krešo Beljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Boris Miletić
28.05.2017.
u 11:19
HNS za novu političku paradigmu: sklapanje vlada temeljem programa, a ne pripadnosti određenoj stranci. U HNS-u kažu da će pitanje nove Vlade biti i pitanje što bi donijeli novi izbori, a što novi blok i politička stabilnost zemlje
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković otvorio je karte i u intervjuu za Večernji list poručio da vrhu HDZ-a kao partneri u novoj Vladi nisu sporni ni HSS, ni HNS, ni IDS. Večernji list neslužbeno doznaje da najuži tim Andreja Plenkovića razgovara i sa šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom i sa šefom HSS-a Krešom Beljakom, ne implicirajući da će se dogovor s njima i postići.

Posebno su zanimljivi razgovori s Vrdoljakovim HNS-om jer su HDZ i HSS svjetonazorski puno bliže opcije, dok su HDZ i HNS ideološki dvije suprotne priče. Mogućnost savezništva s HDZ-om, ne prejudicirajući ishod razgovora, u HNS-u vide isključivo kao rezultat stvaranja nove političke paradigme koja bi podrazumijevala da se Vlade sklapaju temeljem programa koji nude, a ne temeljem pripadnosti određenoj stranci.To bi posljedično podrazumijevalo i koalicije HNS-a s HDZ-om, ali i sa SDP-om, ili pak u budućnosti HDZ-a sa SDP-om.
U HNS-u, kao i Plenković, upozoravaju da se i na europskoj političkoj sceni stvaraju savezništva konzervativaca i liberala (slučaj Nizozemske, Danske, koalicija pučana u EU parlamentu s liberalima...) te da bi i Hrvatska trebala nadrasti te stranačke podjele.
Posebno u svjetlu posljednjih dvaju parlamentarnih izbora koji više nijednoj stranci ne donose mogućnost samostalnog formiranja vlasti, nego se na sceni pojavio treći put u obliku Mosta koji pak u posljednje dvije Vlade s HDZ-om nije izdržao više od šest mjeseci. U HNS-u izričito napominju da se ništa ne može riješiti prije drugog kruga lokalnih izbora jer ne žele naštetiti svojim kandidatima koji se bore u drugom krugu, ali i da će uopće opcija dogovora s HDZ-om ovisiti o tome hoće li ona dovesti do raskola u HNS-u. Pod cijenu raskola, HNS se u takvu priču neće upuštati. Osim toga, u HNS-u kažu da će pitanje nove Vlade biti i pitanje što bi donijeli novi izbori, a što novi blok i politička stabilnost.

– Savka Dabčević Kučar 90-ih je godina donijela prijelomnu odluku za HNS kada se udaljila od Tuđmana i od tada je put HNS-a jasan. Nakon 27 godina došao je red na još jednu prijelomnu odluku, koja nije laka i koja bi mogla značiti velike batine za HNS. Ako bi se priča HNS-a s HDZ-om doživjela kao HNS-ovo uhljebljivanje na funkcije, naravno da od toga onda ne bi bilo ništa.
To bi bila odluka za budućnost, za stvaranje nove političke paradigme koja bi prerasla stranačku pripadnost – rekli su nam u HNS-u. Jedan od preduvjeta takve suradnje bio bi taj da HNS preuzme Ministarstvo znanosti i obrazovanja i kurikularnu reformu, a da Plenković i Vrdoljak svojim politikama spriječe više bilo kakav prosvjed oko reforme obrazovanja.

Kurikularna reforma ključ je napretka obrazovanja i pitanje perspektive djece i mladih ljudi, ona bi i simbolično označila programsku suradnju koja bi nivelirala ideološke podjele. HNS se u budućnosti želi pozicionirati kao stranka liberalnog, građanskog centra koja bi imala bokove otvorene i prema SDP-u i prema HDZ-u. No, je li Hrvatska, a posebice HNS i HDZ, za to spremna? Gledajući raskol i potop SDP-a, čini se da ni Vrdoljak ni Beljak nemaju što tražiti sa strankom koja iz dana u dan kopni. To je još jedna politička okolnost koja ide u prilog dosad nezamislivoj koaliciji HDZ-a i HNS-a.


 

S druge strane, pitanje je kolike bi otpore takva koalicija izazvala u samom HNS-u jer su već pojedini istaknuti HNS-ovci, pa i Anka Mrak-Taritaš, prijetili da će napustiti HNS ako do te suradnje dođe. Pitanje je i kako bi ta koalicija bila prihvaćena u HDZ-u, premda su suradnju s HNS-om nakon zadnjih parlamentarnih izbora zagovarali Milijan Brkić, Vladimir Šeks, Darko Milinović, Tomislav Čuljak, dok su protivnici te suradnje bili Davor Ivo Stier, Goran Marić i sada bivši član HDZ-a Zlatko Hasanbegović koji su inzistirali na Vladi s Mostom.

