promet

Kamionima po mostu Gunja-Brčko zabranjena vožnja

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Kamionima po mostu Gunja-Brčko zabranjena vožnja
28.01.2019.
u 11:43
Most je dug 755 metara i stoji na 27 betonskih blokova. Sagrađen je 1894. godine te je tijekom raznih ratova više puta srušen
Pogledaj originalni članak

Zbog nesigurnosti sav promet teretnih vozila i autobusa preko mosta Gunja – Brčko (Bosna i Hercegovina), koji spaja dvije obale rijeke Save, do daljnjeg će biti zatvoren.

Odluku o zabrani prometa donijela je Policija Brčko Distrikta, i to nakon izvanredne sjednice Vlade Distrikta čiji su članovi upoznati sa stanjem mosta. Tada je predstavljen i elaborat, koji je izradila tvrtka IPSA d.i.o. iz Sarajeva, o utvrđivanju stanja i procjeni nosivosti te projekt sanacije opreme mosta.

Sve to pokazalo je izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor materijala mosta tako da je predložen i odmah i usvojen prekid prometa svih teških vozila preko mosta do daljnjeg.

Sav promet odmah je preusmjeren na granični prijelaz Županja – Orašje. Isto tako zaključeno je i da se od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i nadležnih ministarstava BiH traži hitno postupanje u vezi s ograničavanjem javnog prometa na graničnom prijelazu Brčko – Gunja.

Uz to bit će formirana i komisija koja će u roku od deset dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog prometa i prijedlog za rješavanje problema graničnog prijelaza u Brčkom. Iz Brčko Distrikta podsjećaju na to da se već godinama govori o potrebi da se između Bosne i Hercegovine i Hrvatske sagradi novi most.

Naime, tijekom 2009. godine s bosanskohercegovačke strane saniran je oštećeni stup i tada je obećano da bi u sljedećih najviše pet godina trebali početi radovi na gradnji novoga mosta ili se pak odlučiti za temeljitu sanaciju postojećega. Postojeći most Brčko – Gunja sagrađen je 1894. godine te je tijekom raznih ratova više puta srušen.

Dužine je 755 metara i stoji na 27 betonskih pilona.

– Donesena je odluka da se ograniči prolazak teških motornih vozila preko mosta. Na potezu su Vijeće ministara BiH, kojem ćemo dostaviti izvještaj, i Ministarstvo sigurnosti BiH, jer je riječ o međudržavnom graničnom prijelazu, a oni će vjerojatno koordinirati nadležne institucije u Republici Hrvatskoj – kazao je za tamošnje medije Sabrija Jašarević, šef Odjela za javne poslove u Vladi Distrikta Brčko BiH.

>> Pogledajte i video pješačkog mosta koji će se uskoro izgraditi 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NI
NikoCro
14:29 28.01.2019.

Srusit most i gotovo, tek tada ce sagradit novi