'vrijeđa susjednu državu'

Josipović za sarajevske medije: Odnosi Hrvatske i BiH loši, za to je veći krivac politika Zagreba

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Josipović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Josipović i Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Josipović i Davor Bernardić
30.12.2019.
u 10:54
"Mislim da je ipak glavni problem miješanje Zagreba u unutarnje stvari BiH koje je potpuno kontraproduktivno, šteti odnosima i vrijeđa susjednu državu", kazao je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović
Pogledaj originalni članak

Odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine puno su lošiji nego prije deset godina, a krivnju za to snose obje strane no veći je problem ipak politika Zagreba, ocijenio je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" od ponedjeljka.

"Mislim da je ipak glavni problem miješanje Zagreba u unutarnje stvari BiH koje je potpuno kontraproduktivno, šteti odnosima i vrijeđa susjednu državu. Svakako da u BiH svi narodi trebaju sjesti i srediti odnose jer temeljno nezadovoljstvo nije generirano u Zagrebu. Ono ipak dolazi iz BiH", kazao je ocijenio Josipović.

VIDEO Ivo Josipović u studiju Večernjeg lista o drugom krugu izbora

Upitan hoće li doći trenutak kada će Hrvati u BiH zvati Sarajevo svojim glavnim gradom i okrenuti se BiH kao svojoj domovini, bivši hrvatski predsjednik je kazao kako je takvo ozračje bilo tijekom njegova predsjedničkoga mandata od 2010. do 2015. godine.

Za BiH je najbolje da se na Pantovčaku dogode promjene, smatra Ivo Josipović iako dodaje da niti Kolinda Grabar-Kitarović nije neprijatelj BiH ili Srbije.

"Sadašnja je predsjednica ipak znala s prijezirom govoriti o susjedstvu što, po meni, nije dobro", kazao je Josipović.

On priznaje da je i Zoran Milanović znao koristiti ono što su novinari zvali "zoranizmima" no iza toga, smatra Josipović, nije bilo zle političke podloge koja je znala biti iza poruka aktualne predsjednice, poglavito kada su sadržavale neku nacionalističku komponentu.

Bivši hrvatski predsjednik nije iznenađen prvim krugom predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, ali drži da je u „diobi kolača na tri velike šnite" Milanović daleko bolje prošao u odnosu na Grabar-Kitarović i Škoru.

Josipović smatra da je teško prognozirati rezultat u drugome krugu 5. siječnja, ali blagu prednost daje Milanoviću.

„Njegova šansa se temelji na velikome nezadovoljstvu građana aktualnom predsjednicom i HDZ-om. Zato mislim da je Milanović u velikoj prilici i treba samo mudro odigrati do kraja,“ zaključio je Josipović.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

JA
Jania
11:19 30.12.2019.

Ima li ovaj čovjek imalo stida?

ČE
četvrti
11:09 30.12.2019.

Josipović iz pozicije gubitnika svakim svojim potezom nastoji interese naroda podrediti svojim osobnim interesima. Prozirno i zlonamjerno.

ŹI
ŹIVAC
12:11 30.12.2019.

Možete li zamisliti bilo kojeg bivšeg predsjednika neka zemlje da pljucka po svojoj državi? Imala li ikakve sigurnosne i pravne obveze i kad nije više predsjednik? Dotični je još k tome pravnik pa bi mu trebalo biti jasno da svaka stran ima pravo na pravo i pravdu i na svoje. Idejne problema, a on se opredijelio za Bošnjačku stranu i njihovo viđenje problema, kao da je njihov predsjednik! potpuno nediplomatski i neprofesionalno, da dalje ne nabrajam. K tomu je i kompozitor pa namjesto glazbe, koja mu očito ne ide, komponira političke spletke, protiv države koja ga hrani u svakom pogledu! Malo lojalnosti Prema svojoj državi tim ljudima ne bi škodilo. Jasno mi je da znaju što je lojalnost jer su lojalni, ali ne znamo komu!