Josipović - Türk

Josipović s Pahorom o Arbitražnom sporazumu i Balkanu

Foto: Pixsell
josipović, turk
Foto: Pixsell
josipović, turk
Foto: Pixsell
josipović, turk
Foto: Pixsell
josipović, turk
Foto: Pixsell
josipović, turk
Foto: Pixsell
josipović, turk
12.03.2010.
u 15:37
S obzirom na to da ćemo već sutra biti ponovno zajedno u EU, želja mi je da svoju vanjskopolitičku inicijativu započnem u Sloveniji - kazao je Josipović.
Pogledaj originalni članak

LJUBLJANA - Približavanje Hrvatske Europskoj uniji i stanje odnosa na zapadnom Balkanu bile su glavne teme večerašnjeg razgovora predsjednika Josipovića sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.

Naglašeno je uvjerenje da će dosadašnja dobra bilateralna suradnja na svim područjima, a pogotovu na gospodarskom, biti još bolja.

Pojačano će međusobno povjerenje i nastavak političkog dijaloga dovesti i do rješavanja ostalih otvorenih pitanja među državama. Pahor je naglasio da se Arbitražnim sporazumom riješava pitanje granice kao najvažnije otvoreno pitanje i kazao da vjeruje da će biti riješeno na pravedan način koji će zadovoljiti vitalne interese obiju država.

Pahor je konferenciju o zapadnom Balkanu koju iduće subote u Brdu kod Kranja organizira zajedno s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor ocijeno kao vrlo značajnu za cijelu regiju koja time šalje važan signal Europskoj uniji.

Predsjednik Josipović se u Ljubljani sastao s predsjednikom slovenskog parlamenta Pavelom Gantarom, ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem. Na kraju posjeta Sloveniji predsjednik Josipović se u hrvatskom veleposlanstvu sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Sloveniji.

Josipović i Türk za europski način rješavanja otvorenih pitanja

Hrvatska i Slovenija na početku su novog poglavlja međusobnih odnosa koje daje mogućnosti da se neka dugo otvorena pitanja, među kojima je i granično pitanje, uspješno riješe i da se napreduje u smjeru svestranog produbljivanja i razvoja uzajamnih odnosa. Nova faza temelji se na međusobnom poštovanju i povjerenju, a zahvaljujući zaslugama obiju vlada koje su lani obavile dobar dio posla i postigle Arbitražni sporazum o granici veliki je napredak već postignut.

S takvim su dojmom danas pred novinare u Brdu kod Kranja izašli hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov domaćin Danilo Türk nakon njihova "razgovora u četiri oka" i plenarnog sastanka izaslanstava Hrvatske i Slovenije u kojima su bili i ministri vanjskih poslova Gordan Jandroković i Samuel Žbogar.

Posjet Sloveniji nije slučajan

Slovenski predsjednik Türk dočekao s pred dvorcem Brdo predsjednika Josipovića najvišim državničkim i vojnim počastima, a novinarima je Josipović kazao kako nije slučajno što je njegov prvi službeni posjet upravo u Sloveniji, naglasivši pritom stoljetno prijateljstvo Hrvata i Slovenaca.

- S obzirom na to da ćemo već sutra biti ponovno zajedno u EU, želja mi je da svoju vanjskopolitičku inicijativu započnem u Sloveniji - kazao je Josipović dodavši da je Hrvatskoj temeljni cilj ulazak u EU i da je zadovoljan podrškom Slovenije kao i time što su se otvorena pitanja počela rješavati.

- Govorili smo i o pitanjima koja nisu stvar velike i visoke politike jer smatramo da njihovim rješavanjem trebamo pomoći svakodnevnom životu običnih ljudi i nadam se da će obje vlade naći mogućnosti da se ta pitanja riješe - kazao je Josipović.

Govoreći o odnosima u regiji, Josipović je istaknuo nužnost njihova rješavanja na europski način. Cijela jugoistočna Europa mora iznaći put kako izaći iz krize, urediti međusobne odnose i tu je inicijativa Hrvatske i Slovenije iznimno važna, kazao je Josipović spomenuvši nedavni susret hrvatske premijerke Jadranke Kosor, slovenskog premijera Boruta Pahora i predsjednika Srbije Borisa Tadića. Odgovarajući novinarima na pitanje o odnosima Hrvatske i Srbije, Josipović je kazao da su u zadnje vrijeme nešto zastali, ali da to treba shvatiti kao trenutačnu situaciju.

Poruka čelnicima zemalja u regiji

- Da bi se problemi počeli rješavati, treba sjesti za stol i to je moja poruka čelnicima svih zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije - kazao je Josipović izrazivši uvjerenje da će razumjeti da sadašnja generacija političara treba riješiti ta otvorena pitanja i postići kompromis kao temelj kvalitetnog dogovora.

Svaka inicijativa za susret s predsjednikom Tadićem pa i mogućnost da to bude u Brdu kod Kranja potkraj idućeg tjedna predsjedniku Josipoviću je prihvatljiva, a njegova je jedina želja da se međusobni odnosi unaprijede. Naglašavajući značaj gospodarske suradnje između Hrvatske i Slovenije, predsjednici Josipović i Türk otvorili su poslovnu konferenciju u čijem radu sudjeluje više od 170 hrvatskih i slovenskih gospodarstvenika.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

FB
Franjo Breskic
16:38 12.03.2010.

Ovo je pravi potez u pravo vrijeme.I nadam se da nasi \"politicari \"i nase javnost predvodena medijima nece sve ovo ponovo pokvariti.Pozdrav

OB
-obrisani-
18:50 12.03.2010.

Tražiti svoj novac natrag od LB .............koji bezobrazluk, to mogu samo Hrvati ......ma di ste vi videli da se novac vrača?

CA
Capolo
16:25 12.03.2010.

Ma Josipović je pravi Barack OBMANA