Ivo Josipović u Istri o sporazumu Hrvatske i BiH o izručenju osuđenika

Josipović: Sporazum je dobar, ali ga Ustav ograničava

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Josipović: Sporazum je dobar, ali ga Ustav ograničava
11.02.2010.
u 14:21
- Idući je korak da nakon ustavnih promjena zaključimo sporazum o izručenju onih osoba protiv kojih se vodi kazneni postupak. Kriteriji će se promijeniti nakon ulaska u Uniju, kad Hrvatska postane država europskog uhidbenog naloga - zaključio je.
Pogledaj originalni članak

PULA - Novoizabranom predsjedniku Ivi Josipoviću žao je što mu zbog najavljenoga hladnog vremena na inauguraciji Zagrebačka filharmonija neće svirati Odu radosti.

- Radi se o vrhunskoj kulturnoj instituciji, no ne možemo protiv više sile. Hladnoća bi mogla oštetiti instrumente. Inauguracija će biti nešto skromnija, a zbor "Ivan Goran Kovačić" dostojna je zamjena - rekao je Josipović u prostorijama županijskog HGK, gdje se susreo s istarskim gospodarstvenicima.

Prije toga se u Pazinu susreo s predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti, a na vlastitu je inicijativu otišao i na druženje s kulturnim djelatnicima u pulskoj galeriji "Cvajner". Na novinarsko je pitanje komentirao Zakon o golfu.

- Bio sam protiv njega. Ne smatram da je golf nevažan, nego sam protiv oduzimanja privatne imovine - rekao je.

Osvrnuo se i na spornu tvornicu kamene vune Rockwool u Pićnu.

- S jedne je strane ozbiljna i profitabilna investicija, a s druge strah stanovništva zbog zdravlja o čemu se ipak ponajprije treba brinuti. Nadležna tijela moraju se pobrinuti da tvornica radi po najvišim zdravstvenim standardima - smatra Josipović.

Komentirajući fojbe, čije su se žrtve u Italiji komemorirale u srijedu, rekao je kako je jasno što se u Drugome svjetskom ratu događalo.

- Današnja Hrvatska bila je žrtva fašističke i nacističke agresije. Međutim, nikakvi se zločini ne mogu opravdati, bez obzira na to tko ih je počinio - naglasio je. Na pitanje kako ocjenjuje Sporazum o izručivanju koji su u srijedu potpisali hrvatski i bosansko-hercegovački ministri pravosuđa odgovorio je kako se radi o dobrom sporazumu čiji je doseg ustavno-pravno ograničen.

- Idući je korak da nakon ustavnih promjena zaključimo sporazum o izručenju onih osoba protiv kojih se vodi kazneni postupak. Kriteriji će se promijeniti nakon ulaska u Uniju, kad Hrvatska postane država europskog uhidbenog naloga - zaključio je.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

OB
-obrisani-
16:13 11.02.2010.

josipoviću svaka ti čast ! srećom bosanci i srbi ovaj put nas koji živimo u Hrvatskoj nisu nadglasali. Dobrog smo predsjednika odabrali !

GA
gala
16:54 11.02.2010.

što je oda radosti nova hrvatska himna??

ST
starceda
14:46 11.02.2010.

Predsjedniče Josipoviću Hrvatska i hrvatski narod bio je u II.svj.ratu pored fašizma i nacizma još veća žrtva crvenog fašizma -boljševizma koji se zvao jugokomunizam.Dok se ne osude jugokomunistički zločini nad hrvatskim narodom od 1941-1990 godine nema napretka ni slobode makar smo se krvlju izborili i obnovili Hrvatsku državu i porazili velikosrpskog agresora posljednjeg fašističkog režima u Europi.