WIKILEAKS I VATIKAN

Kiril više cijeni Benedikta XVI. od Ivana Pavla II.

Foto: Silvije Tomašević
Kiril više cijeni Benedikta XVI. od Ivana Pavla II.
04.12.2010.
u 13:26
WikiLeaks se priprema objaviti tajne diplomatske poruke vezane za Vatikan. Ima više od 800 depeša
Pogledaj originalni članak

RIM – WikiLeaks se priprema objaviti tajne diplomatske poruke vezane za Vatikan. Navodno ima 852 poruke, od kojih je 715 izašlo iz američkog veleposlanstva pri Vatikanu. Od tih poruka, dakle onoga što iz veleposlanstva SAD-a pri Svetoj Stolici, ali i drugih izvora, stiglo do američke diplomacije, 400 depeša se odnosi na ljudska prava, 245 na slobodu vjeroispovijesti, a ostalo na pitanja izbjeglica i trgovine ljudima, zatim glede vatikanske vlasti i njezina odnosa s ostalim državama, te glede pitanja biotehnologije i terorizma.

Najviše depeša je iz razdoblja 2001-2010. Glede slučaja WikiLeaksovih objava i posljedica toga na diplomaciju, vatikansko glasilo Osservatore Romano je prokomentiralo kako te objave mogu „destabilizirati međunarodnu dipolomaciju“.

Inače, vezano za odnose pravoslavne Moskve s Vatikanom iz depeša se doznaje kako patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril više cijeni Benedikta XVI. negoli njegova prethodnika Ivana Pavla II. Američki veleposlanik u Rusiji, William J. Burn, je 3. travnja 2008. uputio u Washington depešu u kojoj kaže se Kiril „povoljno izjasnio o papi Benediktu XVI. u usporedbi s njegovim prethodnikom Ivanom Pavlom II.“.

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

TA
tanburo
17:57 06.12.2010.

o čemu ti pričaš večka kakvo ujedinjenje toga ne može biti svi nevjernici će ići znaš kamo ako ne prihvate pravu istinu!!

OB
-obrisani-
14:31 04.12.2010.

ima ga i zašto cijeniti. Benedikt je nijemac i ako netko može reformirati ovu crkvu to je samo nijemac. A ne ona huljo podmukla slavenska.

ST
Stockholm
18:42 04.12.2010.

04.12.2010. u 18:34h Hikos je napisao/la: Danas je ujedinjenje krscana potrebno vise neg ikada. Danas kada u Europi nadire islamizacija .... ------------------------------------------------- Potpisem! Pa da se i nas dvoje jednom slozimo!