Karamarko u požegi:

'Josipovićevo pismo Leki mali je demagoški, jeftini štos'

Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
Karamarko i Grabar Kitarović u Požegi
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
Karamarko i Grabar Kitarović u Požegi
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
Karamarko i Grabar Kitarović u Požegi
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
Karamarko i Grabar Kitarović u Požegi
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
Karamarko i Grabar Kitarović u Požegi
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
Karamarko i Grabar Kitarović u Požegi
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
Karamarko i Grabar Kitarović u Požegi
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
Karamarko i Grabar Kitarović u Požegi
14.10.2014.
u 15:25
U Požegu je s Tomislavom Karamarkom stigla i Kolinda Grabar-Kitarović.
Pogledaj originalni članak

Sada su svi majstori u tome kako treba štedjeti. Prodavali bi ceste, sutra će prodavati i putovnice na štandovima ako treba, na sve su spremni. Ali nisu spremni ni sposobni na ono što se zove oživljavanje gospodarstva – rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na drugom susretu župana i gradonačelnika ove stranke u Požegi.

Istaknuo je kako se ne slaže s tezom da problem svih problema leži u državnoj upravi i reorganizaciji države, nego u pokretanju gospodarstva i dovođenju investicija. Međutim, aktualna vlast, prema njegovu mišljenju, nije sposobna osmisliti ni jedan plan i program.

– Koliko u tri godine njihove vlasti imamo investicija? To je smiješno čuti. Toliko ima jedan manji grad u nekoj drugoj državi. Eto, koliko su investicija uspjeli dovući svojom uvjerljivošću – nastavio je Karamarko.

Josipovićevo pismo

– Tko je ikada rekao da smo mi protiv preferencijalnog glasovanja? Mi smo samo rekli da želimo cjelovito promijeniti izborni zakon, a ne parcijalno – rekao je Karamarko. Prema njegovim riječima, preferencijalno glasovanje je kroz demagošku formulaciju prodano kao osnova onoga što bi se trebalo mijenjati u zakonu, a problem je zapravo u tome što Željka Markić i njezina inicijativa nude paket od šest promjena koje su sporne. Najspornije je, kaže, što ona uopće nije zadrla u problem obespravljenosti Hrvata izvan Hrvatske. Komentirajući pismo predsjednika Republike predsjedniku Sabora Leki, gdje je zapravo preskočio Vladu, Karamarko je rekao kako je riječ o njegovu otklonu od stvarnosti u zemlji. Podsjetio je kako je više puta pozivao predsjednika Josipovića da kod premijera inicira sazivanje izvanredne tematske sjednice Vlade o teškom gospodarskom stanju u Hrvatskoj i kako se nikada nije odazvao na taj poziv. Sada se, dodaje, "sjetio pisati pismo o nekakvoj očajnoj situaciji", i to predsjedniku parlamenta, kojeg premijer drži u džepu.

– Ne znam čemu sve to skupa služi. Mislim da je to jedan mali demagoški, jeftini i lako pročitan štos prije izbora. Nitko nije naivan da pomisli kako se Josipović distancirao od Vlade. Tko bi mu onda financirao kampanju? – zapitao se Karamarko. Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dodala je kako upravo to Josipovićevo pismo dokazuje kako on i dalje stoji uz Vladu jer se obraća Leki, a ne Milanoviću.

– Josipović skreće pozornost s problema u zemlji, a to su gospodarstvo i teška ekonomska situacija. Pravi državnički potez bio bi da je u tom pismu zatražio da SDP izglasuje nepovjerenje ovoj neuspješnoj i nesposobnoj Vladi – kazala je Grabar Kitarović. Osvrnuvši se na Josipovićevu izjavu da ne ide na utakmice zbog nacionalizma, Karamarko je rekao da će na stadionima uvijek biti neprihvatljivog navijačkog folklora, ali da zbog većine pravih gledatelja predsjednik ne bi smio proglašavati novi početak opasnosti od nacionalizma kao u neka "stara, za njega dobra vremena". Zapitavši se kako to da je Josipović znao da će na stadionu biti nekakvih povika, ustvrdio je da su oni možda bili organizirani i da se predsjednik ne usuđuje doći pred masu ljudi.

