Kolumna

Jasenovac mora biti mjesto posebnog pijeteta

Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Jasenovac mora biti mjesto posebnog pijeteta
23.06.2017.
u 19:57
Treba li nam još jedna drama o pitanju u kojem treba biti jednostavno naći rješenje
Pogledaj originalni članak

Ostane li Vlada pri stavu kakav najavljuje ministar uprave Lovro Kuščević i odbije interpelaciju kojom SDP traži žurno uklanjanje ploče s natpisom “Za dom, spremni” iz Jasenovca, predstoji nam još jedan politički “dramulet”. Prije svega, pitanje je kako će na takav prijedlog reagirati novi HDZ-ov koalicijski partner HNS, koji je i sam tražio uklanjanje ploče.

Ako pristanu na stav da se ploča u ovom trenutku ne može maknuti jer za to nema zakonske podloge, ta će stranka još jednom biti izložena neviđenom pritisku svojih članova i simpatizera, koji su već duboko razočarani samim ulaskom u Vladu s dojučerašnjim “ideološkim neprijateljem”. Ponovi li se pak na Vladi glasovanje “protiv” kakvo smo vidjeli u slučaju Mostovih ministara, od premijera Plenkovića će se očekivati da isto mjerilo primijeni i na novog partnera.

Ključno je, međutim, pitanje treba li nam još jedna drama oko pitanja u kojem bi trebalo biti jednostavno naći rješenje. U pravu su oni koji kažu da oko pitanja isticanja takvih natpisa, posebno kada su oni dio grbova braniteljskih udruga, postoji neujednačena upravna praksa. Da, takve su ambleme registrirala državna tijela i pod HDZ-ovim i pod SDP-ovim vladama. Točno je i da je ploča postavljena u spomen braniteljima koji su dali živote u obrambenom ratu, kao i da se pozdrav koji su koristili ne mora nužno tumačiti kao glorifikacija NDH. No valja ponoviti – postavljanje takve ploče može biti predmet diskusije bilo gdje u Hrvatskoj, ali ne i u Jasenovcu. Svima je poznato da je tamo bio ustaški logor u kojemu su ljudi stradavali na temelju rasnog zakona, a nikomu valjda ne treba objašnjavati ni da su takvi zakoni anticivilizacijski, nehumani i gnjusni u svakom pogledu. Jasenovac bi, dakle, trebao biti mjesto posebnog pijeteta za svakoga u Hrvatskoj, a posebno za Vladu, koja mora naći načina da obitelji žrtava jasenovačkog logora zaštiti od sadržaja koji ih vrijeđaju u mjestu stradavanja njihovih najbližih i u tom bi smjeru morala ići svaka odluka Vlade. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

IV
IvanKapapulco
21:37 23.06.2017.

Draga Iva Boban,Jasenovac mora prije svega postati mjesto istine da bi mogao postati mjesto pijeteta.Mladi ste imate vremena potrazite istinu, ne uzimajte zdravo za gotovo,komunisticku krivotvorevinu za izvor. Istrazite tko su zrtve, tko ih je ubio, zasto ih je ubio, kada ih je ubio i koliko je zrtava u tom prokletom Jasenovcu. Gospodo Iva trazite istinu da konacno nadu svoj mir zrtve, a zlocince stigne zasluzena kazna, makar samo simbolicna.

DD
ddh
21:18 23.06.2017.

Ovo mudrovanje komunista po medijima postaje dosadno. Grb HOS-a je kao takav od komunista pod vodstvom Racana kao takav registriran i s obzirom, da nikada nije donesen nikakav zakon koji bi tu registraciju osprio, taj grb je znaci legalan. A legalne grbove moze skidati i zabraniti iskljucivo jedan sud, a ne nekakva Vlada. Jer ako bi Vlada skidala legalne grbove onda bi Vlada mogla i zabranjivati legalne stranke kao sto su Yugo-SDP ili bilo koju drugu. Onda bi to bila diktatura kao i za vrijeme crvenog fasizma od 1945-e do 1990-e. I nimalo nije cudno, da Yugo-SDP nije nikad trazio niti zatrazio, da es taj zakon donese, da nije u osam godina svoje vladavine imao nikakvih problema s tim grbom i da sada kada su u oporbi padaju u paranoidnu extasu mrznje prema tom grbu, kojeg su sami registrirali. A crvena novinarka melje tu komunisticke gluposti i gadosti na jedan primitivan komunisticki nacin, gdje si umislja da samo njezina komunisticka razmisljanja ili laprdanja vrijede, a da nitko drugi nema pravo na vlastito misljenje. Crveni fasiza je jos uvijek tu na djelu.

DR
drugzoka.
20:32 23.06.2017.

Prvo treba raskrinkati laži o Jasenovcu. SKH je 1945 godine imam dokument zapisao u Jasenovcu je stradalo 159 osoba STO PEDESET DEVET pedesetih godina u dokumentima SKHpiše kroz sve logore u Hrvatskoj u vrijeme NDH prošlo je 20 tisuća. Rankovićeva propaganda je 60-tih stavljaju 700 zisuća i naša zadaca je radkrinkati td lazi obHrvatima.