biljni lijekovi

Kina odobrila prodaju tri proizvoda tradicionalne medicine za liječenje koronavirusa

Foto: ZHANG TAO/XINHUA/PIXSELL
CHINA-HEILONGJIANG-COVID-19-TCM (CN)
Foto: ZHANG TAO/XINHUA/PIXSELL
CHINA-HEILONGJIANG-COVID-19-TCM (CN)
Foto: ZHANG TAO/XINHUA/PIXSELL
CHINA-HEILONGJIANG-COVID-19-TCM (CN)
04.03.2021.
u 14:48
Riječ je o biljnim proizvodima koji dolaze u obliku granula, a njihovo je podrijetlo vezano uz drevne kineske recepte
Pogledaj originalni članak

Kina je odobrila tri proizvoda tradicionalne kineske medicine (TCM) za prodaju namijenjenu pomoći pri liječenju koronavirusa, objavila je u srijedu vladina Nacionalna uprava za medicinske proizvode. 

Agencija je upotrijebila poseban postupak odobrenja i dala "zeleno svjetlo" za tri proizvoda koji, kako navode, pružaju više mogućnosti za liječenje COVID-19. Riječ je o biljnim proizvodima koji dolaze u obliku granula, a njihovo je podrijetlo vezano uz drevne kineske recepte. Razvijeni su iz lijekova koji su korišteni u ranoj fazi pandemije, a koje su pregledali mnogi stručnjaci. Tri odobrena proizvoda su "granule za čišćenje pluća i detoksikaciju", "granule za uklanjanje vlage i detoksikaciju" te "granule za difuziju i detoksikaciju pluća", piše CNN.

O sigurnosti i učinkovitosti proizvoda tradicionalne kineske medicine i dalje se raspravlja. U Kini postoje i pristaše i skeptici, no mnogi se lijekovi koriste stotinama godina. 

Predsjednik Xi Jinping jedan je od poznatih zagovaratelja tradicionalnih lijekova i posljednjih ih je godina više puta isticao kao izvor nacionalnog ponosa. 

- Tradicionalna medicina blago je kineske civilizacije koja utjelovljuje mudrost nacije i njezinog naroda, rekao je u listopadu 2019. godine. Također, od početka pandemije više je puta poticao liječnike da liječe pacijente mješavinom kineske i zapadne medicine. 
Tako su, prema Ministarstvu znanosti i tehnologije, deseci tisuća pacijenata prošle godine primili biljne lijekove zajedno s glavnim antivirusnim lijekovima.

- U kliničkom ispitivanju na 102 pacijenta s blagim simptomima u Wuhanu, stopa oporavka bila je viša 33 posto kod onih koji su primali kombinirani tretman u usporedbi s onima koji su primali samo zapadne lijekove, rekla je Yu Yanhong, zamjenica čelnika kineske Nacionalne uprave za tradicionalnu kinesku medicinu, u ožujku 2020. godine.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

VA
valpovo
17:35 04.03.2021.

Najbolji doktori na svijetu najbolja medicina, neskodi, doktor ti odmah kaze mozeli pomoci ili ne.Meni su puno pomogli.Brat mi zivi u Njemackoj samo su me pitali ime i prezime datum rodjenja i dali mu lijekove odmah nakon mjesec dana prohodao imao teski artrits