NE ŽELE ZAUZIMATI STRANU

Kaptol ne dopušta da se potpisi za referendum '67 je previše' prikupljaju ispred crkvi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Kaptol ne dopušta da se potpisi za referendum '67 je previše' prikupljaju ispred crkvi
25.04.2019.
u 20:27
Iz Nadbiskupskog duhovnog stola poručuju da se to pitanje treba gledati u širem okviru i ne može ga se svesti na pitanje dobi i godina
Pogledaj originalni članak

Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije priopćio je u petak da, ne zauzimajući ničiju stranu, nije u mogućnosti dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora za referendum radi izmjena nekih odredaba Zakona o mirovinskom osiguranju, za koji se zalaže inicijativa sindikata "67 je previše".

Ističe se da u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrjednote koje zagovara i Crkva.

Za razliku od toga, stoji u priopćenju, sindikati su u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative.

Referendumska inicijativa "67 je previše", koju su pokrenule tri sindikalne središnjice: Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata uputila je zamolbu da im se u razdoblju, od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine, dopusti prikupljanje potpisa građana "pred crkvama i crkvenim prostorima za referendum za izmjenu nekih odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju".

Nadbiskupski duhovni stol ističe da je tema mirovinskoga sustava nedvojbeno iznimno važna za hrvatsko društvo, kako zbog brige za sadašnje i buduće umirovljenike, tako i za svekoliki odnos prema dostojanstvu čovjeka i prema radu.

"O tome koliko je Crkvi stalo do tih tema lako je vidjeti iz obilja crkvenih dokumenata teološko-antropološke naravi kao i iz socijalnoga nauka Crkve, a ništa manje iz trajne zauzetosti Katoličke Crkve u Hrvatskoj, kojom se zalaže za primjereno uređenje društvenih odnosa na temelju pravednosti i brige za svakoga čovjeka, ističući posebice važnost obitelji. Kao jasan pokazatelj toga jest nastojanje da nedjelja bude neradni dan, u kojemu se odražavaju vrjednote ključne za boljitak pojedinaca, društva i države te za nužno jačanje kulturološkog identiteta", stoji u priopćenju.

Upravo zato, navodi se, pitanje mirovinskoga osiguranja treba gledati u širemu okviru i ne može ga se svesti na pitanje dobi i godina kada netko treba ići u mirovinu. Uvijek je potrebno naglašavati pitanje kakvoće rada i međusobnih odnosa gospodarskih subjekata tijekom radnoga vijeka, što se nužno preslikava i na mirovinski sustav. O tome se priželjkuje bolja osjetljivost i šira rasprava koja ne bi smjela podleći parcijalnim interesima bilo koje strane u političkim odnosima, poručio je Nadbiskupski duhovni stol.

Nadalje, u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrjednote koje zagovara i Crkva.

Za razliku od toga, sindikati su u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative.

Slijedom navedenoga, ne zauzimajući ničiju stranu u ovome pitanju, a u skladu sa zajedničkim stavom biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, ovime dajemo na znanje da nismo u mogućnosti dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora za referendum radi izmjena nekih odredaba Zakona o mirovinskom osiguranju, za koji se zalaže Inicijativa sindikata "67 je previše", stoji na kraju priopćenja.

Predstavljanje knjige 'Diplomatska oluja' Mate Granića

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

ST
stefj
21:35 25.04.2019.

Eh da, crkva može dati svoje prostore kome želi. Ovime su zapravo zauzeli stranu u ovom postupku, no, kako je crkva i rekla, imaju sindikati hrpu novaca, sve mi to plaćamo. Oni si mogu priuštiti i ljude i štandove, a imaju i podršku cijele oporbe... U svakom slučaju, bit će kako će biti, lijepo je gledati kako se ovim potpisima dodatno zadužuju naša djeca i unuci. Ovo samo potvrđuje da stvarno treba otići odavde i da mladi trebaju probati osigurati egzistenciju negdje drugdje... Rupe bez dna poput HZZO-a i HZMO-a i slični, zajedno s paradržavnim institucijama poput FINA-a žderu enormne količine novaca i uništavaju budućnost i sadašnjost zemlje... Da kod mirovinskog postoji jednostavno pravilo koliko uplatiš toliko dobiješ (2. i 3. stup), sve bi se samo riješilo. Čovjek bi mogao sam odlučiti kada mu je mirovina dovoljno velike, te kada će u mirovinu. Nisu potrebne nikakve godine ili radni staž... Ovakav mirovinski sustav je totalno neodrživ, netransparentan i nepravedan. Postao je neodrživ već tokom '80-tih godina prošlog stoljeća kada se broj penzionera udvostručio (s 380 na skoro 800.000) i svake godine situacija je sve lošija. Radi tog sustava koji se umjetno održava i pojačava, radnici ovdje nemaju budućnost. Više se isplati gurati u interesne skupine sa "stečenim" pravima, nego raditi. I sindikalisti spadaju u te zaštićene skupine koje uništavaju zemlju... 65 ili 67 godina, potpuno irelevantno, dok god se Sever, Pavić, Ribić i slični svim silama trude ubiti budućnost...

UG
ugljesa
22:21 25.04.2019.

ma briga njih,nece oni radit do 67-me

OK
okolo
21:12 25.04.2019.

crkva se ne bih trebala mješat u državnu politiku...do jučer su me u to uvjeravali tzv progresivci...sad velikog manitua prizivaju! strahi