nova zgrada

Ključeve stanova uoči Božića u Osijeku će dobiti 17 braniteljskih obitelji

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Ključeve stanova uoči Božića u Osijeku će dobiti 17 braniteljskih obitelji
28.11.2014.
u 13:17
Na području Osječko-baranjske županije od 1998. godine stradalnicima je dodijeljeno oko 2000 stanova od kojih je 700 u Osijeku
Pogledaj originalni članak

Do Božića 17 braniteljskih obitelji u Osijeku dobit će ključeve stanova u novoj zgradi u Umaškoj ulici. Zgrada u koju će se useliti prvotno je bila namijenjena osobama s Liste prioriteta za dodjelu gradskih stanova, za oko 60 osječkih obitelji, ali kada je Grad Osijek uvidio da će im nedostajati oko 5 milijuna kuna za dovršetak projekta obratili su se Ministarstvu branitelja i hrvatskoj Vladi. Stigao im je pozitivan odgovor.

- Prema obavezama Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji gradovi su dužni osigurati oslobađanje komunalnog doprinosa i naknada. Na žalost neki gradovi koji su također stradalnici nerado prihvaćaju tu odredbu, što je Osijek učinio, na čemu se također zahvaljujemo, pa je cijena stanova u okviru onih cijena koje Ministarstvo inače plaća. Mogu samo pozvati i druge gradove da ovako postupe – rekao je prilikom potpisivanja Ugovora o zajedničkom ulaganju u višestambenu zgradu ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić u Osijeku.

Na području Osječko-baranjske županije od 1998. godine stradalnicima je dodijeljeno oko 2000 stanova od kojih je 700 u Osijeku. Neriješeno je još oko 300 slučajeva. Posljednjih 50-ak stanova u Osijeku useljeno je 2008. godine kada je bio zadnji ovakav projekt.

- Nastavljamo se dogovarati i oko novih projekata, a za sljedeću godinu pripremamo sedam milijuna kuna za nastavak stambenog zbrinjavanja po listi prioriteta kao i za stradalnike. Nećemo raditi objekte već ćemo otkupljivati stanove jer sociolozi kažu da treba raditi tako da ne grupiramo ljude koji su slične socijalne skupine već da ih uklopimo u različite dijelove grada - rekao je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Odgovarajuću na novinarska pitanja o Koloni sjećanja, ministar Matić je rekao kako je tehnički bilo dobro, ali je dodao kako "svi koji smo bili u Koloni znamo da nije bilo dobro".

- Nadam se da će se sljedeće godine, kada organizaciju preuzme Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, izbjeći politizacija. Vukovar je najsvetija stvar u Hrvatskoj i taj dan tamo nema mjesta politici - odgovorio je. Glede prosvjeda branitelja dodao je da što se tiče njega i rada Ministarstva branitelja "uistinu nema što dodati".

- Imam jednog, najboljeg odvjetnika, a to je istina. No, ona ima jednu manu, spora je i teško prolazi do javnosti, ali doći će - rekao je ponavljajući kako on razgovara argumentima, činjenicama, istinom i otvorenošću.

- Žao mi je kada svaki dan prolazim i vidim ljude da na hladnome stoje i traže nešto, a nitko do danas, nakon više od mjesec dana ne zna što se traži jer nema artikuliranih zahtjeva. Vrijeme će pokazati svoje. Pozivam ih da ne prosvjeduju, da razgovaramo - pozvao je ministar Matić napominjući kako "nitko ne drži figu u džepu".

- Ako je resorni ministar, kao i ja te na koncu premijer rekao da nema smanjivanja prava, valjda još moramo sačekati Boga, on se najavljuje da će doći i kada dođe vjerojatno će ponoviti isto to - rekao je. 

>>POS-ovi stanovi na splitskoj Kili stoje tisuću eura za kvadrat

>>Socijalni stanovi u najam za 2,70 kuna po kvadratu, prijavite se

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
04:53 29.11.2014.

Toliko o nebrizi. Sram vas bilo.

SI
Sittingbull
20:26 28.11.2014.

Bravo Fred, istina je na tvojoj strani. Gdje su svi ovi branitelji bili kada su Sanader i Karamarko isporučivali generala Gotovinu u Hag. Tada im ništa nije smetalo, što je za mene dokaz da su sredstvo manipulacije kradezea.