etički kaos u njemačkoj

Kampanja protiv testa za Downov sindrom: 'Bojimo se da će nas biti manje'

Foto: Jens Krick/DPA/PIXSELL
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
Natalie Dedreux
Foto: Jens Krick/DPA/PIXSELL
19.09.2019.
u 23:27
Njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorava da test treba biti dostupan svakoj ženi, navodeći da 'nije prihvatljivo da si samo imućne žene mogu priuštiti ovo testiranje'.
Pogledaj originalni članak

Prenatalni testovi za rano otkrivanje sindroma Down postali su sve učestalija praksa među trudnicama, a jednu je 20-godišnjakinju iz Njemačke to poprilično uznemirilo. Natalie Dedreux ova genetska anomalija nije spriječila da živi posve 'normalan' život, radi kao novinarka i u slobodno vrijeme vodi kampanju za zabranu prenatalnih testiranja za koja se u Njemačkoj sve jače lobira da postanu dostupna svima.

Naime, mladu Natali plaši da će žene odustati od trudnoće ako saznaju da je njihovo dijete drugačije. Djevojka je do sada organizirala nekoliko prosvjeda, a o problemu je upozorila i kancelarku Angelu Merkel. Također je pokrenula i online peticiju koja je do sada prikupila više od 20.000 potpisa, prenosi CNN.

S druge strane, Njemački savezni odbor u četvrtak je odlučio da neinvazivni test treba biti besplatan za žene s visokorizičnom trudnoćom, dok ga ostale trudnice mogu napraviti kod privatnih liječnika uz nadoplatu od 150 do 300 eura. Dosadašnjim testiranjima uzorak amnionske tekućine koja okružuje plod u maternici uzimao se pomoću igle i sam proces je invazivan i u nekim slučajevima uzrokuje pobačaj. Novim testom promatra se DNK nerođene bebe koja slobodno lebdi u majčinoj krvi.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorava da ovaj test treba biti dostupan svakoj ženi, navodeći da 'nije prihvatljivo da si samo imućne žene mogu priuštiti ovo testiranje'.

Međutim, s nijednom od opcija ne slažu se udruge za podršku osoba s Downovim sindromom, kao ni Katolička crkva koja smatra da će ove metode dovesti do većeg broja pobačaja i stigmatizacije obitelji djece s invaliditetom. Biskup Gebhard Fürst koji predsjeda komisijom za bioetiku Njemačke biskupske konferencije, kazao je da odbacivanje ljudskog života na temelju genetike narušava osnove dostojanstva ljudskoj života jer i sama statistika pokazuje da se većina žena u tom slučaju odluči za pobačaj.

U istoj zemlji prekid trudnoće dostupan je tijekom prvih 12 tjedana trudnoće i to samo nakon savjetovanja stručnjaka. Kasniji zahvati zakoniti su samo ako postoji medicinski razlog ili ako je fetusu dijagnosticiran poremećaj, uključujući Downov sindrom.

- Ako se život nerođene djece propituje prenatalno zbog njihovih genetskih karakteristika ne napredujemo kao društvo - rekla je dr. Elzbieta Szczebak, direktorica njemačkog centra za informiranje o sindromu Down dodavši kako je 'u vrijeme društvenog uključivanja ovih osoba ovo velik korak unatrag'.

S njom se slaže i novinarka Natalie koja poručuje da nema mjesta za strah jer je 'život sa sindromom Down cool'.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

AP
Anka partizanka
02:18 20.09.2019.

Sta su naporne sve udruge, to nije normalno. Sta vas briga da li tko radi prenatalne testove ili ne. Odlicno je da postoje. Ako vi ne zelite raditi test, nemojte. Ne morate otici ni na jednu kontrolu ako ne zelite, pa sta vam Bog da, da.Testovi se ne rade samo zato da se abortira vec da roditelji, a i lijecnici budu upoznati sa mogucim problemima bebe i da i roditelji i lijecnici budu spremni na to u trudnoci, prilikom poroda i nakon poroda, jer nerijetko takva djeca imaju i drugih problema s razvojem organa. Znam da ne mozete nocu spavati misleci na to tko je sve taj dan napravio prenatalni test i sto je taj odlucio doznavsi rezultate i da grizete nokte od brige, ali mozete i drugacije pomoci svijetu i potrebitima, umjesto osnivanja glupih udruga, besposlicarenja i nosenja transparenata po trgovima, petljanja u tudje zivote i njihove odluke i nametanja svog misljenja. Stvarno ste naporni i bezobrazni.

LJ
ljutko
00:52 20.09.2019.

I bolesno dijete treba imati pravo na život

AP
Anka partizanka
02:48 20.09.2019.

Evo nove ideje Markicki koja vec vrlo vjerojatno priprema nove transparente i pita se kako se ona ranije nije dosjetila ovog "pametnog" pokreta protiv prenatalnog testiranja.