Prijelomni trenutak

Što se dogodilo?! Evo kako je Trump 'oteo' pobjedu Hillary

Foto: Reuters/PIXSELL
Što se dogodilo?! Evo kako je Trump 'oteo' pobjedu Hillary
Autori Vecernji.hr, Hina
09.11.2016.
u 13:45
Hillary Clinton nazvala je Donalda Trumpa i čestitala mu na pobjedi
Pogledaj originalni članak

Republikanski kandidat Donald Trump pobijedio je na predsjedničkim izborima zahvaljujući iznenađujuće dobrim rezultatima u državama koje su središte američke industrije.

Malo tko se nadao da će Trump "pomesti" u gotovo svim neizvjesnim državama, naročito u onima koje su naginjale demokratima poput Pennsylvanije i Wisconsina. S njima je Trump osigurao nedostižnih 288 elektora.

Hillary Clinton ušla je u izborni dan kao blaga favoritkinja, ali Trump je uz već spomenuta iznenađenja u Pennsylvaniji i Wisconsinu osvojio i druge države "klackalice" – Floridu, Ohio i Sjevernu Karolinu.

Zanimljivo je da je, uz ključne neodlučne savezne države, Trump odnio pobjedu i u demokratskoj utvrdi Wisconsinu. Naime, tamo još od 1988. godine pobjeđuju samo demokratski kandidati za američkog predsjednika. Clinton i demokrati bili su toliko sigurni u pobjedu u Wisconsinu da nisu ondje održali ni jedan nastup tijekom cijele kampanje! Štoviše, čak ni Trump tamo nije otišao jer su i u njegovu kampu procjenjivali da je Wisconsin sigurna demokratska baza. No, birači su iznenadili oba tabora.

Prema grafu koji je objavio New York Times, vidi se da su se na samom početku, kada su počeli pristizati prvi rezultati, velike šanse davale Hillary Clinton. No, sve se počelo mijenjati nešto poslije 3 sata kada je Donald Trump osvojio Floridu, Sjevernu Karolinu i Ohio.

Na kraju su njegov potpuni uspjeh potvrdile i pobjede u Pennsylvaniji.


Screenshot New York Times

Podrška po kategorijama

Sudeći prema izlaznim anketama, Trump je kod bijelaca bez fakultetske diplome prošao znatno bolje nego njegovi prethodnici. Bijelci s fakultetskim diplomama favorizirali su republikance na nedavnim izborima. Kako NY Times piše, oni su se okrenuli prema Hillary Clinton iako je Trump pobijedio u toj skupini.

Povijesno gledano, oni s nižim primanjima imali su tendenciju podržavanja demokrata, a bogati su naginjali prema republikancima. Kako je prihod u korelaciji s obrazovanjem, to je znatno podijelilo glasače u ovoj kategoriji.

Podrška manjina zakazala je kod Clinton

Afroamerikanci, Latinoamerikanci i Azijci velikom većinom podržavali su Hillary Clinton, no razina njihove podrške manja je u odnosu na izbore prije četiri godine. S druge strane, Trump je imao jednako ili malo veću potporu među bijelcima.

Kada je u pitanju podrška muškaraca i žena, Trump je među muškarcima dobio potporu, dok ju je kod žena izgubio u malom postotku.

Clinton mu čestitala na pobjedi

Trumpova protukandidatkinja Hillary Clinton nazvala ga je i čestitala mu na pobjedi. Trumpov potpredsjednički kandidat Mike Pence, nakon objave rezultata u Pennsylvaniji i Wisconsinu, izašao je na pozornicu njihova newyorškog stožera i kazao da je "američki narod izabrao svog novog prvaka".

– Oprostite što ste čekali, hvala vam svima. Upravo sam primio poziv od Clinton. Čestitala nam je na pobjedi, a ja sam čestitao njoj i njezinoj obitelji na borbi. Vrijeme je da povijemo rane, da se svi ujedinimo i da budemo jedno. Obećavam svim našim državljanima da ću biti predsjednik svih Amerikanaca. One koji me nisu podupirali, a bilo ih je nekoliko, pozivam da ujedinimo zemlju. Naša kampanja nije bila zapravo kampanja, već veliki pokret. Bio je to pokret Amerikanaca svih rasa i religijskih uvjerenja koji žele da naša vlada služi narodu. Surađivat ćemo i raditi zajedno – kazao je Trump. Poručio je da SAD-u neće biti nitko ravan te najavio zapošljavanje milijuna ljudi te naglasio da će imati najjaču ekonomiju na svijetu.

Trump će kao 45. američki predsjednik naslijediti Baracka Obamu 20. siječnja iduće godine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 109

Avatar 123456
123456
10:02 09.11.2016.

Evo kako je Trump oteo pobjedu Hillary ------------------------------------------------------------------------- Lažete - nikome gospodin predsjednik SAD-a nije "oteo pobjedu"! On je pobjedio u teškoj bici protiv korupcije, laži, masona, LGBT-ovaca i ostalih uništavaća ovog svijeta. Želim mu svaku sreću i uspjeh. Clintonu ni ja neću nikad zaboraviti Banja Luku (kao što reče jedan komentator i bude odmah izbrisan)!

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
10:28 09.11.2016.

Bravo Amerika, bravo Amerikanci. Niste se dali navući lažljivim anketama i lažljivim medijima. Bravo!!!

NE
Nemanadimak
10:07 09.11.2016.

Cestitke novom predsjedniku SAD-a. Nadam se da ce uspjeti ojacati SAD i vratiti svijet na dobar put. Europu pretvoriti u ravnopravnu i uzeti dominiaciju Nemacke.