damir kajin

Kajin: Veći PDV pogodit će siromašnije jače od kriznog poreza

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Kajin: Veći PDV pogodit će siromašnije jače od kriznog poreza
04.01.2012.
u 07:45

U dvije godine može se dogoditi i to da se kandidiram za šefa IDS-a – kazao je Damir Kajin
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin i dalje je čvrstog uvjerenja da su PDV od 25 posto i porez na imovinu čisti promašaj, čime je javno, za mnoge neuobičajeno, kritizirao plan Kukuriku vlade, kojoj i sam pripada.

– Ostajem pri tome. Pitaju me posljednjih dana jesam li na vlasti ili u opoziciji. Ovu vlast ja ne mogu ugroziti, dapače, Milanovića od srca podržavam, njegov inauguracijski govor kada je narodu dao nadu, pružio je ruku suradnje, prije svega HDZ-u, ali hrvatska je zbilja dramatična, iako se iz njegova govora to nije naslućivalo – uvjeren je Kajin.

Uz povećanje PDV-a, kritizirali ste i porez na imovinu?

– PDV uvijek pogađa građane slabijega socijalnog statusa, njegov bi se utjecaj na smanjenje potrošnje mogao osjetiti znatno više od kriznog poreza. Platit će mali sektor i građani, bolje da o tome govorim nego da držim figu u džepu, jer ova je Vlada moja Vlada, njezin je uspjeh i moj uspjeh, a neuspjeh bi bio i moj teret. Mislim pritom i na porez na imovinu. Istrani imaju zavidnu imovinu, ali nisu bogati, mnogi su zbog posla otišli sa sela u grad, a preko obitelji naslijedili imanja. To je porez na djedovinu.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić poručuje da ste zaboravili da vaša stranka više nije u oporbi te da morate znati činjenice prije istupa u javnosti. Jeste li s njime o tome razgovarali?

– Nema nikakvih problema da nas dvojica razgovaramo, bolje nego putem medija, što ne služi ni njemu, ni meni, a ni IDS-u na čast. Razumijem ga, IDS više nije u opoziciji, ali se mora držati svoje linije, linije zakona i očekivanja građana. Unutarstranački izbori su za dvije godine. Podržavat ćemo ga, ali isto tako i držati "na zemlji". Ako je netko podržavao i podržava Jakovčića, onda sam to ja, ništa ne radim iza leđa njemu kao ni Milanoviću.

Razmišljate li možda o kandidaturi?

– Vjerujem da će Jakovčić na unutarstranačkim izborima imati protukandidata. Puno je učinio za Istru, još više za IDS koji je oličenje Istre i zato ima našu potporu. U dvije godine može se svašta dogoditi, pa i to da se i ja kandidiram, no dotad ćemo čvrsto podržavati Jakovčića.

I premijer Milanović istaknuo je vašu dobru osobinu, nikada ništa ne radite iza leđa, ali vam je poručio da je porezna politika "puno kompleksnija".

– Razgovarao sam s Milanovićem 31. prosinca i zahvalan sam mu što je imao vremena okrenuti moj broj telefona. No, moram reći da sam o poreznoj politici i prije govorio, svađao se zbog toga još ljetos. Apsolutno razumijem da nema ništa složenije od porezne politike, ali i oni moraju razumjeti da ta politika korespondira s najslabijima.

Spominjalo se da u Saboru nećete glasovati za ono što nije u Planu 21 Kukuriku koalicije?

– Čačić je rekao – izbori su iza nas, možemo otvoreno razgovarati. Građani nisu ovce, razumiju težinu trenutka u kojem se nalazimo, ne možemo se pravdati da nismo znali što nasljeđujemo, ako su oni držali ministarstva, mi smo držali saborske odbore, imali smo pregled dojučerašnje politike. Želim znati posljedice porezne politike, sigurno neće biti tako jednostrana kako je ja vidim i kako su je neki prezentirali, ali ako PDV nismo imali u programu, onda mogu zadržati pravo da budem skeptičan, ako ne i suzdržan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 99

Avatar GERO2
GERO2
12:16 04.01.2012.

Eee moj Kajine to zna svaki gradjanin RH-a,za sto su glasali to su i dobili.

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
07:57 04.01.2012.

Bolje si ti Kajine spopij kojega gemišteka i dovedi Lepu Brenu opet u Pulu nego da ovdje prodaješ maglu

KA
Kamarat
13:56 04.01.2012.

dobro jutro Kolumbo