Kolumna

Kampanja o vraćanju povjerenja “Bez poštenja nema uhljebljenja”

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Kampanja o vraćanju povjerenja “Bez poštenja nema uhljebljenja”
05.11.2016.
u 20:15
Neka se otvori i besplatni telefon za priajvu dužnosnika koji varaju, lažiraju i lažu. "Za mito stisnite 1, za korupciju 2..."
Pogledaj originalni članak

Želite li pročitati lagano, ali intrigantno političko štivo, pokušajte sa sabranim djelima hrvatskih političara koja periodički na svojim internetskim stranicama (www.sukobinteresa.hr) objavljuje e-nakladnik Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Opisane su, neuljepšano, nepodopštine lokalnih moćnika koji u gradovima i općinama s jednakom strašću vode brigu o javnom i privatnom interesu.

Tata načelnik sinu iznajmljuje općinski prostor za frizerski salon i kafić, tata gradonačelnik zapošljava sina kao službenika za informiranje jer je mali jedini medijski tehničar koji se javio na natječaj, načelnik zamjenicu zapošljava kao pročelnicu, a sasvim slučajno riječ je o supruzi njegova nećaka... Tu su oni koje se narodski naziva sitnim ribama, nešto poput papalina. I dok o “big game fishingu”, lovu na masne somove i plavoperajne tune crveno-narančasta mesa, mediji naširoko izvještavaju pa padaju glave, ova se stranačka sitnjač nekako provlači ispod sonara, izmigolji se iz mreže i nastavlja plivati. No, upravo je taj sitni politički riblji fond dosad popunio najveći dio kasice-prasice u koju se ubacuje novac od kazni što ih propisuje Povjerenstvo koje je dosad pokrenulo čak 400 postupaka i naplatilo gotovo milijun kuna.

Nažalost, dobar dio raskrinkanih izvukao se zbog nelogičnosti u zakonu u kojem piše da se novčana kazna može naplatiti samo iz dužnosničke plaće, pa izgubi li neki načelnik u međuvremenu izbore, kaznu uopće neće morati platiti, ali ga zato nitko neće moći spriječiti da se ponovno kandidira. On smije kršiti zakon bez sankcija, a tko smije, najslađe se smije. Te sitne ribe zamućuju vodu jednako kao i razvikani kapitalci. Mnogo toga još nije ni upisano i širi se samo usmenom predajom, od zapošljavanja stranačkih kolega i rođaka u općinskim upravama, namještanja natječaja za uređenje vatrogasnih domova podobnim izvođačima, podjele donacija udrugama mimo pravilnika, izmjena urbanističkih planova po narudžbi...

Za šankom i u anonimnosti koju nudi internet, kao da svatko zna barem jedan takav slučaj, ali javno ne bi o tome, ne, nikako, pa što vam je, ne bi se šteli mešati, nismo mi cinkeri, ta u malim sredinama svi sve znaju i svi se poznaju. Kad se već s Markova trga i Pantovčaka širi mantra o važnosti vraćanja povjerenja u političare, Vlada bi trebala pokrenuti i neku javnu kampanju ili nagradnu igru, nešto poput “Bez računa se ne računa”. Mogla bi se, na primjer, zvati “Bez poštenja nema uhljebljenja”. Neka se otvori i besplatni telefon za prijavu dužnosnika koji varaju, lažiraju i lažu. “Za mito stisnite 1, za korupciju 2...” Ako ništa drugo, da se ljudi barem izjadaju govornom automatu, kad već ne žele policiji ili DORH-u jer ne vjeruju da će “državne institucije odraditi svoj posao”. Hm... I njima bi dobro došla neka nagradna igra, “Nazovi DORH i osvoji imunitet”, na primjer.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.