Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papa franjo poručio

'Možemo hodati koliko želimo, ali bez Isusa nikamo nećemo stići!'

papa,misa,vatikan
Foto: NBC News screenshot
1/10
14.03.2013.
u 16:58

Naš život je put. Kada se zaustavimo, nešto je pogrešno. Nastavite hodati u prisustvu Gospodina, Gospodin je svjetlo. Hodajte, gradite, ispovijedajte se Bogu, tri su najvažnije poruke koje je Franjo uputio vjernicima diljem svijeta

Novoizabrani papa Franjo danas je u 17 sati u Sikstinskoj kapeli održao svoju prvu misu u pontifikatu. Misa je bila zatvorena za javnost, no prenosile su je televizijske kamere. Pročitajte kako je protekla:

18.24sati – Papa je s križem u ruci napustio Sikstinsku kapelu.

18.16 sati – kao i na početku, pjeva se "Tu es Petrus".

18.15 sati – Papa je dao svoj blagoslov kardinalima. Misa je okončana! Pjeva se "Ite, missa est" dok kardinali napuštaju Sikstinsku kapelu.

18.05 sati – pjeva se Agnus Dei. Kardinali prilaze jedan po jedan i pričešćuju se.

18.02 sati – papa Franjo slavi svoju prvu misu u pontifikatu noseći obični stari sat s crnim remenom – tvitala je Rachel Donadio, novinarka New York Timesa.

17.57 sati – papa je zagrlio kardinale Giovannija Battistu Reija i Tarcisia Bertonea.

17.48 sati – oglasila su se zvona te podsjetila na prvu euharistiju, Isusovu posljednju večeru. Izmjenjuju se zborno pjevanje i Papino čitanje Biblije.

17.40 sati – počele su molitve. Jedna za novog papu Franju, jedna za njegova prethodnika Benedikta XVI. koji je opisan kao sluga crkve koji živi život posvećen molitvi i meditaciji. Slijedi molitva za svjetske čelnike da ne zlorabe svoju moć i ovlasti, za utjehu patnje i jačanje vjere.

17. 39 sati – Nakon tih dana milosti nadam se da ćemo imati hrabrosti hodati u prisutnosti Gospodina, s križem Gospodina i obnoviti svoju Crkvu. Kada hodamo bez križa, gradimo bez križa, priznajemo Gospodina bez križa, nismo u Kristu. To je sve zemaljski – kazao je Papa. - Izgradit ćemo crkvu na kamenu koji je Krist - poručio je Franjo.

17.35 sati – Možemo hodati koliko želimo, ali bez Isusa nećemo stići nigdje, kaže Papa. – Što se događa kada ne gradimo na stijeni? Što? Ista stvar koja se događa kada djeca grade kule od pijeska na plaži, sve se svodi na to – poručuje papa Franjo s oltara Sikstinske kapele. – Naš život je put. Kada se zaustavimo, nešto je pogrešno. Nastavite hodati u prisustvu Gospodina, Gospodin je svjetlo. Hodajte, gradite, ispovijedajte se Bogu – tri su najvažnije poruke koje je Franjo uputio vjernicima u kapeli i diljem svijeta, ističe Katolička novinska agencija.

17.25 sati – slijedi čitanje Novog zavjeta

17.18 sati – kardinali su odjeveni u zlatnu boju. Raduju se. Pjeva se ulomak iz psalma 126. Naizmjenično pjevaju zbor i kardinali.

Pjesma povratnika, Hodočasnička pjesma.

Kad Jahve vraćaše sužnjeve sionske,

bilo nam je k’o da snivamo.

Usta nam bjehu puna smijeha,

a jezik klicanja.

Među poganima tad se govorilo:

''Velika im djela Jahve učini!''

Velika nam djela učini Jahve:

opet smo radosni!

Vrati, o Jahve, sužnjeve naše

k’o potoke negepske!

Oni koji siju u suzama,

žanju u pjesmi.

Išli su plačući

noseći sjeme sjetveno:

vraćat će se s pjesmom,

noseći snoplje svoje.

17.16 sati – Papa je na talijanskom jeziku pročitao ulomak iz Izaije 2:2-5

17.11 sati – pjevaju se liturgijske pjesme na latinskom jeziku.

17.02 sati – Papa je u pratnji kardinala stigao u Sikstinsku kapelu. Zbor je njegov ulazak obilježio pjesmom "Tu es Petrus (Ti si Petar)". Točno u 17 sati započeo je svetu misu. – U ime oca i sina i duha svetog, amen – kazao je okupljenim vjernicima nakon čega je pročitao molitvu. Misa se slavi na privremeno postavljenom oltaru u kapeli.

>>Dobro raspoloženi papa Franjo prvo se pomolio u bazilici

>>Sve o novom papi Franji čitajte u našem specijalu

 

Ključne riječi

Komentara 17

LP
Lebron Petrovic
23:29 14.03.2013.

Zna se koji je Svetac prvi do Isusa ? FRANJO ASIŠKI !

OB
-obrisani-
17:09 14.03.2013.

meni je baš in,....skroz mi je simpa i u trendu..onoooo

TO
Toni50
19:45 14.03.2013.

'Možemo hodati koliko želimo, ali bez nevidljivoga Isusa nikamo nećemo stići!' Jedino ako kreenete u Međugorije gdje kako znate mali Isus namiguje jednoj od starih vidovnjačica koja komunicira več desetlječima sa mamom od maloga Isusa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije