Suradnja

Kineski div Huawei preselio bi i centar iz Beograda u Zagreb?

Foto: Reuters/PIXSELL
Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
Huawei
09.11.2018.
u 22:09
Hrvatska delegacija u Kini susrela se s čelnicima Huaweija za Europu, a ta je kompanija zainteresirana digitalizaciju naše javne uprave
Pogledaj originalni članak

Hrvatska delegacija predvođena premijerom Plenkovićem za posjeta Kini susrela se i s čelnicima Huaweija za Europu, a ta je kineska tehnološka kompanija, jedna od najvećih u svijetu, zainteresirana za partnerstvo u procesu digitalizacije hrvatskog društva i javne uprave.

Kinezi žele suradnju

Najavio je to danas na sjednici Vlade premijer Plenković istaknuvši da se u Kini, tijekom Expoa koji je organizirao kineski predsjednik Xi Jinping, susreo s ključnim kineskim državnim kompanijama za brodogradnju, ceste, mostove, željeznice i vjetroelektrane te da su sve te tvrtke zainteresirane za suradnju s Hrvatskom. U Vladi, kao ni u Ministarstvu uprave, danas nisu otkrivali dodatne detalje razgovora s Huaweijem, ali neslužbeno se doznaje da su čelnici te kompanije na sastanku s Vladinom delegacijom navodno iskazali želju za preseljenjem svojeg centra iz Beograda u Zagreb. S predstavnicima Huaweija, neslužbeno doznajemo, buduće kontakte preuzet će Uprava za modernizaciju javne uprave e-Hrvatska koja obavlja poslove informatizacije unutarnjeg poslovanja državne uprave... Na tom je sastanku Huaweiju, neslužbeno doznajemo, Vladinoj delegaciji ponudio školovanje ili dodatnu edukaciju hrvatskih IT stručnjaka ili svojevrsne stipendije u Kini.

– Detalji suradnje tek se trebaju razraditi, ali ponudili su nam da studenti FER-a i sličnih studija mogu dodatno školovanje ili usavršavanje dobiti u Kini – doznajemo u Vladi. Premijer Plenković je pak za Huawei istaknuo kako je po svojoj veličini i utjecaju u ICT sektoru na razini Microsofta te kako će njihova zainteresiranost za digitalizaciju hrvatske javne uprave biti zanimljiva Ministarstvu uprave koje je nadležno za taj proces. U Ministarstvu uprave danas na tu temu nisu htjeli govoriti poručivši da je prerano.

– Tržište od milijardu i 400 milijuna ljudi želi se otvoriti puno više nego što je to bilo do sada što je sjajna šansa za hrvatsko gospodarstvo. Zato mi je drago da je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organiziran i posebni gospodarski forum na kojem je sudjelovalo više od 100 kineskih partnera i 30-ak hrvatskih – kazao je Plenković.

Uz Peking, hrvatsko je izaslanstvo posjetilo i Hangzhou te Šangaj, gdje je otvoren ured Hrvatske turističke zajednice, a Plenković je naglasio da je četvrt milijuna kineskih turista ove godine u Hrvatskoj pridonijelo najboljoj turističkoj godini.

– Naš je sveukupni dojam vrlo pozitivan, a sam nastup na šangajskom Expou bio je dobro prihvaćen i zapažen – zaključio je premijer.

Stagniramo u digitalizaciji

Hrvatska, kada je riječ o digitalizaciji javne uprave, stagnira jer europska statistika pokazuje da smo na 25. mjestu među 28 zemalja članica, jednako kao što smo to bili i lani, pisao je nedavno Večernji list. Finska i Estonija u vrhu su ljestvice po digitalizaciji javne uprave, a slijede ih Danska i Španjolska, dok su iza nas tek Grčka, Mađarska i Rumunjska. U Hrvatskoj se preko e-sustava može podnijeti zahtjev za vozačku dozvolu, putovnicu, potvrdu da se ne vodi kazneni postupak...

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 69

DD
ddh
23:16 09.11.2018.

Od clanaka io komentara Ive Puljis Sego, su ca.- 90% lazi, podmetanja i spletkarenja.. Tako je i vjerojatno s tom vijescu koja bazira na "cuje se" ili "saznaje se iz nekih krugova".

DU
Deleted user
05:01 10.11.2018.

>buduće kontakte preuzet će Uprava za modernizaciju javne uprave e-Hrvatska citaj propalo sve u zacetku!

Avatar Balcanicus
Balcanicus
04:32 10.11.2018.

Index piše da Kinezi grade Srbima 2 tehnološka parka, jedan u Beogradu na 320 ha, a drugi u Smederevu gdje su kupili željezaru. Kinezima za Srbiju ne treba viza. Hrvatska je u EU i ne može ukinuti vize.