X. izborna jedinica

Kako su prošli gradonačelnici u svojim gradovima: Za Oparu glasovalo samo 587 Splićana

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Predstavljanje liste HDZ-a za 10. izbornu jedinicu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a
Foto: Stela Lechpammer
Slavlje u stožeru HDZ-a - Vili Beroš zaplesao
Foto: Stela Lechpammer
Slavlje u stožeru HDZ-a - Vili Beroš zaplesao
06.07.2020.
u 10:31
Analizom preferencijalnih glasova na listi HDZ-a jedino je Vili Beroš dobio značajan broj i to 45%, nitko se nije ni približio 10%
Pogledaj originalni članak

Nakon što su izbrojani svi glasovi u X izbornoj jedinici i Marijana Puljak, čelnica stranke Pametno, postala je saborska zastupnica. Na koncu, HDZ je dobio 7 mandata, jednako kao i prije četiri godine. SDP je osvojio samo tri mandata, MOST dva i u Sabor odlaze Božo Petrov i Ante Kujundžić, nezavisni načelnik Općine Podbablje u Imotskoj krajini koji je novo lice na nacionalnoj političkoj sceni. Domovinski pokret, koji je predvodila Ruža Tomašić, osvojio je jedan mandat. S obzirom na to da je ona zastupnica u Europarlamentu, saborske se klupe najvjerojatnije dokopao Robert Pauletić.

Analizom preferencijalnih glasova na listi HDZ-a jedino je Vili Beroš dobio značajan broj i to 45%, nitko se nije ni približio 10%. Zanimalo nas je i kako su prošli HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici u svojim gradovima.Gledamo li rezultate u Splitu, odnosno koliko je Splićana zaokružilo svoga gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu dolazimo do poražavajućih 587 ili 2,59%.

Usporedimo li to s Dubrovnikom, Mato Franković u svom je gradu dobio 2736 ili 39,25% preferencijalnih glasova svojih sugrađana, više i od prvoplasiranog Beroša. Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić je u Imotskom dobio 54% preferencijalnih glasova, a gradonačelnika Makarske Jure Brkan zaokružilo je 16% njegovih sugrađana.

Video: Slavlje u stožeru HDZ-a - Vili Beroš zaplesao

Prvi na listi SDP-a Arsen Bauk je dobio 34,27% preferencijalnih glasova, a u Sabor će osim njega Katica Glamuzina i Branko Grčić. Iako nisu ušli u Sabor, provjerili smo i kako njihovi gradonačelnici i načelnici stoje u svojim mjestima. Ivana Marković dobila je 56% preferencijalnih glasova Supetrana, Katarina Gugić, načelnica Vele Luke 75%.

Novi mostovac Ante Kujundžić je u svom Podbablju dobio gotovo 90% preferencijalnih glasova, a što se Bože Petrova tiče, prvog na listi Mosta, njega je preferencijalno zaokružilo 52% njihovih birača, dok je u Metkoviću taj postotak 73%.

Marijana Puljak saborske se klupe dograbila u "foto-finišu", a cijele je večeri plesala oko granice. Osim toga, za preferencijalne se glasove borila sa svojim koalicijskim partnerom Antom Pranićem, gradonačelnikom Vrgorca iz Stranke s imenom i prezimenom koji je bio na 14. mjestu njihove liste.

Na kraju, Pranić je imao nedovoljnih 16% preferencijalnih glasova, ali zato je u svom Vrgorcu dobio 88% preferencijalnih glasova. Politički analitičar Jerko Trogrlić kaže da je iznenađen lošim rezultatom SDP-a kako na državnoj razini, tako i u 10- izbornoj jedinici gdje su se nadali da će dobiti pet mandata.

- Dogodili su im se "crveni labudovi", a HDZ je u 10-oj ostvario očekivani rezultat. Marijana Puljak je ulaskom u Sabor spasila svoju političku priču, jer da opet nisu prošli, to bi bio težak udarac. Maksimalno dobro je iskoristila koaliciju sa Strankom s imenom i prezimenom – kaže Trogrlić.

Što se tiče rezultata u Splitu, Trogrlić kaže da se trebaju zabrinuti svi pretendenti za gradonačelničko mjesto, a ne samo Andro Krstulović Opara. Naime, mali broj Splićana je zaokružio Željka Keruma (1708) , Marijanu Puljak (2313) i Roberta Pauletića (1864) , a svi oni bi rado bilo splitski gradonačelnici.

-Andro Krstulović Opara je dobio samo 500-injak preferencijalnih glasova iz više razloga. Prvo, Vili Beroš obraća se istom tipu birača HDZ-a kao i on, a drugo, nije radio personaliziranu kampanju, nadao se da će Splićani prepoznati njegove rezultate. Očito, nisu! – kaže Trogrlić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.