Enologija

Klanječki sokol i trs pred kućom Ljudevita Gaja uskoro će se zaštititi

Foto: Mladen Mandić
Vino
Foto: Mladen Mandić
Vino
06.03.2014.
u 16:15
Zagorci proizvode sve kvalitetnija vina, kaže predsjednik Strukovne grupe vinara Stjepan Merkaš, dodajući da Zagorce svi hvale kako su napravili najveći iskorak u cijeloj Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Poput dingača na Pelješcu i Zagorci bi uskoro mogli dobiti mogućnost da zaštite mikrolokalitet jedne svoje autohtone zagorske sorte vinove loze. Prvu sortu, sokol, zaštitit će na području Klanječkog vinogorja - rečeno je na sjednici Strukovne grupe vinara održanoj u Klanjcu. Vinograd iznad Klanjca, pučki nazvan Sokol, spominje se još davne 1686. u zapisima tamošnjih franjevaca.

Prvi novi nasad sokola

Prema sjećanju starijih Klanjčana, vino se proizvodilo do kraja Drugog svjetskog rata, a tada je proizvodnja zamrla. Sortu je ponovo oživio pater Velimir Tomašković koji je cijepio nekoliko trsova, a ostalo ih je i u vinogradima obitelji Fink i Trajbar. Klanječki vinar Zvonko Sever s njih je razmnožio oko 300 komada i napravio prvi novi nasad.Isto tako zaštitu bi mogao dobiti i oko 350 godina stari trs autohtone sorte beline, koji se nalazi ispred rodne kuće Ljudevita Gaja i to kao kulturno nematerijalno dobro. Predsjednik Strukovne grupe Stjepan Merkaš kaže da je sve to ipak samo kap u moru.

EU omotnice

- Brojni predavači koji su nam držali radionice pohvalili su nas da je Zagorje napravilo daleko najveći iskorak u vinarstvu u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj te da smo s nekim vinima dostigli čak i svjetsku razinu. To potvrđuju i mnoge nagrade naših vinara na najprestižnijim svjetskim sajmovima - rekao je Merkaš te dodao kako je nekoliko zagorskih vinara zainteresirano i da se putem EU omotnice prijave i na dobivanje novca iz europskih fondova.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.