sveti franjo

Klarise: Preko imena i mi smo povezane s novim papom

Foto: VL
klarise,papa (1)
Foto: VL
klarise,papa (1)
Foto: VL
klarise,papa (1)
15.03.2013.
u 20:00
Sveti Franjo 
zajedno sa svetom Klarom Asiškom, osnovao je poznati ženski crkveni red. Papino ime poziva na usklađenje života s evanđeoskim vrijednostima. Ono dira u naše navike, našu površnost...
Pogledaj originalni članak

Sveti Franjo Asiški, prema kojem je novi papa odabrao ime, zajedno sa svetom Klarom Asiškom osnovao je i jedan od najpoznatijih ženskih crkvenih redova – klarise. Red je utemeljen 1212., a u Hrvatskoj se samostani klarisa nalaze u Zagrebu, Splitu i Požegi.

To i nas obvezuje

I u njima je u srijedu, tijekom izbora novog pape, vladalo silno uzbuđenje i napetost. A posebno je iznenađenje među samostanskim sestrama zavladalo kada se doznalo da novi papa, premda isusovac, uzima ime njihova suutemeljitelja i zaštitnika.

– Premda smo mi klauzurne redovnice i ne gledamo televiziju, u nekim prigodama dopustimo si tu iznimku. Tako smo u posljednje vrijeme pratile zbivanja vezana uz odreknuće pape Benedikta XVI. i vijesti iz Vatikana o izboru novoga pape. Ne mogu vam opisati oduševljenje koje je obuzelo i nas. Sam spomen imena sv. Franje budi u nama neopisivu radost, a kamoli kada to ime, prvi put u povijesti, uzima novi papa. Odmah smo pronalazile razloge izbora tog imena: siromaštvo, jednostavnost, mirotvorstvo, Franjo je obnovio Crkvu, njime je započelo novo razdoblje u Crkvi, ali i čovječanstvu, on je čovjek tisućljeća... Eto, to smo komentirale, i mislim da nismo daleko od istine. Odmah sam dodala: “Sestre, to ime onda i nas obvezuje.” Svoje osjećaje sažele smo u trenutak tišine u kojemu smo obećale svoju poslušnost novom papi – ovako je preksinoćnje trenutke opisala opatica samostana klarisa u Zagrebu, časna majka Tarzicija, dodavši da činjenica što je papa isusovac a uze ime po sv. Franji, govori da je on, kako je sv. Franjo volio reći, “katolički”.

– A to ne znači ono što mi mislimo pod tim pojmom, nego puno više – da je otvoren, nepodijeljen u sebi, opredijeljen za Kristovo evanđelje, za ponizno služenje. Kada smo čule papino ime, odmah je jedna sestra rekla: “Idi, Franjo, popravi moju kuću!” To su riječi koje je sv. Franji uputio Raspeti, a on ih je doslovno shvatio popravljajući porušene crkvice koje su postale otvorene običnom puku i sirotinji s ruba društva da tu, u skromnu životu Franje i “manje braće”, susretnu Krista. Crkva je svjesna svojeg poziva da ovom svijetu pokazuje Kristovo lice. Svjesna je i nedosljednosti njezinih članova koji su pozvani na obraćenje i promjenu života. Vjerujem da papino ime upućuje upravo na taj poziv – na promjenu, usklađivanje struktura i života s evanđeoskim vrijednostima – kazala je sestra Tarzicija vjerujući da je papa u svom imenu sažeo svoja uvjerenja, iskustva, poziv, poslanje i obris programa. Papin kratki pozdravni govor, koji je zračio prisnošću, ljubavlju i bratstvom, dao joj je sigurnost da su Crkva, a s njome i Franjevački red i njena zajednica, u sigurnim rukama, pod vodstvom od Boga izabranog čovjeka.

