Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor za Slavoniju

Stvaraju pakt: HDSSB-u Osijek, HDZ-u Vukovar?

'20.05.2013., Osijek - HDSSB organizirao je ispred zgrade opcinskog suda konferenciju za medije na kojoj su sudjelovali Kresimir Bubalo i Vladimir Sisljagic, a konferenciju su organizirali povodom pod
'Davor Javorovic/PIXSELL'
23.05.2013.
u 21:00

Vladajući Kukuriku SDP ne može očekivati suradnju s tim strankama na lokalnoj razini

Antiglavaševsko udruživanje u Osijeku za drugi izborni krug pomutit će, kako se čini, HDZ. Interes je obostran i višestruk. Poput domino efekta, moglo bi se to odraziti na političku scenu u cijeloj Slavoniji. Iz vrha HDZ-a već je poručeno kako ta stranka neće sudjelovati “u neprirodnoj koaliciji protiv HDSSB-a”. Među prioritetima im je, pak, potpora mladom Ivanu Penavi u utrci za gradonačelnika Vukovara. Željko Sabo, adut SDP-a, izmiče mu za dva posto. Tu razliku mogli bi “pokriti” birači HDSSB-a, kojih je oko 3,5%. S druge strane, HDSSB-u je u žarištu interesa Osijek. Aktualnom gradonačelniku Krešimiru Bubalu suprotstavit će se Ivica Vrkić, nestranački kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a. Iza Vrkića su stali nezavisni Anto Đapić te Miroslav Šimić. Laburisti se neće prikloniti – nikome. Ključnu bi ulogu u izboru prvog čovjeka grada, prema tome, mogli odigrati baš glasači HDZ-a. Šest HDZ-ovih ruku donijelo bi HDSSB-u i većinu u Gradskom vijeću Osijeka.

Dosad nema demantija

Kockice su slično posložene i u Požegi. Zdravku Ronku, iz redova SDP-a, protivnik je Vedran Neferović, iza kojega je šira koalicija na čelu s HDZ-om. Kome se HDSSB prikloni, bezbrižnije će zakoračiti u drugi krug. I vlast u Slatini, Slavonskom Brodu, ali i mnogim drugim općinama, pa i u županijskim skupštinama ovisi ponajviše o dogovoru HDZ-a, SDP-a i HDSSB-a.

– HDZ očekuje kako će HDSSB-ovi birači u drugom krugu podržati njihove kandidate, i to gdje god su im protukandidati iz ljevice. Takav je slijed događaja prirodan – kažu upućeni.

Takav scenarij, pak, dosad nije demantiran ni iz HDSSB-a. Obje te stranke vrlo su oštra oporba Vladi, a kada jedni napuštaju sabornicu zbog Kukuriku koalicije, izlaze i ovi drugi.

– Upravo zbog tih odnosa i sukoba na državnoj razini, teško može doći do suradnje HDZ-a ili HDSSB-a sa SDP-om na lokalnoj razini – dodaju naši sugovornici.

Disciplinirani birači

Ni Karamarkova ni Glavaševa stranka neće javno uputiti glasače za koga zaokružiti 2. lipnja. No, jedno je jasno, HDZ je znatno udaljeniji od SDP-a nego od HDSSB-a. Ono što ljevici ne ide u prilog jest discipliniranost desnih birača. Najveća oporbena stranka u državi uz sebe je već privinula HSP dr. Ante Starčević, a dođe li do bilo kakve suradnje s HDSSB-om, otvara se i pitanje sprema li se veliko okupljanje desnice.

– Rano je o tome još govoriti. Mnoštvo je otvorenih pitanja koja se trebaju riješiti do parlamentarnih izbora – kažu naši izvori.

>>Laburisti neće podržati HDSSB, ali ni antiglavaševsku koaliciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije