laboratorij kao bojno polje

Je li traženje cjepiva protiv koronavirusa pokrenulo novi hladni rat?

Foto: Pixsell
Foto: FrankHoemann/DPA/PIXSELL
Corona vaccine is being tested.
Foto: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL
Coronavirus Test Lab - Amsterdam
27.07.2020.
u 18:32
Ulozi u geopolitičkim igrama nisu samo suzbijanje bolesti, nacionalni ponos i profit nego i politički bodovi na koje lideri računaju
Pogledaj originalni članak

Ulog u globalnoj utrci da se pronađe cjepivo protiv novog koronavirusa nije samo konačno suzbijanje opasnosti od njime uzrokovane bolesti COVID-19. Tu je ulog i nacionalni ponos, javno zdravstvo, no ipak i profit. U ovom trenutku službeno su četiri kandidata u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Jedan iz američke kompanije Moderna, jedan sa Sveučilišta Oxford, koje ga razvija s kompanijom AstraZeneca, ali i dva kineska, Sinovac i Sinopharm. I Rusija je, prema svojim tvrdnjama, razvila kandidata za cjepivo koji dosad pokazuje odlične rezultate.

Pokupovao zalihe

Dakle, utrka za cjepivom doista izgleda kao bilo koje drugo geopolitičko nadmetanje, gotovo kao da je hladni rat. Pogotovo ako se svemu dodaju i njemačke kompanije CureVac i BioNTech, koji svoje cjepivo razvija s Pfizerom, te francuska kompanija Sanofi. Kada je riječ o razvoju cjepiva protiv novog koronavirusa, mahom su to projekti koji se razvijaju unutar najvećih svjetskih ekonomija. Kada je pandemija udarila na Sjedinjene Države, njihov predsjednik Donald Trump u svibnju je osnovao Operation Warp Speed, skupinu čiji je zadatak da upravo SAD prvi dobije upotrebljivo cjepivo za SARS-CoV-2 bez obzira na to tko ga razvijao, odnosno da se Amerikancima osigura 300 milijuna doza. Kongres je za to odobrio čak 10 milijardi dolara.

>> VIDEO Znanstvenik Ivan Đikić: 'Vjerujem da će većina shvatiti da je cijepljenje potrebno'

No Amerikanci su već prije, početkom ožujka, razgovarali s 25 kompanija, a skupina je otvorena i za razgovore s drugima. Ono što je u tom trenutku bila vijest navodna je Trumpova ponuda CureVacu, kontroverznog njemačkog biznismena Dietmara Hoppa, za prioritet pri otkupu cjepiva kada ga ta kompanija razvije. Trumpove namjere nisu se promijenile. Minulog je tjedna stigla vijest da je odobreno 1,95 milijardi dolara Pfizeru, američkoj tvrtki, i njegovu njemačkom partneru BioNTechu za razvoj cjepiva. Ranije je Trump odobrio 1,2 milijarde dolara i AstraZeneci, za cjepivo koje razvija s Oxfordom, a krajem prošlog mjeseca pokupovao je kompletnu proizvodnju tog dokazano efikasnog lijeka protiv COVID-19 za sljedeća tri mjeseca. Svi ostali su na čekanju.

- Predsjednik Trump sklopio je nevjerojatan dogovor kojim Amerikancima osigurava pristup prvom dokazanom lijeku protiv COVID-19. Želimo da koliko je god moguće više američkih pacijenata koji trebaju remdesivir lijek i dobiju - rekao je Trumpov ministar zdravstva Alex Azar. Svu količinu lijeka koji proizvodi i na koji patent polaže američka kompanija Gilead Trump je mogao otkupiti jer se zbog patenta taj lijek ne može proizvoditi nigdje drugdje. S cjepivima je očito malo drukčije, no jasno je da su ona sada čimbenik svjetske geopolitike.