– Papino ime nije samo njegov osobni izbor. Ono ne smije dati mira nijednom katoliku, jer ono dira u dubinu, dotiče naše navike, naš stil života, našu površnost, duhovnu lijenost... Oduševljeni smo što imamo skromnog papu koji je živio siromašno u svom rangu nadbiskupa i kardinala. Ali, hoćemo li slijediti toga papu do kraja? Mislim da je papa upravo zato zatražio trenutak tihe molitve za njega jer tek iskrenom molitvom za njega i poštovanjem prema njemu vjernici će se otvoriti poruci koju nam Bog šalje po njemu – naglasila je klarisa Tarzicija, u čijem se samostanu nalazi 16 klarisa, u dobi od 22 do 102 godine.

Savjet od prethodnika

Osvrnula se naravno i na donedavnog papu Benedikta XVI. smatrajući da će se on i novi papa dobro slagati uvjerena da je papa Benedikt “u svojoj samoći izmolio takvoga novog papu”.

U to svim srcem vjeruje i poglavarica požeških klarisa, sestra Pia, držeći da će papa Franjo, kada zatreba, zatražiti savjet od svog prethodnika, i sigurno će ga dobiti. Nimalo ne dvoji da će se novi papa moći nositi sa svim problemima i izazovima unutar Crkve, ali i svijeta, unatoč njegovoj poodmakloj dobi.

– To je papa siromaha. Odmah, čim je izabran, svakome je bilo jasno kakav nam je papa došao. I sam dolazi iz siromašne zemlje pa razumije probleme onih koji su odbačeni, siromašni, koji žive na rubu. Kao nadbiskup Buenos Airesa odrekao se biskupske palače, živio je u malom stanu u predgrađu i na posao išao javnim prijevozom. On je velik čovjek. U odabiru njegova imena divna je i velika poruka da se u vrijeme kada je sve veći jaz između bogatih i siromašnih treba okrenuti potonjima i da u Crkvi i u svijetu treba raditi na zajedništvu, povezivanju, baš kao što je i on pokazao time što je kao isusovac uzeo ime sv. Franje – rekla je sestra Pia uime osam požeških klarisa.

A 19 klarisa splitskog samostana u vrijeme proglašenja pape bilo je u molitvi i meditaciji. Jedna je ipak skoknula do radija i svima uzbuđeno javila da je papa izabran. Vrlo brzo sve su pohitale pred mali ekran.

Poruka Crkvi i svijetu

– Kako je papa isusovac, čim smo čule njegovo ime, pomislile smo najprije na isusovca Franju Ksaverskog, no kada smo shvatile da se radi o Franji Asiškom obuzela nas je velika radost jer smo tim imenom na neki način i mi povezane s našim novim papom. To što je odmah pokazao da je ponizan i skroman velika je i snažna poruka, kako unutar Crkve tako i izvan nje. Svima! U ovo vrijeme beznađa i mnogih teškoća izbor ovakvog pape znači nadu, optimizam, ohrabrenje za sve one koji su prezreni i odbačeni – poručila je sestra Dolores, časna majka samostana klarisa u Splitu gdje se nalazi 19 časnih sestara koje su odmah po izboru, u svojoj večernjoj molitvi Bogu zahvalile “za ovaj dar”, izbor baš ovakvog pape.

>>'Možemo hodati koliko želimo, ali bez Isusa nikamo nećemo stići!'

>>Sve o novom papi Franji čitajte u našem specijalu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

GA
garincha
21:36 15.03.2013.

Valjda je covjek izabrao ime Francois(Fransoa)!Sumnjam da bi on reagirao kad bi ga neko zazivao Franjo sa dva metra udaljenosti.Jednostavno-ne bi razumio!

OB
-obrisani-
20:15 15.03.2013.

U redu je da i lezbijke okrenute vjeri dobiju svoj dom gdje ce moci uzivati u zajednickim orgijama i slicno ....

TM
tom milles
20:34 15.03.2013.

Je, vidi joj se iz očiju a i iz osmijeha da je napaljena 24 sata dnevno i koja je to perverzija da ovako mlade spolno aktivne cure žive u zatvorenoj ženskoj zajednici bez obzira kako se ta zajednica naziva i dal netko možda misli da one boga mole...! ? .možda ,no svakako sa kurtonim na svijeći....