Jurčić: Brodogradilišta se ne smiju privatizirati nego restrukturirati

Foto: import
Jurčić: Brodogradilišta se ne smiju privatizirati nego restrukturirati
28.10.2008.
u 18:38
Pogledaj originalni članak

Saborski zastupnik SDP-a Ljubo Jurčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Rijeci ustvrdio da se hrvatska brodogradnja mora očuvati te da se brodogradilišta ne smiju privatizirati, nego restrukturirati.

Jurčić je kazao da preustroj treba provesti u skladu s unutarnjim stanjem svakog brodogradilišta, s unutarnjim stanjem u Hrvatskoj u postupku približavanja EU te sa svjetskim financijskim i gospodarskim stanjem.

Potrebno je, rekao je, izraditi akcijski plan za brodogradilišta u sljedeće dvije godine, koliko će, po njegovoj procjeni, potrajati svjetska kriza u kojoj će se smanjiti narudžbe brodova. Sve zemlje u kriznom razdoblju nastoje očuvati svoje najvažnije resurse, a za Hrvatsku to je brodogradnja, kazao je.

Privatizacija je pogrješna jer sada u Hrvatskoj nema kupaca brodogradilišta. Strani kupac, budući mogući vlasnik brodogradilišta, opremao bi brodove u skladu sa svojim interesima pa bi se ugasila popratna proizvodnja u Hrvatskoj, istaknuo je Jurčić. Dodao je da za nekoliko godina taj vlasnik, s liberalizacijom tržišta rada, ne bi bio obvezan zapošljavati domaće radnike i stručnjake.

Moguće rješenje pitanja brodogradnje neka je vrsta javno-privatnog partnerstva, ali kvalitetnoga, kazao je Jurčić. Ako Vlada ustraje u privatizaciji, trebao bi se primijeniti model u kojem država preuzima na sebe gubitke brodogradilišta, a kupac nudi punu cijenu, odnosno mora se odbaciti prodaja za jednu kunu, kazao je.

(Hina)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr