Klimatske promjene

Kina ograničava emisiju ugljičnog-dioksida

Foto: afp
Kina ograničava emisiju ugljičnog-dioksida
27.11.2009.
u 08:30
Kina, koja ima najveću emisiju ugljičnog dioksida na svijetu, pridružila se Sjedinjenim Državama u usporavanju globalnih klimatskih promjena i zagađenja.
Pogledaj originalni članak

Kina je objavila da će do 2020. godine ograničiti godišnji rast svoje emisiju ugljičnog dioksida za 40 do 45 posto – u odnosu na razinu rasta u 2005. godini, prenosi BBC.

To znači da će Kina, u skladu sa svojim gospodarskim rastom, i dalje povećavati količinu ugljičnog dioksida koji ispušta u atmosferu, ali po bitno nižoj stopi nego do sada. Od zemalja u razvoju se, naime, ne očekuje preuzimanje istog tereta u rasterećenju opterećenosti atmosfere od stakleničkih plinova kao od razvijenih industrijskih zemlja, poput SAD-a, Japana, članica EU-a i sl.

Time se Kina, koja ima najveću emisiju ugljičnog dioksida na svijetu, pridružila Sjedinjenim Državama u definiranju industrijskih kvota kojima je cilj usporiti globalne klimatske promjene.

Kineska je vlada najavila da će premijer Wen Jiabao nazočiti međunarodnom summitu o klimatskim promjenama koji se sljedeći mjesec održava u Kopenhagenu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

HS
H.S.S.-Seljacka Buna
10:51 27.11.2009.

Kina odlucno poduzima mjere za smanjenje dioksida ! Kina je zavrijedila pohvalu nakon najave smanjenja dioksia za 40% do45% do 2020 godie.

Avatar sebastian
sebastian
13:36 27.11.2009.

Kakve gluposti, ustanovljeno je da se na zapadu povecao ugljicki dioksid za 30 % umjesto da se smanijio unatoc tim silnim mjerama i sto su automobiliste opljackali itd. to su vam sve lazi. a o kamionima, cruiserima koji zbacivaju kao 10000 automobila, svi avioni, pogotovo oni nepotrebni ratni o tome niko ne govori !!! A samo iz zemlje sto se tice vulkana i sto stalno iz zemlje se dimi itd.o tome niko ne govori, to je stotine tisuca vise nego ikada moze covjecanstvo sprijeciti....klimu zaustaviti to je najveci vic !!!!!