Protiv monetizacije

Najavu o tome kako neće biti plaća za prosvjetare ocijenio je kako je to potpuno u skladu s radom ove Vlade koja je profesore najprije ostavila bez putnih troškova, zatim bez božićnice, a na kraju i bez plaće. Rekao je i kako je zanimljivo da se Josipović na to ne obazire, a resorni ministar govori kako je riječ o nekoj pogreški. Karamarko je rekao i kako Vlada mora odustati od monetizacije autocesta i kako je osobno upravo u Požegi potpisao peticiju za referendum.

Lokalna samouprava

– Najlakše je rasprodavati imovinu, a u isto vrijeme nisu ništa napravili da bi pokrenuli gospodarstvo i zaustavili pad BDP-a. Žele prodati autoceste 10 ili 15 puta jeftinije i tako pokrpati proračunske rupe. To će trajati nekoliko mjeseci, a mi ćemo 50 ili 60 godina ostati bez autocesta – istaknuo je čelnik HDZ-a te dodao kako će naše autoceste postati itekako profitabilne ako zaživi jadransko-jonska autocesta. Osvrnuvši se na tvrdnju primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, koji je rekao da zakon o velikim gradovima nije nikakva reforma, nego politička sanacija proračuna tih gradova, Karamarko je rekao kako je riječ o iluzionističkoj prevari Vlade, koja povećavanjem plaća ljudima baca prašinu u oči i u isto vrijeme osakaćuje lokalnu upravu i samoupravu.

– Isti ljudi zbog onoga što su ovdje zaradili imat će gubitke kroz veće plaćanje vrtića, prijevoza itd. To je prelijevanje iz šupljeg u prazno, a Vlada je u tome inače vrhunska – rekao je Karamarko.

Čelnik HDZ-a rekao je i kako se župani i gradonačelnici, osim s teškom gospodarskom situacijom, moraju boriti i s iracionalnošću vladajuće Kukuriku koalicije. Ponovio je da neće ukidati županije.

– Sada bi htjeli dijeliti Hrvatsku na nekakve povijesne pokrajine, iako znamo da su one uvijek bile plijenom nekih drugih ambicija. Najavljuju se čak i pokrajinski parlamenti. To ne dolazi u obzir. HDZ se izborio za jedinstvenu hrvatsku državu i takvom će je i održati – kaže Karamarko.

– Najveći je problem bezglava centralna vlast, koja glavinja i ne zna što napraviti. Predsjednik i premijer apsolutni su krivci za sve što se događa u Hrvatskoj u zadnje tri godine. Nadam da se da ćemo uskoro i taj ružan film, tu noćnu moru, prestati gledati – dodao je.

On je izrazio uvjerenje kako će HDZ sa sadašnjih 46 posto doći u poziciju da vlada u 60 ili 65 posto općina, gradova i županija. Hrvatska će, rekao je, poplaviti, jer je narodnjačka i domoljubna, bilo to nekome pravo ili ne.  Ako Bog da, u Sisku ćemo dobiti i trinaestog župana. Ni ta županija više neće biti označena crvenom, nego će opet poprimiti svoju prirodnu plavu boju – zaključio je Karamarko.

>> Monetizacija je tema oko koje će se dogovoriti SDP i HNS

>> Referendum o monetizaciji autocesta pokušaj je opstrukcije rada Vlade

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 94

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:03 14.10.2014.

Onaj tko voli svoj dom, kuću, Hrvatsku napravit će sve da ju sačuva...ali ovi bi prodali sve što ima ispred sufiks "Hrvatsko" samo u inat što ne vole ovaj narod i njihovo razmišljanje nikad ne cijene!

LI
libertas4laus
14:14 14.10.2014.

Plan 21 je ustvari plan prodaje Hrvatske u 21 koraku. BRAVO TOMO !

JP
jedan_probo_pa_se...
14:26 14.10.2014.

Kako se naša domovina zove? HRVATSKA! Pa neka onda njome vladaju Hrvati i neka bar još ovo malo što je ostalo bude hrvatsko!