MRLJA U ŽUTOM MORU

Kinezi pokušavaju bakterijama zaustaviti naftu

Foto: AFP/Greenpeace
Kinezi pokušavaju bakterijama zaustaviti naftu
21.07.2010.
u 14:46
Nakon pucanja naftovoda i požara u petak, Kina pokušava naftu koja istječe spriječiti da prodre u međunarodne vode pomoću 23 tone bakterija koje jedu naftu.
Pogledaj originalni članak

Pucanje naftovoda u kineskoj luci Dalian na Žutom moru uzrokovalo je naftnu mrlju na 60 kvadratnih kilometara morske površine i veliki požar koji se gasio 15 sati. Prema službenim priopćenjima, eksploziju je uzrokovalo dodavanje pogrešnog katalizatora u sirovu naftu koju su istovarivali s jednog tankera, a eksplozija glavnog naftovoda oštetila i je i jedan manji naftovod.

Oko tisuću i pol tona nafte izlilo se u Žuto more prije nego što je China National petroleum Corp. zatvorila naftni terminal i rafineriju u Dalianu. Do utorka poslijepodne prikupljeno je oko 260 tona nafte, a napori čišćenja su pojačani kako nafta ne bi došla do međunarodnih voda. U utorak se operaciji čišćenja priključilo više od 500 ribarskih brodova, a prema najnovijim vijestima u more će biti istovarene 23 tone genetski prilagođenih bakterija koje se hrane naftom da bi mrlja sirove nafte bila eliminirana.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

OB
-obrisani-
15:01 21.07.2010.

, a prema najnovijim vijestima u more će biti istovarene 23 tone genetski prilagođenih bakterija koje se hrane naftom, da bi mrlja sirove nafte bila eliminirana. ________________________________________________________ Iako su postojale velike zalihe,kako to da bakterije koje probavljaju naftu nije upotrijebio BP u meksickom zaljevu ????????????????????????????????????????

OB
-obrisani-
16:38 21.07.2010.

kolko je to oslobodjenog metana kolko je to umrlih kolko je to unistenih km prirode kolko je to novih \"nepoznatih\" bolesti kolko je to novih dolara za ove koji imaju monopol, a nije im stalo do nafte neko nekog ...........

Avatar arcanius
arcanius
15:31 21.07.2010.

nakon što te bakterije požderu naftu, njihov drek nije zapaljiv niti je koristan.... dakle nafta je izgubljena, uništena... a BP to nije htio uraditi.... manje se nafte izgubi sakupljanjem i filtriranjem.....