Kolumna

Kako je Kina izigrala dogovore sa Zapadom

Foto: Reuters/PIXSELL
Xi Jinping
Foto: Reuters/PIXSELL
Xi Jinping
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Chinese President Xi Jinping and Premier Li Keqiang arrive for the closing session of CPPCC in Beijing
03.01.2021.
u 22:05
Kina je obećala da neće militarizirati Južno kinesko more pa je sagradila vojno utvrđene umjetne otoke. Britancima je obećala da će poštovati autonomiju Hong Konga pa je i u tim vezama okrenula ploču
Pogledaj originalni članak

Godina puna geopolitičkih promjena i velikih poteza završila je još jednim, pomalo neočekivanim, koji se ušuljao iz prikrajka i iznenadio mnoge. Europska unija i Kina tijekom božićnih su blagdana finalizirale sedmogodišnje pregovore o sklapanju investicijskog sporazuma. Kinezi su se obvezali otvoriti svoje tržište za investitore iz EU više nego ikad dosad, a europski dužnosnici s kojima smo razgovarali tvrde da je riječ o “najambicioznijem sporazumu koji je Kina dosad sklopila” s nekim u svijetu.

Sporazum otvara europskim ulagačima nove mogućnosti u proizvodnju električnih automobila u Kini, a otvara i kineski zdravstveni sektor. Europski će ulagači moći otvarati privatne bolnice i klinike u kineskim gradovima s više od 10 milijuna stanovnika. U području telekomunikacija Europljani će moći ulagati i u izgradnju digitalnih “cloud” kapaciteta, što je dosad u Kini bilo zabranjeno za strane investitore. Sporazum pokušava riješiti i neke velike probleme dosadašnjih europskih investitora u Kinu, koji se tiču prisilnog transfera tehnologije i zaštite intelektualnog vlasništva. A također se regulira i pitanje državnih poticaja, koje Kina obilato dijeli svojoj industriji, od čega štete imaju europski konkurenti.

EU je u sporazum uspjela ubaciti i neka pravila koja se tiču vrijednosti koje EU i Zapad žele zastupati i širiti, posebno prema Kini: održivi razvoj, ljudska prava u obliku zabrane prisilnog rada, koja se u sporazumu našla na inzistiranje Francuza, s aluzijom na prisilni rad u logorima u kojima kineski režim drži oko milijun Ujgura, pripadnika muslimanske manjine, u provinciji Xinjiang. Kinezi se, s druge strane, čine zadovoljnima dogovorom o investicijskom sporazumu jer se on događa na kraju godine u kojoj je kineski ugled u svijetu bio dobrano uzdrman zbog zataškavanja na početku izbijanja epidemije novog koronavirusa u Wuhanu.

No, jedno opravdano pitanje jest: je li EU ovim potezom razljutila Ameriku? Posebno jer je investicijski sporazum s Kinezima požurio uglaviti dok traje tranzicija između jednog predsjednika, Donalda Trumpa, koji je zaoštrio u trgovačkom ratovanju s Kinom, i drugog, Joea Bidena, koji će Ameriku vratiti predvidivijoj i uravnoteženijoj diplomaciji, ali neće vjerojatno nikad više vratiti Ameriku u stanje naivnosti prema Kini. Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost u tranzicijskom timu Joea Bidena, komentirao je na Twitteru kako bi nova administracija više voljela da su se “naši europski partneri” unaprijed konzultirali o “našim zajedničkim zabrinutostima o kineskoj ekonomskoj praksi”. Bila je to poruka Europljanima da pričekaju da se Joe Biden i Kamala Harris usele u Bijelu kuću pa da povlače poteze prema Kini zajedno, kao dobri stari Zapad s velikim z.

No, dužnosnici iz Europske unije brifiraju novinare da ovaj investicijski sporazum nije sporan jer mu je cilj bio osigurati za europske investitore onu razinu otvorenosti kineskog tržišta koju američki investitori već imaju. I onu razinu koju kineski investitori na jedinstvenom europskom tržištu već uživaju. Cilj je vratiti ravnotežu u jedan tako neuravnotežen odnos. A potom EU i SAD mogu zajedno djelovati prema Kini u drugim područjima u kojima dijele “zabrinutost”. Ovaj investicijski sporazum veže Kineze nekim novim preuzetim obvezama, poput ratifikacije konvencije Međunarodne organizacije rada, koja zabranjuje prisilan rad. A zajednički američko-europski pristup prema Kini bio jest i ubuduće će biti (ne računajući Trumpa, za vrijeme kojeg se dogodio intermezzo) vezivanje kineskih vlasti za nove i čvrste obveze, preuzete u okvirima međunarodnog prava.

No, hoće li Kinezi zaista, primjerice, korigirati svoju politiku ugnjetavanja Ujgura, kao što možda očekuju Francuzi koji su inzistirali na formulaciji o zabrani prisilnog rada misleći pritom upravo na prisilno radno upregnute muslimane u provinciji Xinjiang? Francuski Le Figaro tvrdi: jednostavan odgovor je – neće. Kina negira postojanje takvih radnih logora, naziva ih kampovima za reedukaciju, dakle vjerojatno će izbjegavati suočiti se s problemom već na razini nazivlja. A Kina također ima i dugu povijest “ustupaka” Zapadu po pitanju ljudskih prava, piše Le Figaro. Uoči Olimpijskih igara u Pekingu “ustupak” je bio dopuštanje veće slobode medija, pa je svejedno u 2020. Kina zemlja s najviše zatvorenih novinara. Godine 2015. Kina je obećala da neće militarizirati Južno kinesko more, pa je svejedno do 2020. sagradila niz vojno utvrđenih umjetnih otoka. Britancima i svijetu Kina je 1997. obećala da će poštovati autonomiju Hong Konga, pa je 2020. i vezi s tim okrenula ploču.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Jopa
Jopa
13:54 04.01.2021.

Stramotno je da EU tako podilazi totalitarnoj Kini. Ista je priča sa feudalnim zaljevskim zemljama. Kina širi svoj utjecaj uz pomoć dubokih država na zapadu...

DU
Deleted user
14:41 04.01.2021.

Samo vi plešite s Kinom. Od prilike kao i plesanje s .itlerom.

Avatar Joejordan
Joejordan
22:26 03.01.2021.

Ali večernji jako jako kasni s ovim o ovome je se pričalo skoro prije godinu dana čak sam gledao i program o tome prije godinu dana na BBCu..