- Pandemija je postala dijelom geopolitičkog natjecanja između SAD-a i Kine. To da ste prvi u razvoju učinkovitog cjepiva može donijeti i neke konkretne koristi - rekao je David Fidler, stručnjak za kibernetičku sigurnost i globalno zdravlje u američkom Vijeću za globalne odnose. Međutim, to je tijelo u svojoj analizi "The Politics of a COVID-19 Vaccine" navelo da je nacionalni pristup razvoju cjepiva zapravo recept za katastrofu te da on mora biti globalan jer je riječ o globalnoj bolesti koja neće nestati bez zajedničkog napora.

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

Protiv monopoliziranja

Postoje, međutim, i odgovori na pokušaje monopoliziranja. Angela Merkel odmah je nakon situacije s CureVacom sazvala sjednicu vlade na temu zaštite takvih kompanija. EU se aktivno uključio u razvoj cjepiva s 2,7 milijarde dolara namijenjenih kompanijama koje imaju obećavajuće kandidate, a pregovara se s pet kompanija oko otkupa cjepiva ako se njihovi kandidati pokažu učinkovitima. Sve s naglaskom na one čija se cjepiva mogu proizvoditi na tlu Europe. Europska komisija održala je i donatorsku konferenciju početkom svibnja na kojoj su prikupljene 7,4 milijarde dolara. Globalni savez za cjepivo i imunizaciju, Svjetska zdravstvena organizacija, nekoliko svjetskih vlada te Zaklada Billa i Melinde Gates osnovali su COVAX, COVID-19 Vaccine Global Access, koji promovira ideju da se cjepiva tretiraju kao globalno dobro te da se distribuiraju jednakopravno.

Također, Kina je preskočila treću fazu kliničkog ispitivanja s cjepivom tvrtke CanSino Biologics, razvijenim u suradnji s kineskom vojskom, na čijim se vojnicima i primjenjuje, no nejasno je li po zapovijedi ili dragovoljno. Slično je i sa spomenutim ruskim cjepivom. O njegovu razvoju, a sredinom kolovoza trebala bi početi treća faza kliničkog ispitivanja, Vladimira Putina izvješćuje ministar obrane Sergej Šojgu. U svemu ne trebaju čuditi ni recentne optužbe američke administracije protiv Rusije, koja je navodno hakiranjem pokušala doći do podataka o cjepivima koja se razvijaju u Americi.

Sumnja na prvi slučaj u Sjevernoj Koreji, Britancima propao odmor u Španjolskoj

U Njemačkoj raste broj zaraženih, a zabrinutost je izrazio i državni Institut za zarazne bolesti "Robert Koch". Porast se bilježi i u Španjolskoj, otkuda su stigle nove brojke koje kažu da je do sad preminulo gotovo 45 tisuća ljudi, što je 18 tisuća više nego što se mislilo. Stoga je Velika Britanija uvela je samoizolaciju za povratnike iz Španjolske, što je udarac za Britance kojima je to omiljeno odredište, ali i za španjolski turizam. 

Odluka je zatekla i britanskog državnog tajnika za promet Granta Shappsa, koji je na odmor otputovao par sati prije negoli je njegov ured objavio nove mjere. Norveška je zadržala Hrvatsku na crvenoj listi, dok je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un proglasio izvanredno stanje i zatvorio grad Kaesong nakon što se iz Južne Koreje ilegalno vratila osoba za koju se vjeruje da je bolesna. Ta država do sad službeno nije imala zaraženih. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

XA
xaron
04:36 28.07.2020.

Taj zec je još uvijek u šumi, a svjetski “lideri” več dijele tržište, i skupljaju ( nepostoječe) političke poene. Mnogo stvari još nije jasno sa vakcinama koje su na ispitivanju : u kojiko doza se daje, neželjeni efekti, trajanje zaštite...

DU
Deleted user
23:56 28.07.2020.

ja se ne budem bocnuo sa prvim cjepivom niti u prvoj godini. ne da ne vjerujem u znanost nego ne vjerujem u pohlepu farmaceutske industrije ipolitike vodecih zemalja svijeta

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
16:50 28.07.2020.

Taj lijek,ili vakcina,je sigurno najsigurnija iz Rusije,ili Njemacke,sve ostalo je otrov.