Danas u Večernjem

Kako je kuna pobijedila krunu, a lipa banicu

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Kako je kuna pobijedila krunu, a lipa banicu
29.05.2019.
u 20:30
Euro bi mogao zamijeniti kunu kad joj bude trideset godina.
Pogledaj originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić i guverner središnje banke Boris Vujčić zatražili su da Hrvatska uđe u Jedinstveni nadzorni mehanizam Europske središnje banke, prvi stup europske bankovne unije čiji je primarni posao supervizija banaka. Jedinstveni nadzorni mehanizam obvezan je za sve države članice eurozone, a ostale članice EU pristupaju mu dobrovoljno. Jedan je to od posljednjih koraka koji Hrvatska poduzima prije nego što i službeno zatraži uvođenje eura, odnosno ulazak u europski tečajni mehanizam.

Taj se događaj poklapa s proslavom 25 godina hrvatske kune, jedne od rijetkih europskih valuta čije se uvođenje slavi kao veliki povijesni i nacionalni događaj, no svejedno građani u nju nemaju povjerenje te i dalje dominatno štede u eurima. Tek su posljednjih nekoliko godina, opečeni kreditima u švicarskim francima, i banke i građani počeli otkrivati kune te se nešto više nego prije zadužuju u domaćoj valuti. Kad je štednja u pitanju, euro kod nas nema konkurencije, kao što je svojedobno nije imala ni njemačka marka.

Prođe li sve po planu u užoj hrvatskoj i široj europskoj obitelji, Hrvatska bi mogla uvesti euro na tridesetu godišnjicu uvođenja kune – 2024. Ne prođe li, moglo bi to značiti svašta. Moguće je da će neka od suverenističkih i populističkih stranaka pokrenuti referendum i uvjeriti građane da odbace euro, što će prisiliti vlast da zastane s priključkom eurozoni, no isto tako moguće je da stranke centra izgube na političkom značaju i snazi te da vlast preuzmu današnji politički marginalci koji bi i po vodi hodali samo da imaju pristup tiskari novca.

Među pobjednicima na parlamentarnim izborima, oštar kritičar dosadašnje monetarne politike i zastupnik u Saboru Ivan Lovrinović prepoznao je suca Mislava Kolakušića kao potencijalnog partnera te pozvao svoje pristaše da glasuju za njega. Euru se nije radovao ni Most, no njegova se snaga ispuhala, pa bi njegovo mjesto u političkoj areni mogao zauzeti kontroverzni sudac. Dakako, rizici postoje i u samom EU, koji može, ali i ne mora pustiti u eurozonu dvije najsiromašnije članice, Bugarsku i Hrvatsku, koje su zasad jedine pokrenule postupak ulaska u eurozonu. Poljska, Mađarska, Rumunjska i Češka se ne žure, što je jedan od argumenata protivnika eura da bi i Hrvatska trebala usporiti.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>>Odabirom za glavnog pregovarača pučana, EU potvrdio Plenkovićev ugled

>>Na Rebru prvi put robot pacijentici uklonio tumor na bubregu

>>Ipak ubrzanje ekonomije - BDP na 3,9 posto

>>Kujundžić ne želi da se pacijenti iz Umaga spašavaju u obližnjoj Izoli

Naslovnica

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BS
@bserver
00:32 30.05.2019.

"euroforija" je ješka za bedake. Upravo gledamo na HRT-u o "poštenju" londonskog podzemlja, bankarsko-elitističkih interesnih grupacija koje nesmiljeno desetljećima sišu enormno bogatstvo na račun naivnih poreznih platiša. Koji sve uredno plaćaju dok elita ne plaća ništa!? Naprotiv, države njima plaćaju. To je globalna mafija koja uništava cijele kontinente. Euro je samo jedan od alata masovne eksploatacije i uništenja. Vlast je korumpirana u svim zemljama i po svim kontinentima. Narod to plaća

Avatar scubacro
scubacro
23:05 29.05.2019.

...sva ce 'euforija' spasti kada shvatite da vise ne raspolazete sa 'tisucama', nego sa 'stotinama'..to ce biti prva kost koja ce se zaglaviti u hrvatskim grlima...he, he, he... bar ce biti interesantno pratiti taj dogadjaj u hrv. i poslije toga, razvoj situacije...he, he, he....neprocjenjivo..

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
02:10 30.05.2019.

Ma ljudi da li je to moguće da Večernji list, neovisnu državu trpa sa Bugarskom u isti koš za smeće (najsiromašnije EU države). Neovisna hrvatska država možda nije tako bogata financijski, ali je prebogata sa kako vjerodomoljubnim igrama, a bogami i sa dugovima. Najvjernijem stadu našeg Hrvatskog Boga, po praćenju bezbrojnih igara ne treba čak ni kruha, kao ni krova nad glavom, pored plavog hrvatskog Neba. Istina postoje i izrodi koji napuštaju igrački Raj zemaljski u potjeri trbuhom za suhim kruhom. Neka im je srećan put bez povratka, a ZNA SE vjerodomoljubi će uživati u Raju zemaljskom švicarskog tipa, put za koji im je pokazao naš Otac Domovine, Vrhovnik i Mesija Franjo. Najvjernije Božije stado je dobilo ono za čim je milenijima tužilo i u ljutom boju zaslužilo (po tamnici je stupilo u grobnicu naroda).