Zanimljiva je zgoda s jednog Predsjedništva HDZ-a iz tog perioda, kada je jedan desnoorijentirani član sugerirao Vladu s HNS-om. Plenković, koji je bio za suradnju s Mostom, tada mu je dobacio: Što je, ti bi s Vesnom Pusić, na što mu je taj desnokrilaš odgovorio: Ne, nego s Vrdoljakom. Činjenica je da je HDZ-ovcima crvena krpa bila upravo Vesna Pusić, koja je nekima i danas sinonim HNS-a, a da s Vrdoljakom u ideološkom smislu nemaju svi u HDZ-u problem. Kada Plenković kaže da vrhu HDZ-a nije sporno ni partnerstvo s HNS-om u Vladi, nije baš da svi u vrhu HDZ-a plješću na tu izjavu.

Međutim, članovi Predsjedništva HDZ-a vrlo su oprezni u ocjenama suradnje s HNS-om, poručuju da prvo treba vidjeti hoće li se to uopće relizirati i na koji način da bi se donosili konkretni sudovi. Najvažnije im je da se u takvoj kombinaciji ne dogode ekstremna rješenja koja bi, recimo, podrazumijevala Vesnu Pusić.

Boris Miletić (IDS)

IDS se u preslaganju većine dosad pozicionirao kao oponent HDZ-u jer je Boris Miletić tvrdio da IDS nikada neće podržati Vladu desnog centra. Možda se okolnosti mijenjaju odlaskom Hasanbegovića iz HDZ-a?

Krešo Beljak (HNS)

Razgovaram s HDZ-om, ali ostajem pri tome da s njima neću ići u novu većinu jer HSS, koji je mandate dobio na listi SDP-a, nema mandat za to. Odgovornost za Vladu je na HDZ-u i Mostu, ne HSS-u

Ivan Vrdoljak

Predsjednik HNS-a jučer nije htio komentirati HDZ-ov poziv za ulazak u Vladu, no primjetno je da se HNS već na lokalnim izborima udaljio od SDP-a i da radi strategiju, u slučaju novih izbora, da na njih ide s IDS-om     

Dvije opcije

Premijer Plenković spreman je na dvije opcije, jedna podrazumijeva uvođenje novih partnera u Vladu pa će novi ministri biti predmet dogovora s novim saveznicima dogovori li se nova većina. Druga opcija odnosi se na podršku partnera Plenkovićevoj Vladi iz Sabora, što bi onda očito podrazumijevalo manjinsku Vladu. U HDZ-u, kako doznajemo, nisu čak ni odbacili opciju da možda određeni SDP-ovi zastupnici, oponenti Davora Bernardića kojima nikako nisu u interesu novi izbori jer više ne bi bili zastupnici, u Saboru podrže nova četiri ministra koje je Plenković obećao predstaviti na prvoj sjednici parlamenta nakon drugog kruga lokalnih izbora koji se održavaju 4. lipnja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 69

DU
Deleted user
11:27 28.05.2017.

To nije Hrvatska koju sanjam ja, to nije Hrvatska koju trebaju moja djeca, to nije Hrvatska za koju su ginuli nasi pradjedovi za koju su Boga molili. Hrvatska je danas sve ono sto su zeljeli nasi neprijatelji i beskicmeni dio hrvatskog naroda.

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
11:33 28.05.2017.

Volio bih komentirat ovu temu al se bojim kartona pošto sam nebrojeno puta ga dobio bez psovanja,vrijeđanja,prostota, ničeg, bez razloga. Samo sam izrazio mišljenje i za to bio nagrađen kartonom. Sloboda demokratskog izražavanja mišljenja na nivou! Evo gaaa ide! Karton, samo što nije....

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
11:56 28.05.2017.

Frau Merkel je na zadnjim izborima imala 48% , najbolji rezultat ikada u Njemackoj, morala u u veliku koaliciju jer nije imala drugog koalicijskog partnera! Narod je tako glasao i odlucio i to je njegova volja. Kod nas se pojavio tripartitalni most kojem je zadatak gurati HDZ prema tripartitalnoj vladi ili velikoj koaliciji , onda se mostovci zaljubili u fotelje i vlade potrajale "malo duze", sad kad su mostovci izgubili fotelje imamo salatu koju imamo. Bude li novih izbora glasajte ponovo za Most i Zivi zid onda imamo garantiranu veliku koaliciju i mir u drzavi.:-)