Kolumna

Kako je Gospa spojila Radina, baku Darku i Poljaka Hosera

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Furio Radin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Furio Radin
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Furio Radin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Furio Radin
06.06.2018.
u 11:15
Gospa je, htio on to ili ne, jako aktivna pod njegovim krovom.
Pogledaj originalni članak

Što povezuje Furija Radina, Darku Živković i Henryka Hosera, odnosno, što ih je, premda se zacijelo nikada u životu nisu sreli (osobito ne u ovome sastavu), povezalo prošloga tjedna. Nekoga će odgovor možda začuditi, ali to je – Gospa. Da, upravo Blažena Djevica Marija, majka Isusa Krista, Bogorodica.

Nekadašnji uglednik Saveza socijalističke omladine Hrvatske, sada najdugovječniji zastupnik u Hrvatskom Saboru, Furio Radin, možda će se toj poveznici najviše začuditi, no njega je Gospa, u najnovije aktualnosti, zacijelo, uvukla na najmističniji način. Naime, premda je ognjem i mačem bio protiv referenduma, koji je, između ostaloga, iznikao iz krila katoličkih udruga i premda je zbijao neumjesne šale na račun Zvonimira Troskota, lidera “Narod odlučuje”, Radin je upravo preko svoje kćeri Petre, poznate redateljice, povezan s tim udrugama, tj. novim pokretom mladih. I njegova kćer, naime, kao i Troskot i još tisuće mladih redovito u molitvenoj zajednici “Srca Isusova” moli krunicu utorkom na Kamenitim vratima, a sada su se krenuli i u društveni angažman. Režirala je i Uskrsfest, božićnu predstavu u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu…

Gospa je, dakle, htio on to ili ne, jako aktivna pod njegovim krovom. Baš kao što je bila i u cijelome životu Darke Živković, koja je prošloga tjedna u 74. godini preminula u Zagrebu. Baka Darka (možemo je tako zvati zbog njezinih šestoro djece, 24 unučadi i jednog praunuka) zajedno je sa svojim suprugom Marijem, od 1967. aktivna u zaštiti života od rođenja, kroz “Obiteljski centar” koji su vodili na zagrebačkom Kaptolu, a koji je bio jedna od snažnih poluga evangelizacije u doba komunizma, preko kojega je Crkva, udarena komunističkom zabranom, mudro vodila politiku podrške obitelji i širila vjeru. Darka i Mario Živković bili su i prvi laici koje je 1980. papa Ivan Pavao II. pozvao na Sinodu o obitelji, zajedno s 16 bračnih parova iz cijeloga svijeta i imali su kasnije mnogo susreta s njime. Uzor u radu bila im je nazaretska obitelj, tj. Josip i Marija, koji su u potpunom povjerenju prihvatili Božji plan za njih i cijelo čovječanstvo.
Pravocrtnost Božjega plana mogla se vidjeti i u imenovanju mons. Henryka Hosera, poljskog nadbiskupa, za “papina biskupa” u Međugorju. Crkva s pažnjom bira datume (Hoser je lani imenovan papinim izaslanikom na blagdan Gospe Lurdske), Vatikan je sad vijest objavio na Tijelovo, koje je ove godine zapalo na crkveni blagdan Marijina pohoda Elizabeti. “Marija je bila prvo svetohranište u povijesti, jer je u svome tijelu nosila Isusa Elizabeti”, protumačio je simboliku oba blagdana u jednome vlč. Jorge Ramos, na tijelovskoj misi. Hoserov dolazak u Međugorje tako je prožet golemom simbolikom. A ta simbolika, upravo kroz Gospin lik, spaja njega i zastupnika Radina i baku Darku u prošlome tjednu. Dovoljno je samo malo zaviriti ispod uzburkane površine da se to primijeti. Dakako, onima koji vjeruju da je to moguće. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Retardo
Retardo
11:29 06.06.2018.

Je li netko primijetio da manjinski zastupnici svi redom izgledaju kao zombiji iz "Noći živih mrtvaca"? Dapače, što više laju i krekeću, to izgledaju bolesnije. Pupovac i Radin izgledaju kao dva blizanca. Ispijena naborana lica, usne prema dolje, staklaste oči, rijetka raščupana kosica, obrve koje padaju prema ušima...kao da su odradili tri mandata u Auschwitzu, samo im fali prugasto odijelo. Isto tako je izgledao i pokojni Elie Wiesel, rodonačelnik glasnogovorništva žrtava i otac "Industrije holokausta". Imam osjećaj da svi oni po redu uvježbavaju slaganje mučeničke i paćeničke face kako bi se neverbalnom komunikacijom predstavili kao žrtve, odnosno kao glasnogovornici žrtava. U stopu ih slijedi i Rom Veljko Kajtazi, koji sve više spušta usne prema dolje, slaže facu ko da upravo ide na ustaško klanje, pa možemo biti sigurni da će i on za desetak godina izgledati poput Pupovca i Radina.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
11:42 06.06.2018.

Malo je problematičan taj pojam "katolička udruga", to je kao "hrvatska udruga" ili "udruga za zaštitu ljudskih prava" itd. Ao se ne složiš u nečemu s prvima reći će ti da nisi Katolik, ako se ne složiš u nečemu s drugima reći će ti da nisi Hrvat, ako se ne složiš u nećem s trećima reći će ti da si protiv ljudskih prava. Meni je to sve komunjarski sistem djelovanja. Tako su i komunisti uzimali monopol na narod, sorosevci monopol na ljudska prava, ovi gore monopol na vjeru itd. Što se tiče spomenutog Troskota, meni je taj čovjek koji se odjednom pojavio ni od kuda malo previše na televiziji, dok u međuvremenu uopće nema više nikoga iz inicijative protiv IK, njima je izgleda pristup u medije zabranjen, o povlačenju ratifikacije IK se više uopće ni ne priča, ta priča ja naglo stala jer je po udbaškom modelu zamjenjena drugom jačom pričom, toliko se priča oko Ik ignorira u medijima da ja ne mogu naći čak ni podatak je li inicijativa protiv IK uopće prikupila dovoljan broj potpisa?