vučićeva noćna mora

Kadri Veseli: Vojsku Kosova amenovali su Trump, May i Merkel

Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL
Kadri Veseli: Vojsku Kosova amenovali su Trump, May i Merkel
15.12.2018.
u 13:48
Oružane snage bit će samo obrambene, a nikakve agresorske snage, kaže Veseli
Pogledaj originalni članak

“Veoma sam zabrinut zbog situacije na Kosovu. To mi je noćna mora, to mi je najveća muka, s tim legnem, s tim se budim, a ne spavam mnogo”, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon što je Skupština Kosova jučer usvojila zakone koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u Vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999.

Zabrinut i NATO

Vučić je naglasio kako ‘ne razumije da bilo tko u svijetu može odobriti formiranje kosovske vojske’, koja je, kako tvrdi, “u potpunoj suprotnosti sa svim međunarodnim aktima”, ocijenivši da je veliki problem to što Srbiji na Kosovu nameću “dijelom Albanci, a dijelom dio svijeta”.

Foto: VASSIL DONEV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS/REUTERS/PIXSELL

Zbog najnovije odluke, tenzije su se na Kosovu ponovno dignule zbog čega su snage KFOR-a rasporedile više oklopnih i ambulantnih vozila te džipova, a u sjevernom dijelu pojačana je prisutnost pripadnika kosovske policije. Građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice postavili su zastave Srbije na gotovo svim lokalima, dućanima, kafićima te na prozorima i terasama stanova i kuća. To je, kažu, njihov “odgovor na najavu formiranja Vojske Kosova” te na zastave SAD-a, koje su istaknute u Prištini i diljem Kosova južno od rijeke Ibar.

Srpska lista, čiji su zastupnici bojkotirali sjednicu kosovskog parlamenta, priopćili su da ne priznaju usvojene zakone i da je Priština tom odlukom “pucala u mir”. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je jučer razočaranje kosovskom odlukom da svoje sigurnosne snage transformira u Vojsku Kosova.

“Žao mi je što je ova odluka donesena unatoč zabrinutosti koju smo pokazali. NATO podupire razvoj kosovskih sigurnosnih snaga u njihovu postojećem mandatu. S promjenom mandata, Sjevernoatlantsko vijeće sada mora preispitati razinu NATO-ova angažmana s kosovskim sigurnosnim snagama”, istaknuo je Stoltenberg.

Prvi objavio Obzor

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli kazao je za Večernji list kako je odluka o transformaciji snaga sigurnosti u oružane snage Kosova donesena uz potporu SAD-a, Velike Britanije i Njemačke.

“Bio sam s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i dobio njegovu potporu. Naše oružane snage bit će samo obrambene, a nikakve agresorske snage. Mi imamo pravo na svoju vojsku”, kazao je Kadri Veseli.

Priču o transformaciji sigurnosnih snaga u oružane snage Kosova prvi je ekskluzivno objavio Večernji list u prilogu Obzor 27. listopada nakon posjeta reportera Večernjeg lista novoj vojarni “Vojnici NATO-a” u mjestu Istok, u sjeverozapadnom dijelu Kosova, gdje su bile stacionirane glavne i udarne brigade buduće Vojske Kosova.

VIDEO: Europska vojska

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 227

Avatar nisam_robot
nisam_robot
09:34 15.12.2018.

Srbi su vec zbog toga uzrujani da ce se Kosovari moci braniti. Oni bi po staroj srbskoj tradiciji napadali pljackali, silovali i klali samo nenaoruzane. E Srbine ajde pokazi junastvo pa probaj naoruzane Kosovare silovati.

Avatar andro_livi
andro_livi
09:48 15.12.2018.

U sinosnjem govoru Vucic prkosno Amerima podvukao crvenu liniju ali VL nece o tome da pise. Zasto?

SM
san.martino
10:36 15.12.2018.

Pricajte vi sto hocete,meni su ipak drazi srbi od siptara!