UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Karamarko odustao od kandidature, Tolušić za potpredsjednika

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tomislav Tolušić
06.02.2020.
u 07:00
Karamarko navodno uopće nije planirao skup u Sesvetama
Pogledaj originalni članak

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a danas će i formalno raspisati unutarstranačke izbore. Po posljednjim informacijama, Miro Kovač mogao bi ostati jedini izazivač Andreju Plenkoviću za čelnu funkciju u stranci.

Tomislav Karamarko, čiji su suradnici dulje vrijeme lobirali za njega među stranačkim članstvom, odustao je, čini se, od kandidature. Karamarkov skup u Sesvetama na koji se pozivalo putem društvenih mreža neće se održati, a neslužbeno se može čuti kako ga sam Karamarko i nije planirao pa je nejasno iz kojeg se izvora taj poziv uopće pojavio.

Kandidati za zamjenika predsjednika su poznati, a što se tiče potpredsjednika, stranački kuloari uz već poznata imena kalkuliraju s kandidaturom bivšeg ministra Tomislava Tolušića, s obzirom na to da bi on, ostane li Josip Đakić na čelu virovitičko-podravskog HDZ-a, ostao bez ikakve stranačke funkcije. Istodobno se licitira i s imenima onih koji bi trebali preuzeti čelne funkcije u jakim županijskim i gradskim organizacijama, no nitko od onih koji se spominju u Zagrebu ili Splitu, primjerice, jučer nije bio spreman službeno potvrditi kandidaturu.

Jedna od tema o kojima se jučer govorilo je i broj biračkih mjesta na kojima će HDZ-ovci 15. ožujka izravno birati predsjednika, zamjenika i potpredsjednike stranke. Kako smo već pisali, predložen je znatno manji broj biračkih mjesta nego na izborima 2016., što u dijelu stranke tumače kao pokušaj demotiviranja dijela članova da iziđe na izbore. Oni skloni Plenkoviću demantiraju, međutim, da je to namjera vrha stranke i tumače kako je riječ o optimalnom broju mjesta s obzirom na broj birača koji se očekuje.

– Teško da će na izbore izići više od 45 do 50 tisuća birača pa bi bilo nerazumno bacati novac na toliki broj biračkih mjesta, za koja treba organizirati i ljude koji će dežurati – tumači izvor blizak vrhu stranke. Takva računica nije u skladu s brojem od 200.000 članova stranke, no naš sugovornik uzvraća – jedno je evidencija članstva, a drugo stvarni broj birača.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

JW
Jim West
08:07 06.02.2020.

Šteta. Baš mi fali malo ideološke sirovine na desnici.

Avatar Sandinista
Sandinista
08:20 06.02.2020.

Tolušića za predsjednika, Gabrijelu Žalac i Lovru Kuščevića za dopredsjednike, Kujundžića za glavnog tajnika, Krstičevića za njegova pomoćnika. Domoljubi su ustvari ljudi koji vole imati što više domova.

DU
Deleted user
09:55 06.02.2020.

U ponedjeljak sam osobno razgovarao s gospodinom Karamarkom, kojeg poznam već 30 godina, znam činjenicu da nikada nije ni planirao kandidaturu za predsjednika stranke, plakati koji su osvanuli o skupu u Sesvetama sve zajedno na izraslo na bolesnom tkivu ovog društva koje živi od plasiranja senzacija ali i laži!