Robokup

Karlovac prvi u programiranju, drugi u vožni kolica i ukupno

Foto: ZTK
Karlovac prvi u programiranju, drugi u vožni kolica i ukupno
29.01.2013.
u 12:11
Karlovčani su bili najtrofejniji na natjecanju, a bit će domaćini završnog ‘ogleda’robotičara, koji će se održati u svibnju
Pogledaj originalni članak

Ekipa Zajednice tehničke kulture Karlovac osvojila je prvo mjesto iz programiranja na natjecanju iz robotike pod nazivom Robokup održanom u zagrebačkoj OŠ Dobriše Cesarića. Osim toga, drugi su bili u vožnji robotskih kolica, kao i u ukupnom poretku.

Za još jedan sjajan uspjeh mladih karlovačkih robotičara zaslužni su Tena Šnajdar, Filip Jakšić i Albert Gajšak, kao i njihov mentor. Nagrade im je uručila glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture Zdenka Terek i posebno pohvalila rezultate i djelovanje Karlovčana.

Upravo je karlovačka ekipa bila najtrofejnija na natjecanju. Ostvareno je još važnije kada se zna da se time kvalificiraju za sudjelovanje na europskom natjecanju u travnju. Na ovom je sudjelovalo 35 ekipa iz deset županija, kao i gosti iz BiH. Osnovci su se osim u programiranju robota i vožnji robotskih kolica, natjecali i u konstrukciji robota.

 Karlovački robotičari već su se pokazali na brojnim natjecanjima s kojim se obvezno vraćaju s osvojenim medaljama. Nakon osvojenog prvog i dva druga mjesta već se pripremaju za sljedeće natjecanje koje će se održati u Sisku 23. veljače.

 Tada će karlovačke boje braniti tri ekipe. Završno natjecanje ovogodišnje Hrvatske Robolige bit će u svibnju u Karlovcu. Zanimljivo je što će imati međunarodni karakter, i to kao jedno od kvalifikacijskih natjecanja za svjetsko prvenstvo.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.