Koliko košta glas?

Je li HSP dao novac esdepeovcu i srušio Vidovića s vlasti u Sisku?

Foto: 'nikola cutuk/vecernji list'
'sisak...161008..sisak..novak, kindi i nikolic u prosincu 2005. snimio nikola cutuk'
Foto: VL
ugovor
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Davorko Vidović
24.05.2013.
u 19:00
Iako su u prvom krugu lokalnih izbora izabrani sastavi županijskih, gradskih i općinskih vijeća, u sredinama gdje i lijevima i desnima nedostaje pokoji glas za većinu, na djelu je politička trgovina.
Pogledaj originalni članak

Iako su u prvom krugu lokalnih izbora izabrani sastavi županijskih, gradskih i općinskih vijeća, u sredinama gdje i lijevima i desnima nedostaje pokoji glas za većinu, na djelu je politička trgovina.

Junaci mijenjaju dres

Poslijeizborne koalicije sasvim su legitimne, a dvojbeni su prebjezi koji iz jednog tabora pretrčavaju u onaj koji je iznjedrio i gradonačelnika. Ti junaci, koji u posljednji tren mijenjaju dresove, uglavnom su nagrađeni pokojom foteljom u gradskoj upravi. No situacija se posve komplicira kada je na djelu stvarna kupnja vijećnika. U Splitu i Sisku u tijeku je formiranje većine u Gradskom vijeću jer ni SDP-ov ni HDZ-ov savez nemaju dovoljan broj ruku. Budući da se i u Splitu i Sisku gradonačelnik bira u drugom krugu, SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Siska dobila je inspiraciju za napad na hadezeovce baš na temi trgovine vijećnicima. U Sisku HDZ ima 11 vijećnika, a SDP 10, dakle nitko nema potrebnih 13. Esdepeovka Kristina Ikić Baniček tvrdi da HDZ, budući da je izgubio većinu iz prošlog mandata, grozničavo traži prebjege koji bi mimo volje građana HDZ-u osigurali većinu. U tom se kontekstu izvukao primjer iz 2005. Je li tada cijena vijećnika, potrebnog da se sruši izabrani gradonačelnik Siska, bila 96.000 kuna?

To se pitanje postavlja nakon što je u javnost izašao ugovor o zajmu, potpisan 11. studenog 2005. godine, po kojem Veljko Novak, tadašnji čelnik HSP-a u Sisku, daje zajam od 96.000 kuna Ivici Kindiju, SDP-ovu vijećniku čija će ruka biti ključna u političkoj krizi koja je Sisak potresala krajem 2005. godine. U prosincu te godine dvojica SDP-ovih vijećnika prelaze na stranu HDZ-a i HSP-a, koji tako stječu većinu, izglasavaju nepovjerenje Davorku Vidoviću i vraćaju HDZ-ova Dinka Pintarića na vlast, šest mjeseci nakon što su na izborima SDP i partneri osvojili većinu. Veljko Novak i budući SDP-ovi prebjezi Roko Nikolić i Ivica Kindi 7. studenog 2005. potpisuju ugovor o suradnji, četiri dana nakon toga Ivica Kindi dobiva zajam od 96.000 kuna, a koji tjedan nakon toga Davorko Vidović više nije gradonačelnik. Ivica Kindi priznaje da je riječ o njegovim potpisima, no ne vidi išta sporno.

– Ja znam Novaka od djetinjstva i on mi je dao zajam jer sam bio u problemima. Prije toga supruga i ja smo ostali bez posla i uzeli otpremninu u željezari, koja nam je isplaćena u veljači 2006., kada sam ja Novaku vratio novac. Ja sam se “preobratio” iz uvjerenja jer nisam mogao gledati neke poteze Davorka Vidovića – rekao je Kindi.

Doživotni zajam

Nije komentirao podudarnost da mu prijatelj iz djetinjstva daje zajam tek četiri dana nakon potpisivanja sporazuma o suradnji, a nekoliko tjedana prije njegova “preobraćenja”. Davorko Vidović smatra da je to potvrda onog što je tada govorio.

– Ovo potvrđuje da su prije osam godina politički kriminalci za iznos od 96.000 kuna srušili legitimno izabranog gradonačelnika grada Siska. Žalosno je da su neki akteri toga posla još uvijek politički djelatni – kazao je Davorko Vidović.

– Taj “zajam” prema svim raspoloživim saznanjima nikada nije vraćen, što navodni zajam pretvara u “doživotnu pozajmicu”. Pravo ime za “doživotnu pozajmicu” dat će DORH u odgovarajućem postupku – rekla je Kristina Ikić Baniček.

Prozvani V. Novak demantira tvrdnje o povezanosti glasanja i zajma.

– Kindi i ja smo sklopili ugovor o zajmu kao dvije privatne osobe. Ništa nije nezakonito. Zajam je vraćen, za što imam i priznanicu. Nakon gubitka izbora Kristina Ikić Baniček ovakvim objedama nadoknađuje neuspjeh – rekao je Novak koji pojavu ovih dokumenata povezuje s provalom u kuću njegove supruge otprije nekoliko mjeseci.

U Splitu bi pak i SDP i HDZ na svojoj strani htjeli imati četvero vijećnika s liste Marijane Puljak i dvoje Anđelke Visković.

>>Stvaraju pakt: HDSSB-u Osijek, HDZ-u Vukovar?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.