Kolumna

Kako su simpa-katolici najurili katolibane

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zagreb: U Areni održan najveći koncert suvremene duhovne glazbe "Progledaj srcem"
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zagreb: U Areni održan najveći koncert suvremene duhovne glazbe "Progledaj srcem"
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zagreb: U Areni održan najveći koncert suvremene duhovne glazbe "Progledaj srcem"
12.06.2019.
u 08:43
Simpa-katolici izravan su odgovor na poziv nove evangelizacije, tj. onoga što papa Franjo naziva odlaskom na margine, na rubove života
Pogledaj originalni članak

Simpatični ovi katolici, ha? Prije mjesec dana rasplesalo ih se i raspjevalo oko 18.000 u Areni na “Progledaj srcem”, nekoliko tjedana nakon toga u Maksimir, nakon neuobičajenih svibanjskih kiša, izletjeli fit-katolici i osim tjelovježbe predstavili i važan duhovni sadržaj. A pojavile su se i katoličke influencerice, poput Emine i Marijete, koje milijune sljeditelja na društvenim mrežama ne privlače golišavim fotografijama, nego citatima iz Evanđelja. Preko noći su, zapravo, nestali “katolibani”, a na svjetlo dana došli neki simpa-katolici. Baš dobro.

Zapravo, ti simpa-katolici postoje već godinama među nama i nisu se rodili jučer. To su mahom mladi ljudi u punoj snazi, na studijima ili sa završenim fakultetima, zaposleni, u vezama ili vlastitim obiteljima. Do javnosti su teško dolazili zbog nekoliko razloga. S jedne strane, nije iz zanimala ovozemaljska kratkotrajna i prolazna popularnost, a s druge bili su oprezni i nisu htjeli na sebe navlačiti bijes razularenih bezumnika i njihovo etiketiranje i pljuvanje po portalima i društvenim mrežama. Naprosto su čekali svoj trenutak i sa svojim mladim duhovnicima (poput npr. Borisa Jozića i cijele njegove yuotubovske ekipe “Pod smokvom”) radili na sebi, izgrađujući međusobno snažne veze, baš onako kršćanski.

Simpa-katolici izravan su odgovor na poziv nove evangelizacije, tj. onoga što papa Franjo naziva odlaskom na margine, na rubove života. Ti rubovi nisu nužno humanitarne akcije i posjeti siromašnim obiteljima, skupljanje karitativne pomoći uoči velikih blagdana i traženje siromaha po ulicama kako bismo mu tutnuli u ruke neku smiješnu kunu. To, često, ionako služi samo vlastitom egu onoga koji daruje. Odlazak “na margine” može biti upravo ovo što je prezentirano u projektu “Fit-katolik”, a to je neizravno suprotstavljanje modernom kultu tijela i lijepog izgleda zbog njega sama, tj. puke vanjštine.

Nabildavati se i trčati do besvijesti, ganjati bicikle i role po gradu nema nikakva smisla ako iza toga ne stoji čvrsta i strukturirana duhovnost. Jer tijelo je, po Evanđelju, hram Duha Svetoga, pa ga treba čuvati i paziti, brinuti o njemu i njegovati ga. Ali ne stvarati kult od njegove mišićavosti ili zategnutosti bora.

Simpa-katolici pokazuju nam kako možemo na suvremen način otići na margine svoga života i gledajući se u zrcalo vlastite stvarnosti sami u sebi pronaći ta rubna područja i periferije svojih osobnosti na kojima itekako imamo što raditi. Oni su odgovor i onima skrupuloznima u samoj Crkvi, koji od vlastite “pobožnosti” više ni u bližnjemu ni u samima sebi ne vide sliku Božju, pa sve oko sebe melju svojim naopakim i rigidnim naukom. I najčešće s protivničke strane pronalaze iste takve duše, koje istom rigidnošću i bezumnošću lijepe isključujuće etikete drugačijima oko sebe. Simpa-katolici, kako se vidi, tome su znali doskočiti. Jednostavnim svjedočenjem života onakvim kakav on jest. Ispravnošću i uvjerenošću o ono što vjeruju, svima usprkos i unatoč.

Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

IJ
IJaSamAntinfašist
09:52 12.06.2019.

Pavicicu ako si ti taj koji ce nam ljepiti etikete, onda se ja ponosno svrtavam u katolibane!

RZ
Rocky.Zg
10:13 19.06.2019.

Kada će se ti “ simpa katolici” izjasniti o financiranju crkve iz budžeta ? U Irskoj država crkvi daje 0 eura, a mi dajemo milijardu kn godišnje. Tko hoće neka plaća crkveni porez, a tko neće ne mora. Zanima me mišljenje tih “simpa” likova ?