izdavači, oprez!

Karlovački tjednik dobio kaznu jer je objavio mali oglas "fušera"

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Karlovački tjednik dobio kaznu jer je objavio mali oglas "fušera"
24.09.2012.
u 20:00
List u gradskom vlasništvu, koji desetljećima objavljuje stotine besplatnih malih oglasa, napravio je prekršaj po Zakonu o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti
Pogledaj originalni članak

Karlovački tjednik, list u gradskom vlasništvu, uzda se u žalbeni postupak koji je pokrenuo na Visokom trgovačkom sudu nakon što je na Prekršajnom sudu u Karlovcu osuđen zbog objave besplatnog malog oglasa čovjeka iz Barilovića koji je na taj način oglašavao svoje usluge snimanja svadbi i ostalih svečanosti. Problem je u tome što nema obrt ili tvrtku registriranu za to.

Karlovački tjednik, koji desetljećima objavljuje stotine besplatnih malih oglasa, tako je napravio prekršaj po Zakonu o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti. Presuda sutkinje Jozefe Sepi ipak je bila blaga: list je kažnjen s četiri tisuće kuna, a njegov direktor Željko Obajdin s dvije tisuće kuna kazne, a mogli su biti sankcionirani mnogo većim iznosima.

– Nismo uopće znali za taj zakon. Kad smo prije preuzimali oglase, uredno smo zabilježili ime i prezime te broj telefona oglašivača. No, od ovog slučaja uzimamo i osobni identifikacijski broj (OIB).

Počeli smo odbijati one koji žele prodati, recimo, štence, jer nisu registrirani za to. Također, nemoguće je više da se oglasi netko tko bi rezao drva za ogrjev i tako zaradio koju kunu – objašnjava Obajdin.

Neregistriranim djelatnostima zakon smatra kad obrt ili tvrtka obavljaju poslove za koje nisu registrirani ili kad nemaju akte koji dokazuju da ispunjavaju uvjete za registriranje te djelatnosti, kad pojedinac obavlja djelatnost koju nije registrirao ili prijavio poreznicima, odnosno također nema dokumente koji dokazuju da je za to sposoban.

Postoje iznimke, primjerice, kada se povremeno obavlja neka djelatnost koju nije potrebno registrirati, rad za vlastite potrebe, obiteljska ili prijateljska pomoć koje se ne naplaćuju...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

LI
liliZG
10:29 26.09.2012.

rad za vlastiti potrebe....što li tu spada??? Pa i ovaj fotograf je radio za vlastite potrebe ili???? "Prijateljski se javljam da ću vam okrećiti sobu , a naplatiti za vlastite potrebe...."

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
18:26 26.09.2012.

Prkatastrofalna nam je država. Udri po sirotinji. S druge strane ove novine ponosno objavljuju kako je nekakva "žena?!" na "rakijadi" pobijedil au ispijanju rakije utrpavši u sebe pola litre. Za to nema kazne.

KL
klokan13
23:57 24.09.2012.

Hvala bogu da se nekog kazni za to. Kaže gosp. "netko bi si pilenjem drva zaradio koju kunu" - pa tako ispili nekoliko tisuća metara. Danas mnogi znaju brusiti parket, stavljati laminat, okrečiti sobu, popraviti auto i to onako da prežive , ali bez plaćanja poreza i obveza, a vi blesavi obrtnici radite. Vi ste registrirani pa plaćajte i održavajte socijalni mir. - Pitam se šta je s velikim oglašivačima ?