Dolazi u Split

Kapetan Dragan u četvrtak u Hrvatskoj

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Kapetan Dragan u četvrtak u Hrvatskoj
06.07.2015.
u 13:37
Istraga je naknadno proširena i zbog sumnje u njegove ratne zločine protiv zarobljenika i civila na području Knina
Pogledaj originalni članak

Devet godina nakon uhićenja u australskom Perthu tijekom kojih je iz tamošnjeg zatvora iscrpio sve zakonske mogućnosti da izbjegne pravdu, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, naposljetku stiže u Hrvatsku. Bit će izručen u četvrtak, 9. srpnja, a njegov dolazak u zagrebačku zračnu luku očekuje se oko 11. 30 sati. Nakon toga bit će prebačen u Split, zbog čega se na splitskom Županijskom sudu obavljaju posljednje pripreme za prihvat optuženog ratnog zločinca, potvrdio nam je Darko Stanić, Vasiljkovićev odvjetnik koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti. - Službeno me o dolasku mog klijenta nitko nije obavijestio, no tu sam informaciju dobio na sudu, neformalnim putem. Dakle, 9. srpnja trebao bi biti "Dan D" - kazao je za Večernji list Darko Stanić.

Na putu iz Australije u Hrvatsku pratit će ga naoružani hrvatski policajci koji će s njime biti tijekom cijelog leta. Nakon što australski policajci hrvatskim kolegama predaju Vasiljkovića on će biti uhićen, a potom u roku od 24 sata treba biti predan pritvorskom nadzorniku, koji o tome izvješćuje Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, dok bi u roku od 16 sati trebalo osigurati njegovo prvo ispitivanje. Tek nakon toga ide eventualni prijedlog za određivanje istražnog zatvora, rekao je Stanić.

Odvjetnik Stanić prihvatio se Vasiljkovićeve obrane nakon što je nekoliko njegovih kolega od tog posla odustalo u strahu od prijetnji i pritiska javnosti. - Prihvatio sam zastupati Vasiljkovića jer me kao profesionalca obvezuje Kodeks odvjetničke etike, prema kojem svatko, pa tako i optuženi za ratni zločin, ima temeljno ljudsko pravo na obranu. Ne branim djelo, već čovjeka – kazao nam je Darko Stanić, odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom u sferi kaznenog prava.Branio je i hrvatske vojnike optužene za ratni zločin poput Tomislava Duića, zapovjednika Vojno-istražnog centra Lora, ali i bivše pripadnike JNA poput kapetana Ace Lazarevića, osuđenog na deset godina zatvora zbog granatiranja Zadra. Tijekom tog procesa, otkriva, nije primio nikakve prijetnje, a vjeruje da će tako biti i sa slučajem Vasiljković.

- Može se pretpostaviti da će pozornost javnosti prema meni, zbog razvikanosti slučaja, biti snažnija, ali prijetnji i pritisaka se ne bojim – kazao je odvjetnik Stanić.

Tužiteljstvo sumnjiči Vasiljkovića da je kao jedan od vođa srpskih paravojnih snaga i zapovjednik 'Jedinice za posebne namjene' i 'Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa' kršio Ženevsku konvenciju jer je u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u Bruškoj kraj Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce.

Sumnja se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.Tereti ga se i stoga što su tijekom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Istraga je naknadno proširena i zbog sumnje u njegove ratne zločine protiv zarobljenika i civila na području Knina. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je radio kao trener golfa.

>> Kapetana Dragana branit će Darko Stanić

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 116

FA
Fake
13:51 06.07.2015.

Ajd hvala Bogu da je i ovaj ološ dolijao već jednom.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
13:51 06.07.2015.

"Kapetan" Dragan slijeće na Zagreb F. Tuđman Airport. Lijep dan ;)

Avatar elkomandante
elkomandante
13:53 06.07.2015.

Sad češ imati priliku pišati u Hrvatskoj, ne više u Australiji...