tijek novca

Kinezi preko banaka htjeli oprati pola milijuna eura?

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Kinezi preko banaka htjeli oprati pola milijuna eura?
19.04.2014.
u 20:20
Trojica Kineza iz Italije su, gdje žive, uplaćivali velike svote novca na račune te tražili da se novac dalje transferira u NR Kinu
Pogledaj originalni članak

Zagrebački Županijski sud kao neosnovane odbio je žalbe kineskih državljana Jin Guomeia i Zheng Xiaochena, koji su tražili da im se deblokiraju računi u hrvatskim bankama, na kojima je pohranjeno ukupno 440.000 eura. Naime, njima dvojici te Qingmei Reai blokirani su računi u studenom 2013., a nakon što su banke u kojima su ti računi otvoreni obavijestile Ured za sprečavanje pranje novca da je riječ o sumnjivim transakcijama.

Da je posrijedi moguće pranje novca banke su posumnjale jer su trojica Kineza, koja trenutačno žive u Italiji, na tek otvorene račune u vrlo kratkom vremenu uplaćivala velike količine novca. Nakon toga su bankama davali naloge da se uplaćena sredstva transferiraju na račune pravnih i fizičkih osoba u NR Kini. Kako iz tih transakcija nije bilo vidljivo podrijetlo novca, posumnjalo se da je riječ o novcu koji potječe iz nelegalnih aktivnosti, pa su banke obavijestile Ured za sprečavanje pranja novca, a Ured je obavijestio zagrebački ŽDO. Tužiteljstvo je potom izdalo nalog policiji da se provede kriminalističko istraživanje, a od suca istrage zatraženo je da se trojici Kineza zabrani raspolaganje tim novcem do 11. studenog 2015.

Kineski državljani žalili su se na tu odluku smatrajući da je neosnovana te da mjera zabrane raspolaganja financijskim sredstvima predugo traje. No žalba je odbačena uz obrazloženje da je sudac istrage odluku donio nakon što je potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje. Što se tiče duljine zabrane raspolaganja sredstvima, obrazloženo je da je izrečena ona maksimalna jer se moraju napraviti brojne provjere u Italiji te Kini.     

>> Fina vam može blokirati račun i skinuti novac i kad to zatraži falsifikator!?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.