Strah od katastrofe

Japan zatvara nuklearke i okreće se drugim izvorima energije

Foto: 'HO'
Japan zatvara nuklearke i okreće se drugim izvorima energije
26.03.2012.
u 07:44
Prije nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima gotovo trećina japanske energije dolazila je iz nuklearnih elektrana
Pogledaj originalni članak

Japan je zatvorio još jednu nuklearnu elektranu i sve je bliže napuštanju korištenja nuklearne energije. Potez je to koji je postao gotovo učestao nakon prošlogodišnjeg potresa i tsunamija koji su uzrokovali katastrofu u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Prema pisanju BBC-a samo jedan od 54 nuklearna reaktora još je u pogonu, a njegovo gašenje predviđeno je za svibanj. Stanovnici Japana koji žive u okolici nuklearki zatražili su da se reaktori ne pale nakon rutinskih isključenja tijekom stres-testova.

Prije nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushimi gotovo trećina japanske energije dolazila je iz nuklearnih elektrana. Vlada je nakon nesreće počela provoditi stres-testove koji su trebali uvjeriti stanovništvo da su nuklearke spremne podnijeti nove udare poput potresa ili tsunamija te kako nema opasnosti od katastrofe. No, lokalna samouprava u sve više slučajeva odbija ponovno pokretanje reaktora.

Iz tog se razloga povećala potreba Japana za fosilnim gorivima, a time i pritisak na stare elektrane pa se traže nova energetska rješenja koja će zadovoljiti japanske potrebe za energijom.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CR
CrniP
08:25 26.03.2012.

Mislim da se novinar opet slučajno izgubio u prijevodu.