NOVA IZLETNIČKA LINIJA

'Juran i Sofija' izletnike voze Posavinom

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Turistički brod Juran i Sofija zaplovio rijekom Kupom
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Turistički brod Juran i Sofija zaplovio rijekom Kupom
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Turistički brod Juran i Sofija zaplovio rijekom Kupom
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Turistički brod Juran i Sofija zaplovio rijekom Kupom
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Turistički brod Juran i Sofija zaplovio rijekom Kupom
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Turistički brod Juran i Sofija zaplovio rijekom Kupom
01.07.2020.
u 08:30
Izletnički brod spaja Sisak i Park prirode Lonjsko polje, može povesti 70 putnika, a cijena karte za jednosatnu plovidbu iznosi 20 kuna
Pogledaj originalni članak

Nakon više od 30 godina Sisak ima redovitu riječnu brodsku izletničku liniju. Od sada će vikendom i blagdanom izletnike i putnike namjernike voziti brod nazvan 'Juran i Sofija'.

Izlet rijekom u povijest

Brod je izgrađen je 2003. godine od početka nosi isto ime - prema povijesnoj drami Ivana Kukuljevića Sakcinskog o sinu hrvatskog bana Tome Erdödyja utamničenog od Turaka i njegovoj ženi Sofiji koja ga pokušava osloboditi.

Ta povijesna drama, koja se zove još i „Turci kod Siska", prva je hrvatska drama iz razdoblja ilirskog preporoda i prva drama izvedena na hrvatskom jeziku, i to upravo u Sisku. Brod je u vlasništvu Grada Siska i ustupljen je na korištenje Parku prirode Lonjsko polje, te čini jedinstvenu vezu Siska s ovim popularnim turističkim odredištem.

Brod je bio na temeljitom remontu, a ta je obnova, koju je sufinancirao Grada Sisak, obuhvatila sve, od popravka motora preko čišćenja unutarnjih pontona i nadogradnje instalacija do nabave novog sonara te novih stolova i klupa za posjetitelje. Od sada će plovilo kapaciteta 70 putnika služiti za upoznavanje sisačkog dijela Posavine:

- Tijekom panoramske vožnje turisti će na jedinstven način moći doživjeti povijesnu jezgru Siska i okolnu prirodu. Plovidba je i put u povijest: od Rimljana, preko industrijske baštine, sve do priče o rijeci Kupi. Naše rijeke, na kojima je Sisak gradio svoju povijest, ne smiju biti zanemarene, a želja nam je time poboljšati ovdašnju turističku ponudu i povezati je s Parkom prirode Lonjsko polje, rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, na prvoj vožnji broda.

Ukrcaj je u središtu Siska, preko usidrenog broda Biokovo koji služi kao riječno pristanište, a brod vozi do Starog grada i nazad. Turistima se, posebice onima koji dolaze iz Zagreba, preporučuje i izlet u 30 kilometara udaljen Park prirode Lonjsko polje.

Sljedeći je rezervat Čigoš

- Park prirode Lonjsko polje kontinuirano radi na jačanju turističke infrastrukture. Posljednjih tjedana u Lonjskom polju raste broj domaćih gostiju što nas potiče da i dalje sustavno osluškujemo njihove potrebe i odgovaramo na njih turističkim proizvodom koji veliku pozornost pridaje očuvanju prirode. Rijeke tu imaju velik turistički potencijal, istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje, dodavši da zbog toga konstantno jačaju flotu Parka prirode Lonjsko polje.

Tako da sada, uz dva nadzorna čamca za čuvare prirode te 'Jurana i Sofiju', imaju putničko plovilo 'Vodomar', četiri čamca na solarni pogon te 10 kanua.

Suradnja Grada Siska i Parka prirode Lonjsko polje nastavlja se i iduće godine kada će zajednički na EU fondove nominirati projekt Ornitološkog rezervata Čigoč. Brod 'Juran i Sofija' plovit će subotom, nedjeljom, praznicima i blagdanima, a isplovljavat će kod Malog Kaptola u 11 i 13 sati. Plovidba traje sat vremena, a djeca do 7. godine voze se besplatno. Za ostale karta stoji 20 kuna.

Oni pak koji kupuju kartu za vožnju brodom u paketu s vikend-programom u Parku prirode Lonjsko polje, to će ukupno platiti 55 kuna. Potrebna je rezervacija na broj telefona 044/672 080.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
13:32 01.07.2020.

bravo Sisak,dođem i vozam se malo

LM
loncar.mato
09:15 01.07.2020.

To se trazi, samo treba imat ideju